четвер, 21 січня 2021 р.

 

Відкриваймо гаманці. Прийшли зміни




 

З яким настроєм зустріли наші земляки 2021-ий? Спробувала поговорити на цю тему з різними людьми, різного віку. Відразу зазначу, що переважна більшість людей зазначили, що перебувають у стані хвилювання за завтрашній день. Що турбує? Передусім, вболіває старше покоління за своє здоров’я, бо вважає, що у час пандемії є дуже багато ризиків занедужати серйозно і надовго. Чимало людей на Дубровиччині переживає через можливість скорочення на роботі, адже зараз процес реорганізації почався у багатьох структурах. Молодь негативом називає дистанційне навчання у вузах. Особливо занепокоєні ті старшокурсники, у кого мала б бути практика, яка дуже необхідна у роботі. За гуртожитки поплатили, а фактично навчаються вдома. Ось такі витрати у студентства. Підприємці не впевнені у завтрашньому дні через локдаун, гнітить їх і збільшення розмірів податків. Всіх турбує подорожчання енергоносіїв. Як виживати в Україні? Відповіді на багато своїх запитань люди хотіли почути у новорічному зверненні Президента Володимира Зеленського, але, на жаль, не почули. Як казав інший Президент України: «Маємо те, що маємо…».

То що ж змінилося для України, для нашої громади з Нового року? Давайте підсумуємо.

З першого місяця Нового року стали чинними чимало законодавчо встановлених змін у суспільному житті. Вони стосуються зарплат, пенсій і субсидій, комунальних тарифів, протиепідемічних заходів. Що зміниться для багатьох із нас?

Прожитковий мінімум

Як відомо, до розміру прожиткового мінімуму прив’язані чимало соціальних виплат у державі, як-от допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії, лікарняні, пільги на оплату житлово-комунальних послуг, пенсії певних видів, а також аліменти. Законом про Держбюджет встановлено такий його загальний показник на цей рік: із 1 січня – 2189 грн. (було встановлено ще торік у грудні), з 1 липня – до 2294 грн., із 1 грудня – до 2393 грн.

Також затверджено нові розміри прожиткового мінімуму для різних соціальних груп. Зокрема, для дітей віком до шести років ця сума з 1 січня становить 1921 грн., із 1 липня вона зросте до 2013 грн., із 1 грудня – до 2100 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років розмір такого мінімуму вищий: 2395 грн. – з першого дня нового року, 2510 грн. — з 1 липня та 2618 грн. – з 1 грудня. Між тим для працездатних осіб мінімум становитиме 2270 грн. із 1 січня, 2379 грн. – із 1 липня, 2481 грн. – із 1 грудня. Для непрацездатних – 1769 грн. із 1 січня, 1854 грн. із 1 липня і 1934 грн. із 1 грудня.

 

Мінімальна зарплата

Із 1 січня мінімальна зарплата в Україні зросла на тисячу – до 6000 гривень. І нинішнього року це ще не межа: з 1 грудня вона має «поважчати» ще на півтисячі, склавши 6500 гривень. Здавалося б, можна порадіти, адже у країні мінімальна зарплата збільшилась одразу на 20%. Та чи ж справді наші земляки, працевлаштовані на «мінімалку», стануть багатшими на тисячу й, отже, зможуть собі дозволити оплатити більше товарів та послуг?

Коли Президент Володимир Зеленський напередодні минулорічних осінніх місцевих виборів висував таку пропозицію, то було зрозуміло, що таким чином він хотів урятувати рейтинг своєї політсили, який неухильно повз донизу. Тим часом економісти називають таке рішення ризикованим для вітчизняної економіки з двох причин. По-перше, вони попереджають, що збільшення мінімальних зарплат, не підтримане високим рівнем продуктивності промисловості та технологій, неодмінно спричинить новий виток інфляції у країні, тобто знецінить ці нібито збільшені зарплати. А по-друге, представники бізнесу і без того скаржаться на зростання податкового тягаря в умовах коронакризи. Для багатьох підприємців, а надто тих, чий бізнес за рентабельністю балансує на мінімальній межі прибутковості, це може означати мало не банкрутство. Щоб утриматись на плаву, можливо, їм доведеться ще глибше зайти в тінь. Або ж скоротити штат найманих робітників, які в умовах карантину надовго поповнять лави безробітних.

Пенсії

Попри гострий дефіцит Пенсійного фонду, влада пообіцяла поетапне підвищення пенсій протягом року.

Перший етап уже стартував. «Напередодні новорічних свят фахівці Пенсійного фонду завершили перерахунок пенсій окремих категорій громадян з 1 січня 2021 року у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати. Він стосується осіб, які досягли 65-річного віку та мають повний страховий стаж: 35 років – для чоловіків та 30 років – для жінок. Мінімальна пенсія цієї категорії громадян зросла з 2100 до 2400 гривень. Середній розмір підвищення становить близько 340 гривень», – повідомив ПФУ.

Між тим масовий перерахунок пенсій заплановано на березень нинішнього року. Очікується, що індексація виплат складе 11%, і це підвищення відчують близько 9 мільйонів пенсіонерів із нинішніх 11,3 мільйона. Водночас із 1 березня продовжать отримувати 500 гривень доплати пенсіонери старше 80 років (за умови, що їхня пенсія менше середньої зарплати).

Водночас із квітня очікуймо автоматичного перерахунку працюючим пенсіонерам із урахуванням розміру зарплати і набутого стажу.

Із липня почнуть доплачувати по 400 грн. пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Навіть якщо стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків, вони отримуватимуть не менше 2500 грн. Натомість українці віком понад 80 років отримуватимуть доплату 600 грн., а розмір їхньої мінімальної пенсії складе 2600 грн.

У грудні також зростуть і надбавки за «понаднормовий» трудовий стаж, учасникам та інвалідам війни, чорнобильцям…

 

Рекордні тарифи

У цьому місяці отримаємо нові платіжки за комунальні послуги, які у ці складні коронавірусні часи без валер’янки краще й не розглядати. З початку року істотно зростуть тарифи на блакитне паливо, тепло, гарячу воду і світло.

Напередодні 55 газопостачальних компаній оприлюднили нову ціну на газ для населення. У деяких регіонах його вартість зросла до 11 гривень за один кубометр (і це – без урахування постачання). Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» пропонує паливо у січні по 7,22 гривні за кубометр. Це на 89 копійок більше, ніж у грудні. ТОВ «Рівнегаз Збут» встановило роздрібну ціну на природний газ для потреб населення в січні 2021 року 9,92 грн. за 1 м3 (з ПДВ).

Причому доставка газу теж подорожчала: пересічно від 0,15 копійок до 1,5 грн. за м3. При цьому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (регулятор), деяким операторам дозволила підвищити тарифи відразу утричі(!).

Також із 1 січня Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію для побутових споживачів. Тож якщо раніше населення оплачувало перші 100 кВт за ціною 0,9 грн./кВт/год, а понад 100 кВт по 1,68 грн. кВт/год., то тепер доведеться платити і за перші 100 кВт по 1,68 грн.

Крім цього, «Нафтогаз» ще у грудні підвищив тарифи на газ і для постачальників тепла та гарячої води. Тож у більшості населених пунктів тарифи на гарячу воду і тепло вже перерахували, у результаті чого платіжки лише за ці дві комунпослуги сумарно здорожчали одразу більш як на півтисячі. Якщо ж місцева влада не згодна зі зростанням цін на тепло і гарячу воду, йдеться в офіційному повідомленні «Нафтогазу», то вона має передбачити у міському бюджеті гроші на компенсацію різниці між установленим тарифом і його реальною вартістю. Чи багато територіальних громад можуть дозволити собі такі «соціальні розкоші», щоб підтримати земляків у скрутні карантинні часи? Словом, готуймо гаманці.

Коли верстався номер, стало відомо, що 26 січня перед народними депутатами України на Раді по тарифам виступить прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Відомо, що під час наради за участю керівництва парламенту і лідерів фракцій глава Кабміну поінформував про рішення держрегулювання і зниження цін на газ з лютого до кінця опалювального сезону, тобто до середини квітня.

Що ж стосується електрики, уряд хоче дати механізм у вигляді монетизації субсидії замість скасованої пільги.

Нагадаємо, що  найближчим часом Антимонопольний комітет України займеться пильним вивченням тарифів на розподіл газу, які Нацкомісія з держрегулювання в сферах енергетики і компослуг визначила для облгазів. Про це йдеться у висновку АМКУ «Про ситуацію на ринках природного газу».

Раніше повідомлялося, що на весь час карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу або до закінчення опалювального сезону Кабінет міністрів вводить держрегулювання вартості газу для населення. Громадяни України будуть платити за «блакитне паливо» на 30% менше.

 

Обслуговування українською мовою

Із 16 січня 2021 року сфера обслуговування в Україні повинна перейти виключно на українську мову. Згідно зі ст. 30 Закону про забезпечення функціонування державної мови, персональне обслуговування іншою мовою може здійснюватися тільки на прохання клієнта.

Мовний омбудсмен радить звертатися в його офіс, якщо вас відмовилися обслуговувати українською мовою в аптеці, магазині, на заправці або будь-якому іншому громадському місці.

 

Податки і соціальні внески

Виросли і податки для фізосіб-підприємців, що також пов’язано зі збільшенням мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Так, єдиний соціальний внесок для ФОПів з грудня зростає до 1430 грн.

Щоправда, ухвалені Верховною Радою закони про підтримку бізнесу під час локдауну передбачають податкові канікули для ФОПів першої групи з грудня 2020 року по травень 2021 року. Це означає, що у 2021 році вони зможуть зекономити 6600 грн. на сплаті ЄСВ і 1094,5 грн. на сплаті єдиного податку.

Тим часом ставка податку на доходи фізосіб, як і раніше, цьогоріч становитиме 18%. Крім того, з нашої зарплати так само вираховуватимуть 1,5% військового збору, а роботодавець буде зобов’язаний платити 22% єдиного соціального внеску з фонду зарплати працівника до Пенсійного фонду.

Отож, старт Нового року, як сніг на голову. Тримаймося…

Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар