понеділок, 4 січня 2021 р.

 




Покликані «перевертати свідомість»

Нещодавно Дубровицькому інклюзивно-ресурсному центру виповнилося два роки. Зовсім невеличкий вік як для новоствореного закладу. Проте навіть за цей період керівнику центру Тетяні Твердюк вдалося сформувати професійну команду і створити особливий, гарний простір для діток з особливими потребами, з допомогою держави, районної влади, керівникцтва відділу освіти і просто небайдужих щирих людей. З нагоди річниці попросила Тетяну Борисівну поділитися міркуваннями про набутий досвід і тих, хто сприяє роботі.

 

– Так, вже два роки функціонує Дубровицький інклюзивно-ресурсний центр, – ділиться думками Тетяна Борисівна, – а це означає, що діти з особливими освітніми потребами отримують супровід відповідних фахівців, батьки отримують професійну консультацію щодо виховання дітей, а освітні заклади мають методичну підтримку у впровадженні інклюзивного навчання. Аналізуючи минулий рік, можна сказати, що у всіх сферах відбулись зміни. За цей рік колектив ІРЦ поповнився новими фахівцями: у нас з’явилися чудові логопеди – Буткевич Наталія Петрівна і Хомич Марина Михайлівна, сурдопедагог Георгієва Ірина Василівна.

Навесні ми облаштували на подвір’ї закладу динамічну ігрову і тактильні доріжки. Наші друзі та партнери Дубровицький лісгосп на чолі з Петренком Віталієм та Висоцький лісгосп на чолі з Торчилом Віталієм під егідою депутата обласної ради Віталія Суховича допомогли нам в облаштуванні зеленої зони на подвір’ї – ми висадили «зелений паркан» з туй, що подарували лісові господарства.

Зросли ми і професійно: цей рік приніс нам корисний досвід дистанційних відеозанять, онлайн-нарад і конференцій. Восени, за сприяння міського голови Богдана Микульського, облаштовано зручний під’їзд до закладу та місце для паркування, за що висловлюю величезну подяку від батьків в облаштуванні безбар’єрного доступу. Всі наші ініціативи та починання можливі завдяки підтримці відділу освіти в особі начальника Стасюк Ніни Іванівни.

На сьогодні на обліку в ІРЦ зареєстровано 300 дітей з Дубровицького району, Висоцької та Миляцької ОТГ, за рік 107 дітей відвідували корекційно-розвиткові заняття. За рік розширилась мережа інклюзивних освітніх закладів – це 19 загальноосвітніх закладів, в інклюзивних класах навчається 77 дітей та 8 дошкільних закладів, інклюзивні групи відвідує 21 дитина з особливими освітніми потребами. Головним нашим досягненням вважаємо те, що вдається «перевертати свідомість» і доносити до громадськості, що інклюзія – це не про діагноз, це не про обмеження, це не про жалість. А інклюзія це рівність, це можливості, це перемоги.

 

Розмовляла Люба КЛІМЧУК.

 

Щиро бажаємо закладу досягати нових успіхів у роботі з особливими дітками.

Нагадаю, що інклюзія (від Inclusion – включення) – процес збільшення ступеня участі всіх громадян у соціальному житті. Це політика й процес, що дає можливість всім дітям брати участь у всіх програмах.

Інклюзивна освіта – це система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права здобувати її за місцем проживання, що передбачає навчання дитини з особливими освітніми потребами в умовах загальноосвітнього закладу.

Одним із головних завдань інклюзії є відгук на широкий спектр освітніх потреб в шкільному середовищі та поза його межами.

В основу інклюзивної освіти покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію дітей, яка забезпечує однакове ставлення до всіх людей, але створює спеціальні умови для дітей з особливими потребами.

Немає коментарів:

Дописати коментар