середу, 20 липня 2022 р.

 


Боже диво: у дубровицькому храмі замироточила ікона

 

Християни завжди вважали, що через мироточення Господь  проявляє свою милість до людей, щоби зміцнити їхню віру та поселити в душах надію. Особливо у важкі часи. Відтак у різних куточках України після повномасштабного вторгнення рф почали мироточити ікони, являючи вірянам справжнє диво Божої любові та Його заступництва. Таке чудо нещодавно трапилось і в дубровицькому храмі Різдва Пресвятої Богородиці. 

Подробицями цього чудесного явища з нами поділився настоятель церкви отець Данило Ковташ.

 

«Божою милістю в нашому храмі замироточила ікона Спасителя Ісуса Христа. Під час перебування в Дубровиці військові часто заходять до церкви. І саме біля тої ікони завжди молилися кілька воїнів, ставали на коліна, ділилися зі Спасителем  сокровенним. Були захисники в храмі на службі і напередодні свого від’їзду на Схід. На жаль, на передовій разом з командиром воїни  потрапили під обстріл. Дякувати Богу, лишились живі, опинилися в госпіталі. І десь саме в той період ікона почала мироточити. Я думаю, це знак, що Спаситель взяв під опіку і цих воїнів, і наш край. А значить все має бути добре».

Дуже символічно, що написав цю ікону Колесник Олександр Володимирович – тато загиблого Героя Юрія Колесника. Олександр Володимирович навчався у видатних митців України та за її межами. Він створював ікони, розписував храми. Саме від батька успадкував непересічний талант і Юрій. Молодий митець лишив як спомин про себе багато прекрасних картин.

У церкві Різдва Пресвятої Богородиці дві роботи авторства Олександра Колесника. Ікону, яка замироточила, пожертувала сестра художника.

Отець Данило розповідає, що таке дивовижне явище у храмі відбувається не вперше. Кілька років тому сюди привозили копії ікон з Афону. І настоятель разом з вірянами на вечірній службі, напередодні свята Введення у Храм Пресвятої Богородиці, стали свідками, як на трьох іконах по черзі почало виступати миро.

Ще з давніх часів християнські хроніки фіксують дива ікон: вони нібито починають плакати, пускаючи сльози пахучою рідиною. Вченим досі складно пояснити, звідки на зображенні святих з’являється загадкова речовина. Неможливо зробити й однозначний висновок, у яких саме ікон спостерігається мироточення. Це можуть бути і ікони древнього письма, і сучасні. Більш того, відомі навіть випадки, коли миро текло не вниз, а вгору, всупереч всім законам фізики. І поки науковці шукають логіку, віряни впевнені – це знак Божий.

Отець Данило з перших днів війни молиться за мир та спокій в Україні, за нашу перемогу, за наших воїнів, за те, щоб кожен з них повернувся додому живим та здоровим. І у тому, що ікона замироточила, бачить добре провидіння:

«Вважається, якщо ікона кровоточить, то це поганий знак, а ось коли мироточить, то, навпаки, це на добро. Зараз Україна переживає складний час, проте Господь цим дивом промовляє до нас, що він поряд. А отже – щоб ми не опускали рук й вірили. Єднання та віра зараз вкрай потрібні. З нами Бог, а значить – перемога буде за нами».

Леся Кузьмич.

Немає коментарів:

Дописати коментар