пʼятницю, 19 січня 2018 р.

У храмах Божих, і не тільки…
славили Христа

Не важливо, якою мовою славить людина Бога і яку релігію вона сповідує. Адже жодна церква не вчить людей насильству чи злу, а навпаки закликає до боголюбові і любові до ближнього. Саме такі почуття закладені у текстах наших різдвяних пісень. У період різдвяних днів почула дуже багато гарних колядок. Загалом відчула довкола особливу атмосферу свята. Бо коли йдеш по вулиці і замість «Доброго дня» чуєш слова «Христос народився», то душу вже сповнює особлива атмосфера цього празника. Вразило Різдвяне свято у храмі Святої Діви Іулянії на Борку, бо церкву дуже гарно прикрасили ілюмінаціями. На суботньому вечірньому богослужінні, коли вимикали центральні світильники, храм виглядав дивовижно. Вогонь свічок і мерехтіння сотень маленьких вогників на ялинках, над іконами, на стінах створювали особливий настрій для молитви і возвеличення таїнства народження Ісуса. До речі, у храмі поставили живі невеличкі ялинки, з корінням їх посадили у грунт (великі вази), а згодом ялинки висадять біля храму. Велелюдно було на Різдво у храмі Різдва Богородиці нашого міста. Вітаючи з величним святом, отець Данило закликав любити ближнього не лише у свято, а й у повсякдень. Саме цьому навчав Христос.
Що може краще об’єднати людей, аніж спільна колядка у храмі. Коли отець Ростислав запропонував заспівати спільну всім відому «Нова радість стала», то серце переповнило відчуття єдиної родини. Як розповідають земляки, дуже урочисто пройшло свято в усіх церквах нашого району. З особливим піднесенням цілими родинами йшли жителі району в церкви, щоб послухати Слово Боже про народження Ісуса, запалити свічі за здоров’я рідних, привітати один одного зі святом.
В деяких селах були всеношні різдвяні служби, які тривали аж до ранку. А ще колядники йшли від дому до дому. Маленькі діти вітали колядками і церковні гурти співали во славу Божу. Настоятель Свято-Миколаївського храму отець Сергій після чудової святкової служби щиро вітав дубровичан  у домівках колядками разом з дітками з недільної школи. 8 січня у Дубровицькому парку випадково почула гарний спів. Молодь церкви ЄХБ села Залужжя славила пісенно народження Христа для жителів і гостей райцентру. Познайомилася з паном Андрієм з Німеччини, який вп’яте приїхав в Україну. Розговорилися. Мій співрозмовник відзначив як позитив свободу віросповідання в нашій державі. А потім прохопилася:
– Пане Андрію, на ваш погляд, наскільки ми бідніше живемо від німців?
Почула у відповідь: «Кожну людину, яка має Бога у серці, я вважаю багатою. Бо не матеріальними статками вимірюється сенс життя». А ви багаті?
Любов КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар