четвер, 18 червня 2015 р.

Отруєння грибами
Гриби – одне з найцікавіших і водночас найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак серед їх видів є багато отруйних, які можуть викликати сильні харчові ускладнення, а іноді й смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, до того ж смертність від неї досягає більше як 50 % випадків.
Кожного року влітку і восени люди вирушають у ліс на так зване «тихе полювання». Однак навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки.
Вживання дикорослих грибів небезпечне. Міністерство охорони здоров’я стривожене ситуацією, що склалася: лише у вересні 2014 року в Україні отруїлось близько 300 людей. В Дубровицькому районі у квітні 2013 році зареєстровано складний випадок отруєння грибами-сморчками жительки с. Мочулище. Вони були куплені в незнайомих людей. Жінка в надзвичайно тяжкому стані була доправлена в реанімаційне відділення КЗОЗ «Дубровицька ЦРЛ», де, на жаль, її не змогли врятувати. 
Отруєння грибами здебільшого бувають випадковими і мають «сімейний» характер. Більшість таких ситуацій спричинені споживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні (сироїжки, дощовики тощо).
Найбільш небезпечною є бліда поганка. Її легко можна сплутати з печерицею або сироїжкою. Отрута поганки діє подібно до зміїної. Смертельно речовина, яка міститься в ньому, не руйнується і після сушки або засолювання. Небезпечні всі частини гриба, навіть спори, котрі можуть забруднити їстівні гриби, якщо полежать поряд в одному кошику. Бліду поганку від печериці відрізняє колір пластинок під шапкою. У поганки ці пластинки білі, а в печериці – блідо-рожеві або темно-коричневі.
Принесені додому лісові трофеї треба одразу ж розсортувати і ще раз ретельно переглянути. Це дасть змогу забракувати «мутанта». Рішуче викидайте усі сумнівні, перезрілі, червиві, зіпсовані, прив’ялі гриби. Здоров’я дорожче за «здобич». Також пам’ятайте, що сирі гриби можна зберігати у холодильнику не довше доби.
Не намагайтеся перевіряти якість грибів «дідівським методом». Кажуть, що цибуля, часник або срібні предмети синіють у каструлі, де варяться гриби, серед яких можуть помилково бути отруйні. Це зовсім не так! Ні колір, ні запах бульйону чи відварених овочів, а тим більше самих грибів не свідчить про їх отруйність.
Залишайте на юшку лише ті гриби, в яких ви впевнені. Ретельно очистіть їх від піску і сміття, а забруднену землею нижню частину ніжки зріжте. У деяких маслюків і мокрух знімають з шапки плівку, вкриту слизом.
Симптоми отруєння грибами з’являються не відразу, через 8-12, а іноді навіть через 35 годин. Хворого нудить, він починає блювати, з’являються сильний біль у животі, пронос, холодний піт, відзначаються виснаженість,судоми, ослаблення серцевої діяльності. При цьому, хоча й кінцівки тіла холодні, температура тіла залишається нормальною. І лише негайне звернення до лікаря надає шанс врятувати людині життя, поки отрута ще не досягла печінки та не почала руйнувати її клітини.
Навіть при найменшому нездужанні (нудота, блювання, розлад травлення)необхідно негайно викликати «швидку допомогу» або доправити хворого до лікарні. Кожна згаяна година може коштувати людині життя.
Пам’ятайте, гриби особливо небезпечні для дітей. Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів. Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває. Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5-6 гинуть, а 25-30 стають інвалідами на все життя.
Збирання грибів для людини – це завжди «гра з вогнем». Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними. Не ризикуйте своїм життям. Грибник, як і сапер, може помилятися лише один раз.
Надія Чугай, фельдшер санітарний відділу санітарного нагляду
Дубровицького міжрайонного Управління ДСЕС у Рівненській обл.


Немає коментарів:

Дописати коментар