четвер, 18 червня 2015 р.

ПРОТИ БІДИ ТА ХВОРОБ – ТУРБОТОЮ ТА МИЛОСЕРДЯМ
Минають роки і разом з ними спливають події, їх герої та символи. Але залишаються одвічні істини, що непідвладні руйнівному часу. Це – милосердя, людяність, співчуття, взаємодопомога. Саме їх майже 150 років несе в життя Міжнародний рух Червоного Хреста.  Про основні його завдання та функції йшлося у п’ятницю на звітно-виборній конференції районної організації товариства.
Зі звітною доповіддю виступив її голова Микола Чудік. Як зазначив Микола Григорович, наша районна організація об’єднує в своїх лавах 5400 членів товариства, що охоплює 15 відсотків населення. Вона складається з 70 первинних організацій, в тому числі 39 шкільних та 31 первинних організацій в установах та сільських виробничих кооперативах. У звітних 2010-2015 роках районна організація націлювала роботу на зміцнення первинних спілок, активізацію їх діяльності, залучення широких верств населення до лав Червоного Хреста, повноту спати внесків.
За звітний період проведено 20 засідань президії та 5 засідань правління, на яких розглянуто 32 актуальні питання.
За останні роки, наприклад, у районі створено та діє банк одягу для одиноких громадян похилого віку, інвалідів та інших соціально незахищених верств населення, допомогу в якому отримали більше як 460 чоловік. У районній організації на обліку перебуває 1070 самотніх громадян похилого віку та інвалідів, на обслуговуванні – 840, немобільних хворих – 123 чоловік. Патронажними медичними сестрами надано медичну допомогу 7320 особам, в т.ч. вперше – 4124, з них 367 лежачих. З первинних допомогу отримали 1942 самотніх, 194 інваліди війни, 117 інвалідів праці, 893 учасників війни, 26 інвалідів праці та 495 інших категорій.
Протягом останніх двох років Червоних Хрест почав займатися підготовкою населення з надання першої допомоги і догляду за хворими. Проведено 12 занять та підготовлено 114 чоловік. Працює два інструктори з навчання населення навичкам першої медичної допомоги. З числа патронажних сестер та волонтерів створено загін швидкого реагування.
Протягом звітного періоду районною організацією було проведено 32 благодійні акції, зібрано натуральної допомоги на суму 112 тис. грн., завдяки чому надано допомогу 584 самотнім громадянам похилого віку, інвалідам та найменш захищеним верствам населення. Найкраще спрацювали активісти, волонтери первинних осередків сіл Берестя, Людинь, Бережниця, Орвяниця, Сварицевичі, Переброди, Милячі, Мочулище
Протягом 2010-2015 роки Червоний Хрест брав участь у допомозі в лікуванні на туберкульоз за підтримки Глобального Фонду. Спільно з фтизіатричною службою проліковано та надано продуктову допомогу цим хворим на суму 14800 грн. уже з квітня поточного року взято на обслуговування двох хворих на мультирезистентний туберкульоз.
Особливий період, що склався в нашій державі у 2014 році, викликав необхідність змін у підході до роботи й в організаціях товариства. У районі за цей період зареєструвалося близько 300 осіб-переселенців з Донецької та Луганської областей, яким було надано допомоги на суму близько 5000 грн. Крім того, активісти та волонтери також зібрали 1200 кг картоплі, яку передано на Схід в м. Северодонецьк.
На найкращі слова подяки заслуговують первинні організації сіл Орв’яниця, Селець, Переброди, Осова, Залужжя, Бережки, Ясинець, Кривиця, Трипутні, де головами Лариса Мельник, Анастасія Чмуневич, Віталій Легкий, Наталія Яцута, Лідія Охмак, Зоя Рабешко, Оксана Рока, Галина Стрільчук, а також патронажні медичні сестри Сніжана Попович, Марія Діжурко, Галина Чудінович, Діна Гордич,  Надія Стасюк, Лариса Придюк, Олена Денеко, Людмила Хомич.
В обговоренні доповіді виступали активісти та волонтери товариства, голова її обласної організації Володимир Соколенко. Аналізуючи загалом виконання поставлених товариству завдань останній відзначив, що в цілому червонохрестівці з ними добре справляються. Одним із головних напрямків в подальній роботі товариства пан Соколенко вбачає роботу з молоддю і дітьми, залучення  волонтерів до червонохрестого руху. Уже сьогодні товариство прагне виробити в суспільстві впевненість та віру в принципи гуманності і милосердя, прагнення запобігати та полегшувати страждання людей.
Загалом роботу районної організації за звітний період було визнано задовільною, обрано нові її правління та президію, ревізійну комісію. Очолювати організацію й надалі активісти довірили Миколі Чудіку, завідувачка аналітичним відділом ЦРЛ Наталія Малафей стала його заступником.
Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар