понеділок, 8 липня 2019 р.


Вибори близько: хто претендує на крісло нардепа
На порозі парламентські вибори. 21 липня формуватимемо новий склад владного Олімпу. Як і раніше, половина майбутніх нардепів  пройдуть в парламент за закритими партійними списками, ще 225 оберуть в мажоритарних округах. Чому списки закриті і від кого? Від виборців, але не в прямому сенсі. Повний перелік кандидатів від партій можна побачити на сайті ЦВК. «Закритими» вони називаються тому, що лідери політсил складають їх на власний розсуд.

Кількість обранців, які потраплять до Верховної Ради за партійними списками, залежить від відсотка «виборчої любові». Чим більше голосів, тим більше прохідних місць. Із мажоритарниками все простіше – в кожному окрузі перемагає тільки один депутат.
Цього тижня став відомий остаточний список мажоритарників, охочих відстоювати інтереси виборчих округів у парламенті. Найбільша конкуренція на Рівненщині – у нашому 155-му. До нього входять Дубровицький, Зарічненський, Володимирецький, Рокитнівський райони та місто Вараш. Серед кандидатів є відомі дубровичанам прізвища, є й зовсім незнайомі. Є уродженці Полісся, а є просто бажаючі його представляти. Коротко ознайомимо наших читачів з ними.
Збираються поборотись за електоральні симпатії одразу три жінки. Серед них Кирикович Лариса Миколаївна. Народилась в 1968 році на Костопільщині, нині мешкає в Зарічному. Вслід за чоловіком та сином пішла в АТО. Була медиком спочатку в «Госпітальєрах», потім стала начмедом 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії. Пенсіонерка, має середню спеціальну освіту, на вибори йде як самовисуванка, безпартійна.
Ще одна безпартійна кандидатка – Бура Олена Вікторівна. Народилась в 1982  році в Кузнецовську, зараз живе в столиці. Більше тринадцяти років працює адвокатом. Має вищу юридичну освіту, пише кандидатську дисертацію та є членом Ради адвокатів міста Києва.
Партію  «Голос» на Поліссі представляє  Войціцька Вікторія Михайлівна. Їй 44 роки, донедавна – народна депутатка від «Самопомочі», однак на позачергові вибори вирішила іти від партії Святослава Вакарчука. Народилась і проживає в Києві. Попри те, що як такого стосунку до Рівненщини політикиня не має, як секретарка Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу вона відвідувала Рівненську АЕС у місті Вараш. На своїй сторінці у «Фейсбук» написала, що знає проблеми цього регіону. Безпартійна.
Останні роки на нашому окрузі працював народний депутат  Яніцький Василь Петрович.  І знову балотується до парламенту.
«Я не звик кидати справи на півдорозі, – запевняє він. – Я завжди казав, що моєю політикою були і будуть інтереси мого Полісся, моїх виборців.  Тому прийняв для себе рішення знову балотуватися до Верховної Ради України, щоб завершити розпочате».
Народився Василь Петрович  у 1973 році в Зарічному, мешкає у Києві, має вищу освіту. На минулих виборах потрапив до Верховної Ради у складі фракції Блоку Петра Порошенка. Наразі безпартійний, йде на вибори як самовисуванець.
Попри свій програш у 2014 році, М’ялик Віктор Ничипорович часто буває на Рівненщині із благодійними ініціативами.  Народився 1979 року в селі Воронки Володимирецького району, проживає на Києвщині. Нині успішний бізнесмен, займається будівництвом новобудов. Освіта вища, безпартійний, балотується як самовисуванець.
Наступний претендент на депутатський мандат – 35-річний Жуковський Адам Адамович. Родом з села Залав’я Рокитнівського району, мешкає в Рівному. Має дві вищі освіти – економічну та юридичну. Працює комерційним директором у ТОВ «СОЯ-БІОТЕК». Безпартійний.
Кирилюк Валентин Володимирович народився 1967 року в селі Сварицевичі, нині рівнянин. Має вищу освіту, начальник «КП «Управління майновим комплексом» Рівненської ОДА. Є членом партії «Основа», втім на вибори йде як самовисуванець.
Отож більшість вступили у передвиборчі перегони самостійно. Ще частину висунули політсили. Зокрема від «Радикальної партії Олега Ляшка» балотується Білик Юрій Романович. Народився у 1978 році в місті Львів. Зараз мешкає у Володимирці. Має вищу медичну світу. Працює лікарем-урологом, заступником головного лікаря з хірургічної допомоги «Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру». У 2015 році обраний обласним депутатом від політсили Олега Ляшка, є членом цієї партії.
«Опозиційна платформа – За життя» висуває члена партії Лозяна Олексія Михайловича. Народився кандидат у 1960 році в Рокитно, нині живе у Костополі. Займається підприємництвом, в минулому – начальник  відділу міліції. Має вищу освіту.
Разом з Всеукраїнським об’єднанням «Свобода» змагатиметься за нардепівське крісло наш земляк Задорожний Олександр Григорович. Народився 1986 року в Дубровиці, де зараз й проживає. Має вищу освіту, працює заступником голови Дубровицької районної ради. Член партії «Свобода».
Ще один наш краянин у списку претендентів – Рашовський Володимир Володимирович. Народився в 1974 році в селі Селець. Директор торфодобувної фірми «Рекорд», має вищу освіту. До парламенту Володимира Володимировича висуває політсила «Слуга народу», втім кандидат є безпартійним.
Станкевич Віталій Геннадійович балотується від партії «Опозиційний блок». Народився 1960 року в місті Радивилів, мешкає зараз в селі Тарасівка на Київщині. Працює завідувачем відділу організації навчального процесу закладу «Університет менеджменту освіти». Безпартійний.
До слова, щоби стати кандидатом, мажоритарнику потрібно було сплатити 41 730 гривень застави, для партій вона становила – 4 мільйони 173 тисячі.

За інформацією ЦВК підготувала Леся КОНДРАТИК.


Немає коментарів:

Дописати коментар