понеділок, 8 липня 2019 р.


Випускний: найголовніше – ваш настрій!
Випускний! Цей день з нетерпінням чекали одинадцятикласники, з ноткою суму – їх батьки. Важко відпускати у світ своїх дорослих, а водночас ще й зовсім юних пташенят. У місті та у селах району вже стало традицією святкувати випускні вечори з розмахом, не шкодують батьки коштів, аби свято для дітей вдалося на славу. У цьому році навчальні заклади мали право самостійно визначати день випускного вечора. Наприклад, у наших міських школах він пройшов 27 червня.
Як і де святкуватицей вибір залежав від самих випускників та їх батьків. Зараз у Дубровиці та селах району вистачає закладів харчування, які досить пристойно організовують такі свята. Є там і смачно та сучасно накриті столи, і гарний сервіс. Додам, що, за моїм опитуванням випускників та батьків, цьогорічні тенденції святкування не значно відрізняються від попередніх років. Та чи залишилися минулорічними ціни?


Сукня як у Попелюшки?
Кожна юнка на випускному - принцеса. Кожна дочка – найкраща для своїх батьків та всіх рідних. Як на мене, сама юність – це вже краса. А сукня – це лиш прикраса до погляду та усмішки. Однак, кожна випускниця мріє про розкішну вечірню сукню, професійний макіяж та зачіску в салоні. А хлопці декілька місяців активно шукають стильні костюми і взуття під своє вбрання. Яку суму в результаті зажадає така мода?
Отож почнемо з найголовнішого - суконь. Розпитала одну із чарівних випускниць нашого міста та її маму про те, як добирали сукню на випускний вечір. Отримала таку відповідь: «Можна і за 2000 гривень купити, але в середньому випускні плаття купували приблизно наші дівчата за 6000 гривень. У нас скромні випускниці, бо всі брали плаття до 10000-ти. Щоб хтось купував дорожче, ми не чули. Плаття по 20 тисяч гривень, які були у минулому році, наші дівчата не купували».
Якими ж були у моді випускні сукні цьогоріч в Україні? Це лаконічні і мінімалістичні сукні – вічна класика, яка завжди матиме доречний вигляд на випускному вечорі. До такої сукні з легкістю додавали ефектні прикраси у вигляді мерехтливого кольє або блискучих сережок і браслета. Загальна статистика така: в селах та маленьких містах на сукні витрачали в середньому 3-5 тисяч гривень. В Києві та обласних центрах випускниці ділилися на дві групи. Перші купували сукні в брендових салонах чи шили на замовлення. Ціна на таке вбрання становила 20+ тисяч гривень. Друга група купувала плаття з середньостатистичними цінами великих міст – 8-15 тисяч гривень. Дедалі частіше дівчата відмовлялися за шалені гроші купувати «одноразове» вбрання і брали сукні в оренду на 1-2 дні. Вартість оренди залежала від вартості сукні, але середньостатистично коштувала 2-4 тисячі гривень. Бронювали оренду в салонах ще з січня, оскільки цьогоріч ажіотаж на її перевищив очікування. Щонайменше тисячу гривень виклали за босоніжки до плаття, а брендове взуття у салонах обійшлося випускницям більше трьох тисяч гривень. Звичайно, мова йде про дороге взуття з натуральної шкіри.
Тепер перейдемо до послуг салонів краси. У Дубровиці за зачіску, макіяж, манікюр викладали до півтори тисячі гривень. Гарних перукарів та візажистів у нас тепер не бракує. До найкращих майстрів почали записуватися також ще взимку, робили дівчата і пробні зачіски та макіяж, щоб в останній момент не бути розчарованими. У великих містах ціни на цю красу у сумі стартували від 3 тисяч гривень, залежно від салону.
Батькам хлопців-випускників святкування закінчення школи обійшлося дешевше, аніж дівчатам. Одна з мам, яка самотужки виховує сина, розповіла мені, що хлопець, зважаючи на фінансове становище в родині, особисто пішов і позичив костюм у товариша, чим дуже розчулив матір. Туфлі сину прикупили такі, що їх можна буде вдягати і в повсякденному житті, сорочку онуку подарувала бабуся, ремінь також позичив випускник разом із костюмом. На хвилювання матері син відповів, що не головним є у житті костюм. Родина живе скромно, батько сім’ю кинув, отож старший син вже два роки влітку підробляв на різних роботах, щоб матеріально підтримати маму.
А загалом, як свідчить статистика, у селах та маленьких містах вдягалися на випускний (костюм, сорочка, краватка) за 3-4 тисячі гривень, взуття та аксесуари купували на 1,5-2 тисячі гривень. Проте є й такі, хто викладав за костюм до 6-8 тисяч гривень, за взуття та аксесуари – 3-4 тисячі гривень. Колишня дубровичанка, яка мешкає нині у Луцьку, розповіла мені, що одяг на випускний сину купили у брендовому магазині. За костюм віддали 7 тисяч гривень, а за туфлі чотири з половиною тисячі. Якщо зважити на те, що чоловік цієї пані вже чимало років працює далекобійником у Європі, то для родини такі витрати не такі й вже суттєві. Як кажуть, кожен зважає на свій гаманець.
Стрижка та укладка волосся юнакам обійшлася у 150-200  гривень у Дубровиці. А от у Луцьку знову ж таки це задоволення обійшлося для юнака у 500 гривень. Хоча додам, різниця в ціні  не свідчить про те, що наші майстри робили менш гарні зачіски.
Почула й таку думку однієї з випускниць: «Заради світлин та кількох годин випускного вечора, де завжди штовханина, не хотіла, щоб мої батьки тратили великі гроші, знаю, як вони заробляються. Мама важко у Польщі працювала, є кошти, але купили ми таке плаття, що, думаю, воно мені згодиться ще не раз. Батьки на бенкет не пішли, отож у нас випускний був «економ-варіант».
Близько 500 гривень за одного виклали за святкування у кафе. Отож, якщо на цей захід йшли з батьками, то знову ж таки з родини це обійшлося у півтори тисячі гривень. А ще окремо платили за музику, за тамаду та різні забаганки.
Знову ж таки мама луцького випускника Андрія розповіла мені, що неурочиста частина у випускників їх ліцею була організована у заміському комплексі. Батьки та їх діти не економили на враженнях і замовили додатково шоу з вогнем, фотозони, candy bar, бармена,  фотовідооператора. Повітряні кульки вже стали традиційними, букети влетіли також рідні в чималеньку суму.

Вечірка чи подорож?
В Україні останніми роками поширюється тенденція не витрачати шалені гроші на сукні та напої, а вкласти ці кошти в корисне – в подорожі.
Країнами-фаворитами серед випускників є Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина як один з найдешевших варіантів. Тиждень відпочинку там коштує 6-8 тисяч гривень з урахуванням екскурсій. Випускники з більшим бюджетом обирають такі напрямки, як Італія, Франція, Німеччина, Іспанія, Греція, Нідерланди. Такий тижневий відпочинок коштує від 9 тисяч гривень і може сягати 50 тисяч гривень, залежно від умов проживання, перельоту, наявності екскурсій тощо. Але якщо підрахувати витрати випускниці, яка не жалкує грошей на найдорожче вбрання та аксесуари, то подорож  може бути дешевшою, ніж сукня з дорогого салону.
За кордоном поширений ще один варіант випускного. Діти разом з батьками та вчителями збирають кошти, які мали б витратити на вечірку і купують речі в дитячі будинки, ліки в центри лікування або просто віддають ці кошти на благодійність. Таким чином щороку вдається зробити безліч корисних справ. А їхня ціна – всього лише відмова від келиха шампанського у вечірній сукні.
Свято випускного вечора – це мить. Звичайно, це пам’ятний день на все життя. Як ви його провели – обирали самі! Головне будьте впевнені в собі – ваш настрій, щирість, позитив – ось головна окраса цього свята. Зрозуміло, душевність за гроші купити неможливо.

Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар