понеділок, 8 липня 2019 р.


Щоб земля родила, й світ добром повнився
На Трійцю село Сварицевичі зустрічало гостей обласного фестивалю «Водіння куста». Сюди вже традиційно приїжджають кращі народні колективи з усієї області, отож, фестиваль став демонстрацією розмаїття народних талантів Рівненщини та рівненського Полісся. В цей спекотний день глядачі змогли зануритися в чисте, глибоке, освіжаюче джерело поліської й української народної пісні, доторкнулися серцем до витоків.
Учасників фестивалю та його глядачів привітали народний депутат України Василь Яніцький, депутат облради Микола Лобчук, голови Дубровицької РДА та районної ради Микола Петрушко та Микола Кухарець, методист обласного центру народної творчості Юлія Ковальчук, сільський голова Сварицевич Павло Крупко.
Унікальний дохристиянський обряд «Водіння куста», що зберігся в Сварицевичах, занесений до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Він передає поклоніння природі, як живій істоті. В цей день найгарнішу дівчину у селі подружки наряджають Кустом (зеленим кущем) і водять з хати в хату, віншуючи господарів та бажаючи їм щедрих врожаїв, добра й любові в родині.
Обряд зримо передає наш зв’язок з минувшиною, традиціями пращурів, показує глибину нашої історії та древність роду поліщуків. А сам фестиваль демонструє не лише розмаїття творчості поліщуків, неповторність, автентичність їх культури. Він показує  палку любов до пісенного спадку предків  й бажання берегти й примножувати культурну спадщину краю.
Василь Яніцький подякував усім учасникам фестивалю, які серед нелегких селянських буднів знаходять час для творчості і радують нас своїми талантами.
Він вручив свої грамоти та грошові премії Швайко Володимиру, завідуючому Сварицевицьким сільським клубом, Зиль Вірі, художньому керівнику народного аматорського колективу родини Чудіновичів, Єфимець Вірі, члену районного літературного об’єднання «Журавлина».
Традиційну іменну премію Василя Яніцького цього року отримав хор Миляцької ОТГ, який за короткий термін зумів досягнути високого рівня майстерності.
Гості фестивалю змогли в цей день спробувати й екзотичні поліські страви, як-от щавлевий борщ із сварицевицьким мациком, картоплю по-зеленськи та багато інших смаколиків. Спонсором святкового фестивального столу став БФ «Наш край» Василя Яніцького.

«Бурштиновий шлях»:
станція Острівськ

У мальовничому селі Острівськ Кухітсько-Вільської сільської ради Зарічненського району, на березі казкового озера, 17 червня пройшов VIII обласний етно-тур-фест «Бурштиновий шлях».
Пройшов феєрично, як справжнє народне свято. Щирість та гостинність господарів зробили фестиваль теплим, затишним, неповторним. Величезне озеро додало йому екзотичності та свіжості. А талановиті колективи-учасники своїми виступами створили яскраве шоу, яке захоплювало й давало відчуття родинного поліського свята.
Фестиваль проходить в рамках туристичного проекту «Поліський трамвай». Ми маємо унікальну в Європі 106-ти кілометрову вузькоколійку, прозвану в народі «Кукушкою», яка пролягає надзвичайно живописними поліськими лісами. На сьогодні потяг перевозить людей із віддалених сіл, курсує від Антонівки Володимирецького району до Зарічного. Та насправді, цей екзотичний маршрут може стати неабиякою приманкою для туристів - як наших, так і іноземних. Я впевнена, що скоро Полісся, з його унікальними гліцериновими озерами, цілющим сосновим повітрям, лісами, стане туристичним раєм. Світ нині шукає первозданну красу, спокій і затишок, щедрість, щирість, гостинність, автентику, натуральну кухню. І все це у нас є. Тому, слідом за Карпатами й Шацькими озерами(до речі, наші озера і є продовженням каскаду Шацьких) ми приречені стати туристичним краєм.
Фестиваль відбувається на станціях, де зупиняється потяг. Цього разу це - Острівськ. На фестиваль приїжджає багато художніх колективів, майстрів народної творчості. Не залишилися не поміченими на фестивалі й дубровичани: тріо «Мелодія» та ансамбль «Намисто».
 Додам, спонсором «Бурштинового шляху» вже вкотре став  БФ Василя Яніцького «Наш край». А учасників фестивалю народний депутат привітав особисто, вручив його організаторам грамоти.
Все вдалося. Особливо відчувалася щедрість жителів Зарічненщини, Острівська, Кухітської Волі. Наша поліська кухня була представлена у всій її автентичності, красі, натуральності, корисності й поживності. Гості також купалися в озері.
Не можна вирізнити якийсь один-два художні колективи, бо все було талановито й неповторно. Данія Чекун, старійшина автентичної поліської пісні, розпочала фестиваль співом, який звав у небо. Справді, у її голосі відчувається щось магічне...
Оксана СЛОБОДЗЯН.

Немає коментарів:

Дописати коментар