четвер, 29 червня 2017 р.

* Засідання колегії

ШУКАЛИ ПРИХОВАНІ РЕЗЕРВИ, ВИВЧАЛИ ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ

Другого червня відбулося засідання колегії при голові райдержадміністрації, де з-поміж іншого йшлося й про додаткові резерви наповнення бюджетів та пенсійного фонду. Наголошувалося – від повноти й спроможності бюджету залежить наш з вами добробут, безпека, соціально-економічний розвиток населених пунктів.
За словами начальника Дубровицького відділення Сарненської ОДПІ Олега Клюйка, на обліку податківців перебуває 397 суб’єкти господарювання –  юридичні особи та 818 – фізичних осіб. Однак сплачують податки відповідно 234 та 545 суб’єктів господарювання.
При цьому за січень-грудень 2016 року до Державного бюджету забезпечено надходження в сумі 26682,6 тис.грн. В порівнянні з 2015 роком /21965,9 тис.грн./ надходження збільшено на 7392,9 тис.грн. До місцевого бюджету забезпечено надходження в сумі 60140,4 тис.грн. при плані 53646,8 тис.грн., або 112,1 відсотків. В порівнянні з 2015 роком надходження збільшено на 6493,6 тис.грн. За січень-квітень поточного року до Державного бюджету зібрано 15475,9 тис.грн. податків та платежів, що становить 172,0 відсотка виконання доведеного завдання.
За січень-квітень поточного року до місцевого бюджету надійшло 22672,2 тис.грн. при плані 12542,1 тис.грн., або 180,8 відсотків. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження збільшено на 5640,8 тис.грн.
Найбільшу питому вагу в складі надходжень місцевих податків становлять податок з доходів фізичних осіб та плата за землю відповідно 68,8 та 11,1 відсотка.
Попри втішні показники виконання планів наповнення бюджетів, головний податківець району вказав сільським головам на можливі резерви.
За його словами, сільський голова повинен контролювати на підвідомчій територій все – від «підпільного» ведення підприємницької діяльності до обсягів акцизного збору в торговельній точці, не кажучи вже про надходження від земельного податку та оренди земель. Законодавець своїм мораторієм на проведення перевірок суб’єктів господарювання по суті засвітив для останніх суцільне «зелене світло» на шляху ведення бізнесу. Проте свідомість наших громадян не настільки висока, щоб адекватно це оцінити. На жаль, добра воля держави підтримати підприємця стала для багатьох з них гарним мотивом для зловживань.
Щодо стану справ в пенсійному фонді, то, за словами керівника його районної філії Миколи Котяша, в січні-квітні 2017 року у повному обсязі профінансовано виплату пенсій та грошової допомоги для 14709 пенсіонерів району. З початку року призначено 139 нових пенсій, проведено перерахунки пенсій для 181 одержувача.
Після проведення масового перерахунку з 01.05.2017 року, у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму, середній розмір пенсійної виплати зріс до 1631,5 грн., підвищення стосувалося 12998 пенсіонерів.
Своєчасне фінансування виплати пенсій забезпечувалось за рахунок виконання у повному обсязі дохідної частини пенсійного бюджету району. Проте, залишається значним дефіцит у потребі коштів на виплату пенсій та допомог в сумі 16,4 млн.грн. на місяць, або 77,3%, що покривається за рахунок перерозподілу коштів з головного управління Пенсійного фонду в Рівненській області. Тому виникає потреба у пошуку додаткових резервів і щодо наповнення бюджету фонду.
***
Одним з суттєвих джерел наповнення місцевих бюджетів є також  збір за заготівлю лісових ресурсів. На жаль, в районі цей ресурс також використовується далеко не в повному обсязі. Тож розглянули на колегії й це питання. Було вирішено в цьому сезоні активізувати роботу робочої групи, що здійснюватиме котроль за суб’єктами підприємницької діяльності та громадянами, які здійснюють закупівлю ягід, грибів, лісових рослин, інших продуктів флори та фауни.
***
Розглянули на засіданні колегії також стан утримання доріг та придорожніх смуг доріг державної та комунальної власності. Прикро констатувати, але фінансується будівництво доріг за залишковим принципом, й на такі віддалені райони, як Дубровицький, залишається, як кажуть в народі, що з носа впаде. Зовсім не виділялося коштів на утримання придорожніх смуг. Як альтернатива для забезпечення благоустрою рекомендовано Службі автомобільних доріг розглянути можливість надання охочим в оренду земельних ділянок, на яких розташовані зупинки, для розміщення на них об’єктів торгівлі приумові, що буде облаштовано й прилеглу територію. Так само непогано було б цій службі й залучати для будівництва чи ремонту доріг можливості місцевих бюджетів. Приміром, Селецька сільська рада виступила з такою ініціативою, пропонуючи власним коштом відремонтувати одну з комунальних доріг. Однак Служба автомобільних доріг відмовляється передавати цю дорогу на баланс сільської ради, щоб можна було провести ремонт на законних підставах. Чому шляховики не поспішають цього робити? Невже, як в тому анекдоті: «Це наша корова, й ми самі її доїтимемо»? Отак через чиїсь амбіції страждають люди.
Чимало нарікань було й на якість ремонту. Чомусь проводять його вибірково, тож автомобіліст, розслабившись на гарній й, думалося б, відновленій на всій ділянці дорозі, несподівано може втрапити в пастку, що залишили шляховики вже за кілька метрів. Лише Великоозерянський сільський голова Михайло Рябий просив подякувати Службі автомобільних доріг за гарний й оперативний ремонт вулиць на підвідомчій йому території.
***
Говорили на колегії про протипожежну безпеку. За інформацією начальника районного сектору ГУ ДСМС Ігоря Гайдиша, протягом п’яти місяців поточного року на території району зареєстровано 38 пожеж. Вогнем знищено або пошкоджено 29 будівель та споруд, три одиниці техніки, понад сім тонн кормів.Прямі матеріальні збитки, за найскромнішими підрахунками, склали 916,235 тис. грн. Та найгірше, на пожежах загинуло четверо осіб, одну людину травмовано. Тож знову піднімали питання створення на місцях безпекових центрів та залучення до роботи в них волонтерів.
Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар