четвер, 21 січня 2021 р.

 



Чи страшне похолодання?

Будуть морози. Про це кажуть всюди і всі. От вчора ввечері мені телефонували друзі, і всі зачіпали цю тему. Хвилюються: «Чи тепло у мене в квартирі?». Відповідаю, що нормально. Могло б бути і дуже тепло, але котел газу тоді накрутить і накрутить. Газ тепер такий, що треба в два рази більше напалить, ніж кілька років тому, щоб нагріти оселю. Це знають всі. У кого нема субсидії, той економить потрохи. А у кого субсидія є, кажуть, що у морозні дні її малувато буде. Друзі мої з села холоду не бояться. Дров заготували. Ну а грубка є грубка, сів, спину зігрів, ще й каші смачної наварив. От за озимину хвилюються, бо як снігу не буде, то вона постраждає.

Мабуть, тому факту, що похолодає, радіє «Нафтогаз», а ще більше «Рівнегаззбут». Хоч грошей зароблять, а то все газ економимо через тепло… Так от всі питають, чи до похолодання я готова і що читала про ці дні, коли температура впаде.

Читала те, що й всі. Пишуть про похолодання і українські засоби масової інформації, і білоруські. Так от, прогнозується, що у Брестській області, яка межує з нами, найхолодніше буде у п’ятницю, суботу та неділю: вночі до мінус 17. У Рівненській області у ці дні прогнозується від мінус 17 до мінус 19. Отож, різниці великої нема. Повіримо і тим, і тим, і перевіримо. Скажу таке, навіть у Дубровиці, у різних кутках – різна температура. На Борку, наприклад, завжди прохолодніше, бо там вітри. Зайдеш в центр – на градус, два тепліше. Так і у селі, якщо живеш коло річки, то там більш волого і температура нижча. Отож, у вихідні будемо грітися в оселях.

Що пише про похолодання відомий синоптик Наталка Діденко?

«Похолодання взимку до –15 градусів – це нормально. Нетрадиційно тепла погода взимку в наших широтах – вже факт. Тому на фоні +3 +8 градусів прогнози про –15 градусів додають нашим, змученим карантином та локдаунами, психологічним внутрішнім атмосферам ще більше збурень та тривоги.

Цей тиждень, справді, манитиме до себе, в Україну, і таки приманить, холодну повітряну масу арктичного походження. Вона, арктична маса, заповзатиме поступово, знижуючи температуру повітря до невеликих, а потім до помірних морозів. А потім і до сильних.

Увага! Усім кому потрібно й просто цікаво - пік похолодання очікується з 14 по 19 січня.

У нічні години ймовірно до –14 –20 градусів.

Тому саме на ці дати варто подбати про особливий контроль над опаленням, підготувати утеплення усіма можливими розумними й, головне, безпечними способами, особливо ретельно перевірити стан автомобіля, щоб, не дай, Боже, не заглохнути посеред морозу в степу чи лісі, купити заздалегідь зимовий омивач для скла.

Нарешті щасливі власниці нових хутряних шуб матимуть можливість їх вигуляти.

Про взуття подбайте особливо – бо які б вовни та хутра ви не накрутили на шию, якщо ногам холодно, то таку красу явно зіпсує синій ніс чи бурякове обличчя.

Купіть чи підготуйте рукавички з тканини, в’язані, а не шкіряні – ними легше змахувати сльозу на морозі.

У домівках також знайдіть час повитягати товсті шкарпетки, страшні домашні флісові штани та додаткові ковдри. Рейтузи, панталони та сині спортивки вже відходять у минуле, не забудьте про термобілизну – якраз буде її зоряний час. З похолоданням розібрались ніби. Тепер після «страшного» похолодання звернемо свій прогностичний погляд на «страшні» снігопади. Літатиме періодично сніг на фоні «мінусів».

Це викличе позитивний підйом, ентузіазм народних мас та безліч селфі, бо картинка на вулиці буде красивою, зимовою, як на різдвяних листівках, на цих нестерпних гіфках та в дитячих книжечках.

І наостанок, хочу нагадати вам головні правила перебування на морозі, про які кажуть лікарі.

Отож, у холодні дні: не вживайте алкогольних напоїв; не паліть на морозі; носіть просторий одяг; не виходьте на мороз без рукавичок та шарфа; у вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте захисним кремом; не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас; якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення – магазину, кафе, під’їзду, щоб зігрітися; ховайтеся від вітру; не виходьте на відкритий лід; намагайтеся більше рухатися; перед виходом на мороз бажано поїсти – вам необхідна додаткова енергія; не дозволяйте дітям довго кататися на каруселях та гойдалках, лазити металевими сходами споруд на ігрових майданчиках, обов’язково захищайте руки дитини рукавичками. Пам’ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.

І головна умова профілактики переохолодження – здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та постійне загартовування організму.

Будьте здорові! Хай мороз нас не зачепить дуже, а морози і віруси вимерзнуть.

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Щастя

 

Напередодні Різдва я пішла в «Комору». Було три спроби стати в чергу. Людей багато. Думала, що прийду пізніше, людей поменшає. А їх все багато, бо кожен щось до столу прикупляє. Не скажу, що несли повні сумки. Значно менше купували, як у минулі роки. Але черги перед святами були. Люди у масках, але, що ті маски, які днями ми не міняємо?

Після третьої спроби я здалася і стала у «Коморі» в чергу. Скупилася. Вийшла на двір. І тут згадала, що не придбала основного – хліба. Згадала про ковід, яким перехворіла. Як щось забуваю, то списую на свій ковід перенесений. Коротше, він у мене тепер у всьому винен. Як хлопчик для биття. От все, що не так: настрій поганий чи здоров’я підводить, списую на ковід. Хотіла вертатися в магазин. І тут чую: «Люба, з Різдвом»! Я дивлюся знайома вчителька-пенсіонерка з Дубровиці. «Люба, – звертається вона знову, – хотіла тебе побачити і запитати: «То є той коронавірус, чи все брехня»?

Це питання мене спантеличило, щонайменше. Якби воно прозвучало місяців п’ять тому, то я не здивувалася б.

Я собі подумала, розказати людині, як вчителі померли від цієї недуги, чи розповісти, як я виходжу з цього стану, чи про черги в лікарні у жовтні-листопаді, чи як померла від коронавірусу близька мені людина. Раптово.

А потім подумала, а що лякати перед святом так людину літнього віку? І єдине, що я сказала:

– Ви щаслива Людина. Бережіть себе і будьте далі щасливою…

– А в чому щастя моє? – перепитує пенсіонерка.

– В тому, що Бог дає Вам можливість сумніватися в існуванні коронавірусу, – відповідаю я.

– Ой, які тепер пенсії, думай, як вижити, – продовжила співрозмовниця.

– Знаєте, – кажу я, – а у когось були мільйони, і Бог забрав до себе через ковід. А хтось вижив після коронавірусу, і думає, а як далі жити, бо сили нема взагалі.

– То він є, чи його нема? – перепитує вчителька, – ти маєш знати.

– Щоб Ви так сумнівалися до наступного Різдва, – кажу я, – і ніколи його не пізнали. Хто перехворів, той мене зрозуміє. А всім хочу сказати: «Якщо ви навіть не вірите в інсування коронавірусу, то просто бережіть себе».

Люба КЛІМЧУК.

 

Принаймні один симптом коронавірусу зберігається через півроку

Коронавірусна хвороба COVID-19 – нове захворювання, тож учені тільки починають розуміти його наслідки для пацієнтів.

Так, нове дослідження, яке охопило 1 тис. 733 осіб, котрим з січня по травень 2020 року було поставлено діагноз в китайському місті Ухані, показало, що 76% пацієнтів з COVID-19 мають принаймні один постійний симптом через шість місяців після першої появи симптомів коронавірусу.

Найпоширенішим симптомом є втома або м’язова слабкість, вона зберігалася у 63% учасників дослідження, причому пацієнти також часто відчували труднощі зі сном (26%). Тривога або депресія були зареєстровані серед 23% пацієнтів.

У пацієнтів, які тяжко хворіли в лікарні, частіше спостерігалися порушення функції легенів та аномалії, виявлені при візуалізації грудної клітки, що може свідчити про пошкодження органів.

Рівень нейтралізуючих антитіл через шість місяців був знижений понад на половину (52,5%) у 94 пацієнтів, імунна відповідь яких тестувалася на піку інфекції, що викликає занепокоєння стосовно можливості повторного зараження вірусом.

Немає коментарів:

Дописати коментар