четвер, 21 січня 2021 р.

 

СОЦІАЛЬНІ ПРАЦІВНИКИ БУДУТЬ. АЛЕ ЇХ БУДЕ МЕНШЕ

 







Багатьох наших читачів цікавила подальша доля соціальних працівників. Позаяк рішення про скорочення цього підрозділу соціального захисту було прийнято ще наприкінці минулого року. І це викликало масу невдоволення серед населення. Воно й зрозуміло, для багатьох самотніх та немічних саме соціальні робітники – єдина надія та останній місточок, що з’єднує з навколишнім світом. Тож відповідно така прогалина в соціальному захисті не могла залишитися й поза увагою новообраної міської ради нашої Дубровицької ОТГ.

 

Тому саме створення комунального закладу «Центр надання комунальних послуг», затвердження положення про нього та вжиття заходів щодо його державної реєстрації і було ключовим питанням в порядку денному нещодавньої сесії міської ради, що відбулася п’ятого січня. Усі присутні на сесії 19 депутатів та міський голова Богдан Микульський були одностайними в своєму рішенні – такий заклад для окремої категорії мешканців ОТГ вкрай необхідний. Щоправда, штат структури буде скорочений до мінімуму. Замість 60 працівників, що налічував територіальний центр досі, залишиться всього 30-ть. Апарат центру для надання соціальних послуг складатиметься з трьох штатних одиниць: директор, бухгалтер, юристконсультант. Також в центрі передбачено два відділення: соціальної допомоги вдома (24 працівники) та соціальної роботи (3 працівники) на чолі з завідувачами.

Відповідно до положення основними завданнями центру є:

– проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання потраплянню в складні життєві обставини осіб/сімей, які належать до вразливих груп населення; надання особам/сім’ям комплексу соціальних послуг, яких вони потребують, відповідно до переліку послуг, затвердженого Мінсоцполітики, з метою мінімізації або подолання таких обставин.

Центр з урахуванням потреб надає такі соціальні послуги: догляд вдома, денний догляд, підтримане проживання; соціальна адаптація; соціальна інтеграція та реінтеграція; надання притулку; екстрене (кризове) втручання; консультування; соціальний супровід; представництво інтересів; посередництво (медіація); соціальна профілактика; натуральна допомога; фізичний супровід осіб з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату та пересуваються на кріслах колісних, порушення зору; переклад жестовою мовою; догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних; супровід під час інклюзивного навчання; інформування тощо.

Також депутати майже без обговорень затвердили акти приймання-передачі та безоплатне прийняття закладів освіти і майна, що перебувають у них на балансі, із спільної власності територіальних громад Дубровицького району у комунальну власність міської ради. Єдине запитання, що виникло з цього приводу, було у депутата Андрія Кулика. Його цікавило, чи перевіряли наявність майна, що приймається на баланс, комісійно і на місці, чи просто передача відбувається документально? Однак, як пояснила депутат Ніна Стасюк, оскільки керівники закладів не змінюються, а саме вони є матеріально відповідальними особами, і напередодні відділ освіти провів ґрунтовну інвентаризацію майна, достатньо документальної передачі.

Порушувалися ряд цікавих питань в «Різному». Так, депутат Олег Білотіл пропонував вивчити досвід Мукачівської міської ради, яка минулого року повернула в свою власність раніше передані газовикам мережі, побудовані коштом населення. Так. на думку депутата, люди можуть здешевити плату за транспортування блакитного палива. Однак це палка, що має два кінці. Хто тоді обслуговуватиме і утримуватиме ці мережі, а в разі потреби ремонтуватиме? Саме на цьому акцентував й міський голова Богдан Микульський.

Йшлося й про стихійну торгівлю ковбасними виробами, що провадиться на території району щовівторка. Це питання також ініціював Олег Білотіл. Його опонентом виступив Андрій Кулик, зауваживши, що колишні сільські голови якось однобоко підходили до торговельних проблем. Ковбаси на вулиці їм дуже боліли, а от на фальсифікат та мінімальний акциз в місцевих «ганделиках» чомусь очі закривали… Але це вже теми для подальших публікацій.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар