понеділок, 4 січня 2021 р.

 

У полі зору – ялинки.

Дубровицька потішила своєю красою






Капелюха зняли, бо церкви розкритикували

У четвер, 12 грудня, у Києві закінчили прикрашати головну ялинку країни, встановлену на Софіївській площі. А вже в суботу, 14 грудня, з неї довелося зняти святкового капелюха – знайшлися ті, кому таке оформлення дуже не сподобалося.

Ігор Добруцький, засновник проєкту «Folk Ukraine», який є організатором цьогорічного святкового містечка, пояснював, що капелюх символізує казку і слугує своєрідним оберегом для лісових звірів, якими прикрашене дерево.

«Це вперше ми зробили для дітей щось. Завжди дорослі люди змагались своїми смаками, як зробити цікаву головну ялинку – і робили її в електроніці. Всі забули класику, традиції: на ялинці завжди були лісові герої, шишки, жолуді, грибочки. Зараз у цей тяжкий час якраз потрібна казка», – заявляв пан Добруцький.

Втім така концепція і її пояснення, як з’ясувалося, задовольнила не всіх. Вже 11 грудня речник Православної Церкви України Іван Сидор обурився оформленням святкової ялинки. «Капелюх на фоні тисячолітніх хрестів Софійського собору… До якого свята ми готуємось? Різдва чи Гелловіну? Вже якщо ставите на історичній Софійській площі ялинку, то потрібно мати здоровий глузд і увінчати її зіркою, яка і символізує Різдво, світло, надію. А не відьмацьким капелюхом, яке з Різдвом і Новим роком нічого спільного не має», –написав пан Сидор у своєму «Фейсбуці». Публікація отримала чималу підтримку – пост набрав понад тисячу лайків.

У коментарях користувачі говорили про святотатство, авторів оформлення називали «демонами», а дехто навіть пропонував взагалі спалити новорічну ялинку. «Чортики хотіли вкрасти в нас Різдво», – написала одна з коментаторок.

За кілька годин обурення капелюхом висловили й на офіційній сторінці ПЦУ – закликали міську владу переглянути концепцію. Цей пост отримав ще більшу підтримку – понад 7 тисяч лайків. Трохи згодом до ПЦУ доєдналася й Рада євангельських протестантських церков України – там звернулися до Віталія Кличка з проханням «не допустити наруги над релігійними почуттями мільйонів киян».

Під натиском критики з боку церкви і тисяч користувачів організатори святкувань вже ввечері у п’ятницю повідомили: капелюха знімуть напередодні Дня Святого Миколая. «Друзі, не хвилюйтеся, в переддень Святого Миколая зірка змінить чарівний капелюх на головній ялинці»!

 

Але зрештою чекати на 19 грудня не стали: вже вранці у неділю, 13 числа, у мережі з’явилися фото, де видно, як капелюха демонтують.

Читала багато відгуків людей, яким і подобався модерн у її прикрашанні столичної ялинки. Люди писали, що капелюх –  це гарно, що треба ламати стереотипи. І навіть називали таке ставлення до капелюха «середньовічним мракобіссям»! Що ж смаки різні і погляди на життя різні.

 

Як на мене, віфлеємська зірка взагалі не пов’язана з новорічним деревом. Зірка, яка сповіщає про народження Христа має засяяти передусім у душх, а не на ялинках. Це різні речі.

Думаю: якби так дружньо говорили й про інші вкрай важливі питання у суспільстві - бідність, підвищення цін, проблеми в медицині. Чомусь питання ялинки так миттєво викликало бурхливе обговорення.

Дубнівчани також обурилися

У Дубно розгорівся скандал через головну ялинку міста, яку привезли з кладовища. Місцевим жителям це не подобається, але деякі жартують, що прикрашати таке дерево треба вінками.

За словами міського голови Дубно, таким рішенням вони «вбили двох зайців», і гроші з бюджету заощадили (56 тисяч гривень), і пам’ятники убезпечили від падіння великого дерева.

Щоб ніхто не хвилювався, міський голова сказав, що ялинку вже освятив священник, втім, священнослужитель спростував цю інформацію. При цьому він не бачить гріха в такому рішенні влади міста.

«Гріх – коли під час різдвяного посту навколо ялинки відбуваються гуляння, розпивання спиртних напоїв, порушення посту», – каже він.

Офіційно запалити святкові вогні на ялинці планують на День Святого Миколая, 19 грудня. При цьому багато хто ще думає, чи варто вести своїх дітей до такої ялинки. Місцеві жителі сподіваються, що така економія міста не стане традиційною, оскільки на цвинтарі ще багато безкоштовних ялинок

 

Наша – як дівчина прекрасна на виданні

У вівторок прикрашали дубровицьку красуню-ялинку. Звідки вона родом? Власне, з Дубровиці. Росла на вулиці Володимрській,  поряд з будівлею, вже й заважала фундаменту. Отож, місія красуні – милувати очі жителів Дубровиччини на майдані спрогнозована. Доки комунальники прикрашали ялинку, дітвора вже із замилуванням споглядала на новорічне дерево.

Урочистого відкриття ялинки цьогоріч не буде через карантин. А вогні її загоряться в день Святого Миколая, 19 грудня. Отож беріть діточок і просто гуляйте вечірнім містом, дякуйте Богу за те, що бачимо прийдешні свята. Цьогоріч міська рада подбала про нові ілюмінації та прикраси для головної ялинки громади, мабуть, і Дубровиччини. Взагалі вечірній центр міста вражає. Хай свято прийде у кожен дім і у кожне серце.

Прикметно, що вже кілька років поспіль дубровицькі новорічні красуні є одними з найвишуканіших на Рівненщині. Ним гордяться як жителі краю, так і наші земляки здалека, жваво обговорюючи ялинку в мережі.

Свято наближається. Його творять люди!

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар