четвер, 14 липня 2022 р.

 

ТРАВА ДОРОЖЧА ХЛІБА

 

Зараз на селі гостро стоїть проблема сінозаготівлі. Позаяк косарі воюють, а всі організаційні питання з цього важливого сільськогосподарського процесу впали на плечі жінок. Та й звикли люди за останні роки проводити заготівлю сіна механізовано. Однак у зв’язку з зростанням ціни на пальне, вартість таких послуг стрімко злетіла. Просять приватники за сотку скошування сіна й 30-35 грн. Ми вирішили поцікавитися реальною ціною таких послуг у знаного в нашому краї аграрія, Заслуженого працівника сільського господарства України, очільника СПП «Промінь» Андрія Кулика. Ось його економічні викладки з цього приводу (на прикладі вартості скошування 1 га трави):

 

На собівартість будь-якого товару чи послуги впливають складові, що використовуються на його виготовлення чи надання. Що ж впливає на послугу з сінокосіння?  Найперше вартість дизпалива.  Ціна його 1 л вартує 60 грн. На косіння 1 га сіножатті вистачить 6 л дизпалива, тобто множимо ці два показника і отримуємо в добутку 360 грн.

Звісно враховуємо вартість використання моторесурсу (трактора з косаркою). Множимо 360 грн. на коефіцієнт 2.25 і результат в добутку – 810 грн.

Приплюсовуємо ще вартість розхідних матеріалів та переїзди – десь приблизно 60 грн. звісно враховуємо заробіток механізатора  – 130 грн. Разом в сумі набігає 1230 грн. Звичайно, треба подумати й про загальновиробничі витрати. Я закладаю сюди помірну суму – 11 відсотків від собівартості, тобто 137 грн., що в сукупності й дає загальну вартість скошування одного гектара трави – 1367 грн. Що маємо у кінцевому підсумку? Приблизну вартість однієї сотки скошування трави на рівні менше 14 грн. Наше господарство й надає послуги зі скошування трави по такій ціні. А не 30 чи й більше гривень, як це роблять деякі підприємливі ділки, що мають власну косарку й, користуючись моментом, «молотять» з земляків по повній, загадуючи захмарні суми, що перевищують реальну вартість вдвічі. Якби ще з таким азартом і в бюджет кошти сплачували, то було б не образливо. Думаю, в даній ситуації мали б сказати своє слово й сільські старости.

Підготувала Людмила РОДІНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар