понеділок, 4 січня 2021 р.

 


* Як це було

БАНДЕРА-ГЕРОЙ

Історична справедливість чи політична маніпуляція?

(До 112-ї річниці від дня народження)

 

Степану Бандері треба повернути звання Героя України.

Нагадаємо, що в 2010 році за президентства Віктора Ющенка, його Указом Степану Бандері було посмертно присвоєно звання Героя України. Але в 2011 році Донецький окружний адмінсуд (який абсурд!), чомусь саме Донецький, скасував Указ Президента і позбавив Бандеру звання Героя України. А тодішній вищий продажний суд це рішення донецького суду підтвердив і залишив в силі. От така тоді була ситуація, а точніше, маніпуляція зі званням Героя України Степану Бандері. Постає багато запитань як до держави, так і до проросійського путінсько-донецького адмінсуду.

Чому в українській державі існують такі антиукраїнські путінські суди з такими повноваженнями? Чому в Україні так легко «дати-відібрати» громадянство, ту чи іншу державну відзнаку, навіть найвищу? Яку мету перед собою ставить донецький путінський суддя, позбавляючи Степана Бандеру звання Героя України? Яка була мотивація, аргументація і т.п.?

Тому, що в Україні за 30 років її незалежності, немає єдиної, чітко сформованої, однозначної, раз і назавжди, виробленої національної ідеї, єдиного самостійного, стратегічного політичного курсу держави, самостійної української держави, за яку так жертовно боровся Степан Бандера і за неї життя своє віддав.

Змінюються президенти, змінюється влада, змінюється їхній політичний курс, то Захід і Схід, то Європа, то Росія. В Україні до цих пір діє «п’ята колона» Москви, робить свою роботу «руській мір», існують проросійські путінські партії, половина депутатів Верховної Ради – проросійські, «руськоязичноє населененіє» на Донбасі кричить: «Рассея, Путін!» і т.п. парадоксальні факти!

От і в такій Україні донецькі суди почувають себе, як риба у воді, роблять погоду в країні і приймають, які хочуть, рішення, скасовувати, поновлювати (і я не здивуюсь, якщо Донецькй адмінсуд скасує вирок (12 років тюрми) зраднику України Януковичу і зробить з нього «героя»).

І коли Україна позбудеться цих ворожих проросійських сил, партії, депутати Верховної Ради будуть дійсно українськими, «русскоязичноє населеніє» Донбасу теж стане українським, то й не буде таких одіозних «донецьких судів» і «дати-відібрати», як це було із Міхаїлом Саакашвілі і Савіком Шустером. Так не повинно бути. А мало б бути – за буквою Закону!

Позбавляючи Степана Бандеру звання Героя України, донецький суддя мав чітко визначену мету: дискредитувати державу, підірвати довіру до її національних героїв, борців за волю України, опаплюжити їхній авторитет. Мотивом позбавлення звання – Бандера не був громадянином України. А чиїм громадянином він був? А тепер розглянемо цю абсурдну формальну аргументацію донецького судді більш конкретно.

Чому Степан Бандера, який боровся за незалежність України, через абсурдну формальну відсутність громадянства, позбавили звання Героя України?

Проросійські юристи-фальсифікатори, виправдовуючи і захищаючи донецького суддю, стверджують, що він вчинив правильно. Просто не віриться, що професійні юристи можуть до повного абсурду дійти, заявляючи, що Україна є тільки правонаступницею УРСР, але замовчують про те, що ця республіка, разом з іншими такими республіками в 1922 році була насильно втягнута Сталіним в так звану СРСР – тюрму поневолених народів і перебувала в цій тюрмі 74 роки. І ми, Україна, не є спадкоємцями ні Київської Русі, ні Української Народної Республіки, ні Української Держави, ні Західно-Української Республіки (та це ж наша історія!). І досі ці юристи-крючкотворці продовжують свою абсурдну аргументацію на захист донецького судді, що на осіб (а це значить і на Степану Бандеру), що не пов’язані формально з УРСР, не поширюється наше законодавство. Буцімто ми не можемо надавати їм (особам) і йому (Степану Бандері) державні звання чи нагороди, тому донецький суддя зробив правильно – позбавив Степану Бандеру Героя України – відмінив Указ Президента Ющенка, мовляв Бандера не був громадянином України. То якщо допустити, що наше законодавство таке недолуге і неправильне, то чого ці юристи-фальсифікатори фальшують нашу історію, нашу спадкоємність? Раз ми не спадкоємці нашої історії, а спадкоємці тільки УРСР, а УРСР була 15-ю частиною тюремного СРСР, то ми також є спадкоємцями цього зловісного Союзу. Одним словом, ці вислови маніпуляторного юриста так все заплутали, так все сфальшували, тільки, щоб виправдати донецького суддю, що він зробив все правильно.

То, може, треба внести зміни в законодавство та відновити цю історичну справедливість із Степаном Бандерою? Так, треба, якщо причина дійсно в цьому. Щоб такі маніпуляції більш не виникали в подальшому.

 

Післямова

Боротьба Степана Бандери за Українську національну ідею, за Українську самостійну державу були для нього святою справою протягом всього його життя, а прожив він 54 роки і боровся з поневолювачами України на трьох фронтах: проти польських, нацистських та більшовицьких. Його постать, ім’я, національна ідея, його трагічна смерть та смерть родини й сьогодні лякають путінську Росію. Трагічне завершення життя самого Бандери, його рідних зробили його ще популярнішою історичною постаттю. Поняття «бандерівець» відтоді набуло другого дихання, бо така страшна, трагічна смерть лише підтвердила те, як боялися і ненавиділи і бояться тепер вороги Степана Бандеру. Але Бандера живий! Бандера Герой!

Для нас, свідомих українців, Степан Бандера - патріот, справжній борець за самостійну українську державу, чий портрет має бути в кожному домі поряд із Шевченковим, бо він великий Українець. Він наша гордість, наша честь і слава!

Михайло БОГОВИЧ, м. Дубровиця.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар