понеділок, 4 січня 2021 р.

 






Шлях до успіху – щоденна праця

 

Наша землячка, чарівна Валерія Кондратюк нині студентка. Вона навчається у Тернополі на четвертому курсі медичного факультету, опановує спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія». Валерія – дуже позитивна, відповідальна, цілеспрямована людина. Вона – староста курсу та групи. А наші земляки знають Валерію, як гарного спеціаліста у своїй справі. Так, дівчина ще навчається, але разом з тим робить впевнені практичні кроки у своїй професійній майстерності. Талант Валерії часто слугує землякам, особливо, коли дівчина буває вдома на канікулах. До неї залюбки звертаються дубровичани, щоб отримати професійні послуги з фізичної терапії та реабілітації. Сьогодні Валерія Кондратюк ділиться думками про свою професію та досвід, який набуває.

 

Чому дівчина з Дубровиці обрала саме такий цікавий і потрібний фах?

Я мріяла працювати у галузі медицини ще зі школи. Як багато моїх ровесниць, думала про професію педіатра. Однак, коли прийшов час вступу, то завагалася, адже діти – це величезна відповідальність. Як годиться, про все радилася зі своєю мудрою і найкращою у світі мамою, обговорювали різні варіанти вступу. Адже саме мама знає часто наш внутрішній світ ще більше аніж ми. Моя мама дуже сучасна людина, яка вважає, що для молоді є багато можливостей опановувати різні сучасні професії. І саме мама натрапила на інформацію про вуз, де я навчаюся, і мою спеціальність. Скажу чесно, ми у той час не зовсім і зрозуміли, про що конкретно йдеться. Але принаймні зацікавилися можливістю опанувати потрібний людям фах.

Остаточно визначилася, коли настав час подавати вступні документи. Виявила бажання вступити до кількох медуніверситетів на різні спеціальності: «медична психологія», «педіатрія», «лікувальна справа», і, звичайно, «фізична терапія, ерготерапія». Роздумувала, надати перевагу Києву чи Тернополю? А потім побувала в обох вузах. ТНМУ ім. Івана Горбачевського у Тернополі мені сподобався більше своїм затишком, своєю аурою. Тернопіль – це місто особливої душевної атмосфери. Тут чисто, спокійно, гарно. Приємно, що дві мої однокласниці Алла та Катерина теж обрали для навчання ТНМУ й вступили на медичний факультет.

Що лежить в основі твоєї професії, яка база для навчання є у виші?

Професія фізичного терапевта, ерготерапевта – дуже важлива, бо дозволяє поліпшити якість лікування, запобігти можливим ускладненням при різних захворюваннях і травмах. Вона актуальна в усьому світі.

У моєму навчальному закладі є всі умови для здобуття теоретичних і практичних знань, кожен викладач у нас вкладає душу, щоб передати нам знання. Постійно як студентка я відчуваю підтримку, розуміння з боку наставників. У нас дуже дружелюбна атмосфера, я завжди впевнена, що мені покажуть якнайкраще і розкажуть. Наші студенти не бояться шукати і знаходити відповіді, пробувати і пробувати.

– Адже зараз час, коли ми закладаємо головний фундамент знань. Вже на другому курсі після занять я відвідувала курси мануальної терапії та класичного масажу з елементами нетрадиційної медицини. Під час навчального року проводила заняття з лікувальної фізкультури в обласній дитячій лікарні. Разом з однокурсниками складали й втілювали індивідуальні програми реабілітації для літніх людей – мешканців обласного геріатричного пансіонату в Петрикові, які потерпають від захворювань нервової, серцево-судинної, дихальної, травної систем та опорно-рухового апарату. Моїм підопічним був чоловік після інсульту. Мені було дуже відрадно, що після моєї допомоги стан його здоров’я істотно поліпшився, а отже, фізична реабілітація була успішною. Під час навчання на третьому курсі я проводила заняття з лікувальної фізкультури з підопічними Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру. Опанувала лікувальний масаж для діток. Кожного разу радію успіхам, бо за ними – покращення здоров’я людей.

Валеріє, з цікавістю спостерігаю за твоїм становленням у професії. Ти перемогла на відбіркових змаганнях з класичного масажу «Кубок столиці», що відбулися в Тернополі та взяли участь у фінальному чемпіонаті – Всеукраїнському масажному турнірі в Києві. Яка атмосфера панувала на цих змаганнях?

У Тернополі за призові місця та можливість виступити на чемпіонаті України в Києві змагалися десятеро учасників. З них – і ми, троє студентів четвертого курсу медичного факультету ТНМУ, що навчаються за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія». кожен проявив свої здібності і навики. Потрібно було продемонструвати не лише бездоганну техніку виконання масажу, а й комунікативні навички в процесі спілкування з пацієнтом (клієнтом), уміння правильно рухатися й економно витрачати власні фізичні ресурси, тобто знання ергономіки масажу. І оцінювання було суворе. Відбірковий турнір в Тернополі відбувся у відкритому форматі: в залі розташували п’ять масажних столів, за якими учасники-студенти та кваліфіковані досвідчені масажисти впродовж 30 хвилин демонстрували свої навички.

А на фінальних змаганнях у Києві було вже двадцять п’ять учасників. Це була потужна конкуренція, бо змагалися майстри масажу з Вінниці, Одеси, Хмельницького та інших міст, тож конкуренція була дуже сильною. Мої однокурсники перемогли в номінації «Лікувально-реабілітаційний вакуумний масаж із житнім хлібом» та «Спортивному масажі з елементами східних практик». Я горджуся, що здобула диплом переможця в номінації «Королівський вогняний масаж» («Fiery back») за програмою «Східні практики».  Здобула величезний досвід, звичайно, були й хвилювання, адже я вперше серед таких талановитих фахівців демострувала свої навики. Змагання такого рівня були в мене вперше у житті. Мене дуже підтримала чудова людина – доцент Наталія Олегівна Давибід.

Коли бачила твоє фото зі змагань, то скажу коротко «вразило». Вогонь – стихія, яка і тут служить людям?

Саме так. Головне його правильно застосовувати. Методику «Королівського вогняного масажу» розробила й впровадила в практику доцентка кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ТНМУ Наталя Олегівна Давибіда. Перші 25 хвилин робиться загальний масаж спини, а потім - п’ять хвилин масаж з полум’ям, що дає неймовірний зігрівальний ефект. Цей масаж дуже дієвий, він покращує роботу центральної нервової системи, роботу м’язів, кровообіг людини, зміцнює імунну систему та сприяє загальному оздоровленню організму. Тобто це чудова профілактика різноманітних недуг. До речі, нещодавно Тернопіль встановив національний рекорд з «Королівського вогняного масажу». Приємно, що я також взяла участь у цьому масштабному дійстві. Керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова вручила сертифікат про встановлення рекорду деканові медичного факультету ТНМУ, професору Петру Григоровичу Лихацькому. Відзнаку за нову методику та її виконання отримала і наша доцентка Наталя Олегівна Давибіда. Наталія Олегівна – це людина, яка нас надихає, вірить у наші сили. З такими викладачами приємно робити нові кроки у професії.

Що б ти сказала майбутнім абітурієнтам про свій навчальний заклад, про свою стежку у професію?

В Тернопільському національному медичному університеті є можливості отримати не лише якісні знання, а й практичні навички. З першого курсу ми тісно «співпрацюємо» з хворими на клінічних базах, під керівництвом викладачів самостійно практикуємо та вдосконалюємо необхідні навички. Зрозуміло, що здобувши базову освіту, не треба зупинятися у своєму професійному розвитку. Наразі, навчаючись, читаю багато фахової літератури, дивлюся відео- та онлайн-тренінги відомих ерготерапевтів, реабілітологів, беру участь у семінарах, вебінарах. Нещодавно я відвідала семінар з функціональної діагностики опорно-рухового апарату. Лікар повинен вчитися і вчитися. А можливостей для цього є дуже багато.

Головне моє кредо – люблю і буду любити допомагати людям. Це не лише про моральну підтримку, допомогу, також і про фізичну. Для мене важливо, щоб людина могла комфортно почувати себе в соціумі, не обмежуватися у своїх можливостях, розкривати свій потенціал. Отож я вчуся і вже, у міру можливостей, допомагаю людям. Шукаю і шукатиму індивідуальний підхід до кожного клієнта. Зроблю все, щоб стати однією з кращих у своїй професії.

 

Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

 

 

* Поради від Валерії Кондратюк

Курс масажу – 10 сеансів повного релаксу

та задоволення. Чому?

 

Для того, щоб лікування за допомогою масажу було найбільш ефективним, необхідно звернутись до лікаря, що розрахує необхідну кількість сеансів. Проте існують загальні рекомендації. Тривалість однієї процедури в середньому повинна складати від тридцяти до сорока хвилин.

Курс складається з трьох етапів: початкового, основного та кінцевого. Початковий етап складається з чотирьох до семи сеансів. Масаж лагідний, підготовчий, на межі больового порогу.

Основний етап – це і є саме лікування. Під час цього етапу наступає значне полегшення, пацієнт відчуває, що хвороба відступила, поліпшилось самопочуття. Проте важливо пройти весь курс лікування повністю, а не завершувати його, як тільки стало краще (це дуже важливо!).

Завдання кінцевого етапу це максимальний відновлювальний та розслабляючий ефект для всього організму в цілому. Він займає в середньому три сеанси. Це приємне завершення лікування.

Таким чином, щоб отримати реальну користь від лікувального масажу, необхідно провести від десяти до дванадцти сеансів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар