понеділок, 8 липня 2019 р.











































СВІТ НАШ ТРИМАЄТЬСЯ НА ДОБРІ ТА ЛЮБОВІ
Орв’яниця

«Коли останній раз ви слухали весну?..» – такими своїми поетичними рядками звернувся Соломіївський сільський голова Олег Білотіл, вітаючи орв’яничан з Днем села у вівторок біля сільського клубу. Бо й дійсно, в щоденних клопотах, схилившись над грядками, тижнями занурені в косовицю та заготівлю сіна, кілька разів на місяць зриваючись на «полювання» за колорадськими жуками, ми мало зважаємо на ту красу, що нас оточує, не завжди помічаємо неординарних, колоритних особистостей, простих і скромних місцевих самобутніх митців, які свято оберігають прадавні традиції, звичаї та ремесла, передають їх з покоління в покоління. Але добре, що в нас є Зелені свята. Оповиті серпанком чарівності, вмиті червневими росами, вони дають людям короткий перепочинок від повсякденної роботи, дарують втіху, насолоду і нагоду зустрітися за гостинним столом.
Зовсім недавно почала Орв’яниця храмувати на Трійцю. Адже що таке якихось чверть століття для села, котре має тисячолітню історію? Та все ж цьогоріч Трійцю Орв’яниця гуляла з розмахом – аж три дні.
У неділю, 16 червня, малиновим передзвоном з самого ранку покликала прихожан на урочисту службу Свято-Троїцька церква. Прибрана в духмяне зілля, причепурена дбайливими руками, вона в цей день була особливо святковою. Та й недаремно – цьогоріч величне християнське свято П’ятидесятниці збіглося з 25-річним ювілеєм храму.
Проте власне самі іменини відправили в церкві наступного дня, 17 червня. З’їхалися численні гості з навколишніх сіл, святкову літургію відслужили п’ять священиків. Божественно співав церковний хор, віршами та пахучими літніми квітами вітали священнослужителів дітки, обласний депутат Микола Лобчук подарував величезну бурштинову ікону «Свята трійця», тепло говорив про земляків сільський голова. Хресною ходою тричі всі обійшли навколо церкви, приємно було бачити те безперервне коло вірян, що прийшли цього дня до церкви прославити Спаса нашого Христа та й просто поспілкуватися між собою.
«Я дякую сьогодні всім будівникам, жертводавцям та прихожанам цієї прекрасної церкви. І кажу, що ви, ті, хто славить Бога своїми ділами та молитвами, є головною окрасою нашого храму. Моє серце радіє, коли несу вам Слово Боже», –  сказав настоятель храму отець Богдан. Гарними словами він згадав і попереднього настоятеля отця Степана, котрий доклав багато зусиль для становлення церкви в рідному селі.
Собор священиків молитовно відзначив ювілей парафії і в приході отця Степана.
А вже 18 червня, на третій день Трійці, День села святкували біля сільського клубу. Виставка робіт мисткинь-вишивальниць Надії Подик, Олени Радкевич, Марії Буткевич, високохудожні пейзажі знаного в селі художника Олексія Фурсовича зібрали багато поціновувачів. Дітей вабили розважальні атракціони, а концертна програма пройшла просто на ура. До урочистого концерту підійшли з творчістю та гумором. Готувалися серйозно. Адже таке дійство у селян буває практично раз на рік. Ведучі концерту від усього серця вітали теплими словами земляків. Згадали і тих, хто народився останнім в селі, і хто став на весільний рушник, і найстарішу пару, і найповажнішу за віком орв’яничанку. Всім їм були подарунки від сільської ради і особливе пісенне вітання від артистів.
І вокальні колективи з Лютинська, і уславлене «Намисто», і неперевершена «Мелодія» зривали шквал аплодисментів. Солісти Олена Чернецька, Сергій Кот та Лідія Корень також були на висоті. А пісенне привітання родини Фурсовичів багатьох взагалі пройняло до сліз. Тепло вітав нових односельців отець Богдан, по-родинному щиро – пресвітер церкви ЄХБ Павло Фурсович. Окрім сердечних вітань, помічник народного депутата Василя Яніцького Оксана Слободзян передала грамоти від його імені великому патріоту рідного села Степану Васильовичу Буткевичу та директору школи Аллі Іванівні Буткевич.
А скільки талантів відкрила в нашій Орв’яниці невгамовна Ірина Потер, навчаючи старовинному танку «Печонеє порося». Під її орудою навіть новачки стали дуже вправними танцюристами.
Всім згодом посмакували козацький куліш та навариста рибна юшка, запашний узвар, приготовлені кухарями нашої школи, за що їм наше велике спасибі. Відчувалося, приправили вони страви великою любов’ю до рідного села, тому й споживали всі з апетитом. Були ще й потім пісня та танці, справжнє єднання закоханих в Орв’яницю людей.
«У мене за плечами довге життя. Мало вже залишилося моїх однолітків на цьому світі. Інколи сам собі думаю, Бог мені продовжив віку за те, що чотири роки активно пропрацював на будівництві церкви. Хоч старий, але люблю бувати серед молодих, сам тоді душею молодію. От і сьогодні ніби в юність свою повернувся, долучившись до такого гарного дійства», – поділився враженнями від свята місцевий старожил Петро Трохимович Ютовець. Дідусь прожив в парі зі своєю Євою Марківною більше 65 років душа в душу. І ось в зеніті літ, ділячись мудрістю від пережитого, твердо вважає, що світ наш тримається на добрі та любові. Саме цього він і зичить всім своїм односельцям.
Людмила РОДІНА.

Лютинськ
Основні урочистості відбулися в центрі Лютинська. Для дошкільнят і молодших школярів були встановлені атракціони. Працювало декілька торгових точок. Для всіх гостей було зварено уху і виготовлено гіганський сендвіч. У Будинку культури пройшов святковий концерт. Помічник народного депутата Василя Яніцького Адам Кузьмич провів від імені депутата нагородження воїнів АТО, громадських активістів села та подарував дитячому садочку великий новий телевізор. Свято відвідало значна кількість односельчан і вдалося воно яскравим і змістовним. Жителі дякують організаторам свята за цікаве дійство.

Немає коментарів:

Дописати коментар