середу, 20 липня 2022 р.

 


НЕБЕЗПЕЧНІ ЗВ’ЯЗКИ У ПОШУКАХ РОБОТИ

 

В одній з дубровицький груп наштовхнулася на звабливі пропозиції з працевлаштування. Вакансій було до десятка, розміри заробітку більш ніж задовільні. Одне невеличке «але»… Всі деталі  щодо можливого працевлаштування – за номером телефону. Однак оператор не звичний для нашої місцевості «Київстар» чи «Водафон», а якийсь невідомий – на 090. Серед коментарів – лише один «Не ведіться. Розводять на гроші». Всі ж інші гречно дякували за допомогу у працевлаштуванні…  Однак сама телефонувати не взялася.

 

Почала для себе з’ясовувати, що ж це за «небезпечні зв’язки» приховуються за номером 090? І начиталася в мережі багато цікавого.

«Я шукала роботу. Мене зацікавило оголошення, вирішила зателефонувати за вказаним номером, – розповіла на форумі тридцятилітня жіночка. – Мене ввічливо попросили передзвонити на інший номер, який починається з коду 070. Я ще подумала: «Що це за код такий? Напевно, якийсь новий оператор мобільного зв’язку з’явився». Передзвонила, поговорила. А згодом отримую СМС: «Борг на вашому рахунку – 1,5 тисячі гривень». У розмові з оператором Vodafone Україна з’ясувала, що борг нарахований саме за кілька хвилин спілкування з «роботодавцями». Хочу попередити всіх: якщо вам пропонують зателефонувати на номер 070 – не робіть цього ні в якому разі! Це шахраї, які заробляють на нас гроші!

Як виявилося, такий вид заробітку в нашій країні процвітає вже кілька років. У мережі повно повідомлень, попереджень та роз’яснень, що датуються різними роками. Ось, наприклад, нотатка ще від 22 березня 2012 року: «Увага! Телефонні шахраї під виглядом роботодавців! Не дзвоніть на номери з кодами 070 та 090, щоб не стати жертвою телефонного обману. Хвилина розмови коштує 60 грн., а результат – нульовий (це десять років тому хвилина розмови коштувала 60 гривень, а зараз, напевно, більше. – Авт.). На Work.ua не дозволяється публікувати такі номери. Але шахраї під виглядом роботодавців можуть запропонувати зв’язатися з ними за платними номерами з кодами 070 та 090 у відповідь на ваше резюме. Іноді передзвонити на платний номер пропонує автовідповідач. Не передзвонюйте на такі номери!

Проте з того часу багато води сплинуло. І шахраї стали ще вправнішими у своїх навиках видурювати з довірливих гроші. Тепер небезпека може чатувати на вас й на перевірених сайтах роботодавців. Явно телефони-пастки на них не світять. Але можуть запропонувати іншу схему. Ви подаєте резюме, яке нібито схвалюють і на вас чекає спібесіда з потенційним босом. А тут і спливають в приватному листуванні ті самі «здирливі» оператори на 070 та 090.

Що робити, якщо у відповідь на свій запит про вакансію, ви отримали лист саме з таким платним номером?

Не дзвоніть за номерами з кодом 070 та 090. Повідомте адресу сторінки з вакансією шахраїв або адресу електронної пошти, з якої надійшов лист, керівництву видання, в якому ви прочитали оголошення. Розкажіть про таких шахраїв своїм друзям та знайомим. Попереджений – значить озброєний. Ну і звісно – зверніться в поліцію. Сумніваюся, що це дасть ефект. Та все ж…

Вихідні дзвінки на платні номери, що починаються на 070 та 090 (це не мобільні, а спеціальні платні номери), тарифікуються за високими цінами при вихідних дзвінках з мобільних та стаціонарних телефонів. Розмір тарифу може коливатися, але шахраї ставлять зазвичай максимальне значення, щоб виманити якнайбільше грошей у людей, які цього не знають. «Клієнти» клюють на оголошення про працевлаштування, надання довідкової інформації, легкого та швидкого заробітку, які шахраї розміщують скрізь, навіть на стовпах та афішних тумбах. При дзвінку на номери, що починаються з 070 і 090, з номера, що телефонує, списуються великі кошти. Особливо при дзвінку зі стаціонарних телефонів, оскільки з мобільного зв’язок може відключитися в той момент, коли закінчиться рахунок. А зі стаціонарних, у кого вони ще залишилися, можна розмовляти дуже довго, тому що рахунок за послуги прийде лише наступного місяця. Тому на дзвінках зі стаціонарних телефонів шахраї можуть заробити більше. Вони спеціально порекомендують вам передзвонити їм зі стаціонарного номера – так, мовляв, зв’язок буде кращим. Або мотивують тим аргументом, що перевага надається претендентам зі стаціонарним номером телефону.

Але якщо дзвінок платний, про це обов’язково повинні попередити, – скажете ви, і будете праві! І попередити заздалегідь, щоб людина могла вирішити, дзвонити на платний номер чи ні. Ця інформація має бути й у оголошенні, інакше – порушення закону: ст. 190 КК України (Шахрайство) та ст. 189 КК України (Вимагання).

Ось розповідь в чаті сумчанина Вадима про те, як його розвели: «Нещодавно я залишився без роботи. Сиджу на шиї у мами-пенсіонерки. Шукаю нову роботу, ходжу по підприємствах, дзвоню за оголошеннями. Поки що безуспішно. В Інтернеті на відомому сайті вакансій знайшов пропозицію, яка мене зацікавила: робота охоронцем у Сумах, зарплата – 13000 гривень. Дзвоню за вказаним телефоном з кодом 096. Відразу ж чую автовідповідач: «Будь ласка, зателефонуйте за стаціонарним телефоном на номер (090) 031-99-42». Дзвоню зі стаціонарного телефону мами, слухавку підняла дівчина. Вона розпитала мене, яку вакансію я претендую, а я надиктував їй своє резюме. Наприкінці розмови вона сказала, що мені треба буде зачекати день-два. Мені надішлють СМС із ще одним номером телефону роботодавця або його представника. Ну, гадаю, нарешті знайшов роботу. Того ж дня зателефонували з «Укртелекому». Я був шокований: виявилося, розмова з дівчиною, яка заповнила мені анкету, обійдеться моїй матері в 600 гривень! Тут же надійшло СМС, що, на жаль, вакансій охоронця у Сумах у них немає. У сказі знову дзвоню на другий номер телефону. Дівчині, зважаючи на все, не вперше спілкуватися з обуреними здобувачами, вона відповідає: «А що ви хотіли, щоб вам роботу безкоштовно шукали? Ми є логістична компанія. Так, немає у нас вакансій у Сумах, є вакансії у Києві. Поїдете?». На завершення вона порадила дослуховувати автовідповідач до кінця. Передзвонюю на перший номер. Коли закінчився запис автовідповідача, у слухавці була тиша секунд сім. Потім я почув: «Вартість хвилини розмови – 60 гривень». Загалом і роботи не дали, і в борг загнали. Сподіваюся, мій досвід допоможе вам не потрапити в халепу»…

Ті, хто записував текст на автовідповідач, усе продумали: зазвичай усі кладуть слухавку після тривалої паузи. Тому потрібно витримати паузу, а потім повідомити про вартість розмови. Або ще можуть сказати скоромовкою на початку розмови. Щоб ніхто нічого не зрозумів. Але за фактом попередження було. Тут уже й поліції нема до чого причепитися. Правоохоронці неохоче розслідують такі справи, але заявити на шахраїв таки варто. Тим більше, що в Україні діє десяток компаній, які надають такі «телефонні послуги»: для інтерактивних ігор, голосувань, гороскопів, сексу по телефону та довідкових служб. А компанії телефонного зв’язку, які надають такі платні номери різним фірмам, у разі шахрайства не несуть жодної відповідальності.

І коли послугу вже надано, повернути гроші практично неможливо. Тому будьте уважними, бережіть нерви і гроші і ніколи не передзвонюйте на платні номери 070 і 090, як би вас не приваблювали перспективи вигідного працевлаштування або купівля нерухомості за низькими цінами, дорогої техніки з величезною знижкою або автомобіля за смішною вартістю.

Людмила РОДІНА.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар