середу, 20 липня 2022 р.

 


сім років на службі інтересів найвразливіших верств населення

Сарненському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги виповнилося 7 років! За цей час до нас звернулося майже 40000 клієнтів, з яких більше 34000 осіб отримали правову консультацію, а близько 6000 – написали письмову заяву про призначення адвоката за рахунок держави або фахівця центру для вирішення свого питання в судовому порядку. В результаті розгляду цих заяв для представництва інтересів в суді або складення процесуальних документів було видано близько 1500 доручень адвокатам, більше 4000 наказів штатним працівникам центру.

Для когось, можливо, це суха статистика, а для нас, фахівців центру, за кожною цифрою чиясь людська доля чи вдало вирішена правова проблема конкретної людини. Адже, найголовніші результати нашої праці це успішно і вчасно захищені права наших клієнтів!

Тож сьогодні, з нагоди свята саме про них! Пропонуємо підбірку успішних кейсів захисту наших клієнтів.

Враховуючи територіальну специфіку нашого регіону, звичайно, одними із найпоширеніших є звернення «чорнобильців».

Яким ми успішно допомогли у вирішенні судових спорів з органами Пенсійного фонду щодо перерахунку і виплати так званих «чорнобильських» доплат до пенсії непрацюючим пенсіонерам за проживання на забрудненій території і люди замість 10,50 грн. почали отримувати доплати до пенсії більше 4,5 тисяч грн. щомісячно.

Про нашу допомогу учасникам бойових дій – окрема історія, яка триває вже третій рік. До прикладу, всі особи, на яких розповсюджується дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, у 2020-2022 роках недоотримали чималі суми разових грошових допомог. Учасники АТО одержали близько 1,5 тис грн. згідно з Постановою КМУ, однак в 2021 році повинні були б отримати 9 тис. гривень, згідно з згаданим вище законом, з урахуванням рішення Конституційного Суду України. Тож довелося права  сотень наших клієнтів захищати в судовому порядку.

Дуже часто трапляються випадки, коли люди клієнти звертаються до нас, хапаючись, як за останню соломинку. Так сталося із одним нашим клієнтом, в в житті якого настала чорна смуга:  розбивши вікно, до нього в будиноквдерлися нетверезі злочинці, які не тільки побили чоловіка, а й відібрали гроші, які він майже півроку збирав на лікування. Відбувся суд, правопорушників покарали, запроторивши до в’язниці. Проте, Миколу це не втішило… Свої інтереси він захищав самостійно, в судові засідання з’являвся справно. Але про повернення вкрадених коштів у вироці суддя чомусь не згадав. Чому так?Якщо говорити мовою юристів – пан Микола не заявив цивільний позов у кримінальному провадженні. І ніхто йому зробити цього не підказав. Але на допомогу прийшли фахівці нашого центру, і завдяки їх старанням клієнт добився відшкодування моральної та матеріальної шкоди в розмірі 20000 грн.!

Про ще один із наших успішних кейсів можна сказати так: «Скупий платить двічі!». Вчасна виплата «розрахункових» при звільненні гарантія від зайвих витрат. До нас звернулася клієнтка, якій з тих чи інших причин роботодавець, нехтуючи своїм обов’язком, не виплатив чесно зароблену нею заробітну плату. Людина, крім того, що втратила роботу, була вимушена ще й вимагати виконання недобросовісним керівником своїх зобов’язань. Наші юристи допомогли жінці захистити свої трудові права та стягнули невиплачену на день звільнення вихідну допомогу у розмірі більше 80000 грн.!

Ще одна наша успішна історія про те, що інколи значення має не тільки розмір, а й кадастровий номер земельної ділянки. Людина може роками обробляти, здавалось би, свою ділянку, на яку давно має Державний акт на право власності, і навіть не здогадуватися, що насправді, власником цієї землі фактично є зовсім інша особа. До нас звернулася клієнтка для вирішення своєї земельної проблеми, а саме - існувало дві різні земельні ділянки з різним цільовим призначенням та різними власниками, які знаходилися майже поруч в одному і тому ж місці та мали збіг площі близько 74 відсотків. Однією із власниць була наша клієнтка. Закон мав би бути на стороні того власника, хто отримав земельну ділянку у власність першим, але так буває не завжди.

Але правова проблема клієнтки була вирішена суд скасував незаконне відведення у власність іншій особі земельної ділянки, яка знаходиться на місці ділянки нашої клієнтки. Таким чином, порушені земельні права на земельну ділянку було відновлені!

Інколи нам терміново необхідні кошти, і тоді на «допомогу поспішають» банківські установи. Але як же діяти, коли борг повернуто, а через 8 років надходить повістка до суду по справі про стягнення заборгованості за кредитним договором і ця сума виявляється в рази більшою, ніж позичалась свого часу. Так сталося із нашою клієнткою, яка попала в «боргові тенета», адже банк хотів стягнути з неї 121 000 грн.! Але, як кажуть, не тут то було! Дякуючи кропіткій праці наших юристів суд зобов’язав сплатити суму боргу в 30 разів меншу, ніж вимагав банк в розмірі лише 4000 грн. замість 121 000!

Якщо підсумувати, то за час роботи Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було забезпечено позитивні результати по безлічі справ про розлучення, стягнення аліментів (збільшення їх розмірів), розподіл майна подружжя, визначення місця проживання дітей, позбавлення батьківських прав, звільнення самовільно зайнятих ділянок, позбавлення права користування житловим приміщенням, стягнення заборгованості за кредитами, про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати при звільненні та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, про надання права на шлюб неповнолітнім,  про визнання осіб недієздатними, визнання осіб безвісно відсутніми, про скасування постанов про накладення адмінстягнення, в т.ч. за сумнозвісною 130 статтею КУпАП – за керування транспортом у нетверезому вигляді та за інші порушення правил дорожнього руху.

Я розповіла вам лише про деякі правові проблеми, з якими за цих 7 років зверталися до нас клієнти. Насправді кількість та різноманіття цих проблем вражає.

Хочу подякувати всім своїм колегам за неймовірні зусилля, перемоги і досягнення задля захисту прав громадян. А клієнтам дякую за довіру до нашої системи безоплатної правової допомоги! Впевнена, що ми досягли гарних результатів, але зупинятися не збираємось, адже кожен мешканець  нашого краю мусить знати про безоплатну правову допомогу від держави. І якщо раптом хтось ще не знає про нас, то просто скажу: «Ви ще не знаєте про БПД? Ми йдемо до вас»!

Звертайтеся до Сарненського МЦ з надання БВПД, якщо у вас є потреба в отриманні правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, або вам необхідна допомога у складенні заяв, скарг та інших документів правового характеру. Таку допомогу ми надаємо всім без винятку громадянам.

А діти (незалежно від статусу та категорії), малозабезпечені громадяни, особи з інвалідністю, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, учасники АТО, внутрішньо переміщені особи та інші соціально-вразливі категорії громадян мають право отримати в нашому центрі ще безоплатну вторинну правову допомогу (представництво інтересів в судах та складення документів процесуального характеру).

Шановні громадяни, пам’ятайте, що введення воєнного стану не призводить до обмежень ваших прав на безоплатну правову допомогу, гарантованих законом. З усіма питаннями, які потребують професійної консультації юристів,  просимо звертатися до Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за телефоном: (067) 856-74-35, або Дубровицького бюро правової допомоги (097) 520-51-85.

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати також, завітавши за адресами: м.Сарни, вул.Суворова, 8 або м.Дубровиця, вул. Воробинська, 4, або ж, зателефонувавши до контакт-центру системи БПД 0 800 213 103.

Немає коментарів:

Дописати коментар