четвер, 14 липня 2022 р.

 











СПОЖИВСПІЛКА ТРИМАЄ СТРІЙ

Щорічно в першу суботу липня відзначають Міжнародний день кооперативів. Засноване свято Генеральною Асамблеєю ООН у 1995 році. У той пам’ятний рік вся світова спільнота відзначала сторіччя Міжнародного кооперативного альянсу. Це об’єднання організацій, яке налічує 760 мільйонів членів в 100 країнах. Сьогодні свято відзначають як солідні, так і невеликі організації кооперативного типу, багато з яких мають багатомільйонні грошові обороти.

На думку членів Асамблеї ООН, кооперативи є вагомим фактором соціально-економічного розвитку будь-якої країни. І вшанування прибічників кооперативного руху – ще одна нагода звернути загальну увагу на спільні зусилля людей, зайнятих в одній галузі, та партнерські зв’язки між ними на міжнародному рівні.

В цілому ж, початком кооперативного руху вважають створення в 1844 році першого споживчого об’єднання в англійському місті Рочдейл. А перший міжнародний альянс кооперативів був створений в Лондоні в 1895 році. Це і були перші кроки до міжнародного кооперативного руху.

У нашому колишньому Дубровицькому районі кооперація завжди посідала чільне місце для наповнення бюджету та виконувала важливу соціальну місію. Адже подекуди саме їхні торговельні точки залишалися єдиним суспільним осередком, виконуючи набагато глибшу місію, аніж на них покладалося спочатку.

За роки роботи в редакції багатьох з кооператорів знаю особисто, поважаю за чітку громадянську позицію та відданість фаху.

Приміром, не один раз ми писали про виробничий тандем мами та доньки Ольги (на фото) й Оксани Богдан із Мочулищ. Вони в кооперації вже працюють більше десяти років. Хоч у кожної позаду – своя життєва історія. Однак справжнє своє покликання жінки знайшли саме в магазині-кафетерії рідного села. Добре знають попити земляків, мають особливий комерційний хист, людський такт, тому й тягнуться до цієї торговельної точки селяни. Вірять, що тут їм запропонують якісний та свіжий товар на будь-який смак. Тому й товарообіг в магазині – один із кращих в товаристві.

Звісно, результат складається не тільки з продуманого менеджменту, а й з тих самих людських якостей самих продавців.

Пригадую, як кілька років тому завітала до цього магазину, коли дівчата збирали благодійні внески на плазму. Адже сільський магазин – це ще й свого роду інформаційний центр, бо саме сюди стікаються всі місцеві новини, люди обговорюють останні події. Нині та сама плазма, яку придбали продавці в свій магазин з власної ініціативи, працює як потужний пропагандистський рупор. Особливо вслухаються відвідувачі у деталі відносин двох посткомуністичних диктаторів – путіна та лукашенка. Адже пересторога щодо обстановки на кордоні на Дубровиччині – найбільший головний біль. Через такий підвішений стан й нерви у земляків, мов оголені проводи.

«Живемо, мов на пороховій бочці. Але віримо нашим ЗСУ, щодня молимося за здоров’я наших захисників, просимо для наших солдатиків Господньої опіки», – кажуть дівчата.

Гарні відгуки від земляків чую про колектив магазину «Господар» (на фото). І асортимент товарів, і цінова політика, і професійні якості його працівників вище всіх похвал. Тут можна знайти товар на будь-який смак. А доброзичлива та кваліфікована порада з боку продавців завжди стане в нагоді.

«Повномасштабне вторгнення агресора захопило нас зненацька, як і кожного українця. До останнього не хотіли вірити, що смерть та розруху принесуть нам російські гаранти безпеки України. І часу для роздумів не було. Терміново перебудовували роботу під умови воєнного стану. Мусили виробляти заново логістику (адже постачальники, через близькість до кордону, не всюди довозили товари, як правило, перевантажували його в Дубровиці, а далі доставляли вже власним транспортом). А ще ж треба було подбати про безпеку працівників та відвідувачів магазинів – навести лад з укриттями. А що робиться з цінами?! Інколи ми продаємо товар дешевше, аніж згодом закупляємо його.

Однак з першого дня війни, як би сутужно не було, двері наших магазинів завжди залишалися відчиненими для покупців, а асортимент товарів оновлювався відповідно до їх потреб.

Ми впоралися з ажіотажем на товари першої необхідності, який виник на початку агресії, коли масово і у великій кількості запасали борошно, крупи, цукор, сіль тощо. Старалися в найкоротші терміни втамувати ці запити і таки змогли дещо стабілізувати ціни.

П’ятий місяць війни. Всі наші підприємства працюють, справно сплачуємо податки. Постійно допомагаємо нашим ЗСУ, адже мало не у кожного нашого працівника – хтось на фронті. Тож вбачаємо за святий обов’язок підтримувати нашу армію всіма силами: збираємо продуктові набори, речі першої необхідності, переказуємо кошти…

Тож, на жаль, цьогоріч професійне свято ми зустрічаємо не з святковим  настроєм. Хоча й маємо позитивні виробничі показники. Але тепер для кожного справжнього українця позитивом є наближення нашої Перемоги. Я вдячна своїм колегам, які роблять для цього все залежне. Бажаю всім їм, ветеранам кооперації насамперед міцного здоров’я, мирного неба. Хай близьким буде для нас День перемоги, а всі рідні, що наближають його, повернуться додому живими!», – каже голова правління Дубровицької споживспілки Ганна Мунько.

Ми також зичимо цьому великому колективу всіляких гараздів та поменше тривог, хай найшвидше втіляться слова вашої очільниці.

Людмила РОДІНА.

 

За сумлінну працю в системі кооперації області,трудові досягнення і особистий внесок у справу розбудови і зміцнення споживчої кооперації занесено

на Дошку пошани Споживспілки Рівненської області (як «Людину року-2022)

Мунько Ганну Йосипівну –

голову правління Дубровицької  райспоживспілки.

 

ДП «Споживач» – форвард місцевої споживспілки. Це дочірнє підприємство, очолюване знаним на Дубровиччині кооператором Галиною Володимирівною Дашук, в числі перших успішно пристосувалося до нових умов, впевнено витримує конкуренцію з приватниками та задає тон у всій торгівлі. «Наше основне надбання – кадри. Вони у нас відмінні, віддані професії на всі сто», – говорить про підлеглих їхня керівниця. Недаремно цьогоріч з нагоди професійного свята відзначено одразу кількох працівників підприємства «Споживач». Одну з найвищих нагород – Грамоту Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України отримала Белаш Світлана Іванівна, товарознавець цього підприємства. А її колега Яцута Вікторія Анатоліївна (товарознавець ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг») нагороджена Почесною грамотою Спілки споживчих товариств Рівненської області та обласної профспілкової організації працівників споживчої кооперації.

 

 

ГОРДІСТЬ КООПЕРАЦІЇ

 

За сумлінну працю, особистий внесок в розвиток споживчої кооперації та з нагоди Міжнародного дня кооперативів нагороджено:

Грамотою Всеукраїнської центральної спілки споживчих товариств та ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації України – Белаш Світлану Іванівну, товарознавця ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг».

Почесною грамотою Спілки споживчих товариств Рівненської області та обласної профспілкової організації працівників споживчої кооперації:

Юдко Ларису Іванівну – бухгалтера-ревізора Дубровицької райспоживспілки;

Яцуту Вікторію Анатоліївну – товарознавця ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг»;

Пюрко Раїсу Володимирівну – комірника ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг»;

Бондарчук Тетяну Григорівну – комірника ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг».

Сергеєву Тетяну Тарасівну – бухгалтера ПРСС «Дубровицьке районне заготівельно-виробниче об’єднання».

Грамотою Спілки споживчих товариств Рівненської області та обласної профспілкової організації працівників споживчої кооперації:

Логишинець Тетяну Петрівну – бухгалтера ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг»;

Радкевич Ніну Олексіївну – продавця магазину «Господар» с.Орв’яниця ДП «Споживач» СП «Дубровицький коопунівермаг»;

Богдан Ольгу Миколаївну – продавця магазину «Продукти» с. Мочулище ПРСС «Дубровицьке районне заготівельно-виробниче об’єднання»;

Михайлицьку Ларису Іванівну – продавця магазину «Продукти» с. Орв’яниця ПРСС «Дубровицьке районне заготівельно-виробниче об’єднання».

За сумлінну працю та з нагоди Міжнародного дня кооперативів нагороджено грамотами районної спілки споживчих товариств та президії районної профспілкової організації з грошовими преміями:

1. Колектив магазину «Продукти» с. Лютинськ – ДП «Споживач» СП «Дубровицький Коопунівермаг».

2. Пасько Лідію Юхимівну – продавця магазину «Продукти» с. Біле ДП «Споживач» СП «Дубровицький Коопунівермаг».

3. Колектив магазину «Продукти» с. Озерськ – ДП «Споживач» СП «Дубровицький Коопунівермаг».

4. Колектив магазину «Господар» м. Дубровиця – ДП «Споживач» СП «Дубровицький Коопунівермаг».

5. Колектив магазину «Продукти» с. Миляч – ПРСС «Дубровицьке районне заготівельно-виробниче об’єднання».

6. Разкевич Тамару Сергіївну – бухгалтера ПРСС «Дубровицьке районне заготівельно-виробниче об’єднання».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар