пʼятницю, 19 січня 2018 р.


* Засідання колегії
ГОВОРИЛИ ПРО НАСУЩНЕ, НАБОЛІЛЕ, ПРИЙДЕШНЄ
Наприкінці року відбулося чергове засідання колегії при голові РДА. Перед його початком Микола Петрушко вручив нагороди за розвиток фізичної культури і спорту Велюнському сільському голові Олені Наумець та ветерану спорту Миколі Голяці. А вже потому приступили до розгляду планових питань.

Про хід профілактики злочинності та правопорушень, запобігання і протидію корупції в районі звітував начальник районного відділення поліції Костянтин Головатюк. Ситуацію в районі головний поліціант охарактеризував як контрольовану та назвав декілька цифр на підтвердження своїх слів. За рік  до чергової частини відділення поліції надійшло 4066 заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події (аналогічний період 2016 року – 3626). В середньому щодоби у відділенні реєструвалось 12 заяв та повідомлень.
Всього в провадженні працівників слідчого відділення перебувало 1198 кримінальних правопорушень (760 – у звітному періоді). З них 343 кваліфіковано як тяжкі та особливо тяжкі (протягом звітного – 251). Із загальної кількості тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень по 210 досудове розслідування закінчено.
Викрито 22 факти незаконного обігу зброї, бойових припасів та вибухових речовин. Всього в провадженні перебувало 25 кримінальних правопорушень даного виду. На території району також викрито 8 кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотиків.
Минулого року зареєстровано 173 крадіжок, перебувало у провадженні 3 кримінальних правопорушення, пов’язаних зі спричиненням умисних тяжких тілесних ушкоджень, внесено інформацію про вчинення 33 фактів шахрайств та одного розбійного нападу.
Найбільш чисельними були повідомлення щодо незаконного видобутку бурштину-сирцю (692 заяви). З числа зареєстрованих повідомлень по 73 були відкриті кримінальні провадження. В ході проведення досудового слідства по 37-и кримінальних провадженнях 45 особам було повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення. Досудове розслідування закінчено по 29 кримінальних провадженнях: 29 проваджень направлено до суду, з обвинувальним актом – 4, з угодою – 25.
За вказаний період вилучено 83280 г бурштину-сирцю, 74 мотопомпи, 17 транспортних засобів. Також протягом 2017 року було виявлено та внесено до ЄРДР 10 фактів незаконної скупки бурштину-сирцю.
Члени колегії та сільські голови ставили питання про посилення контролю за самовільними рубками лісу (зокрема, про це йшлося у виступах Великоозерянського сільського голови Михайла Рябого та керівника ПСП «Промінь» Андрія Кулика) та незаконним обігом зброї. «Заокеанські вестерни стали реаліями наших сіл», – говорили керівники місцевого самоврядування, наводячи факти про стрільбу в Сварицевичах, Зелені, поблизу Нивецька. Порушували очільники місцевих громад й питання безконтрольності за реалізацією піротехнічних засобів, пунктами скупки бурштину тощо. Констатували, що нема контакту правоохоронців з органами місцевого самоврядування. «За рік на жодне звернення нашої сільської ради, не отримали відповіді», – говорив Бережницький сільський голова Мирослав Кремезь.
Про стан виконання завдань у сфері зайнятості, стимулювання економічної активності та мотивації до праці населення, залучення безробітних до участі в громадських роботах говорив заступник начальника районного центру зайнятості Олексій Бугринець. За його словами, послугами центру зайнятості за 11 місяців скористалося 2126, з них статус безробітного мало 1726 осіб. За сприяння центру працевлаштовано 1413 незайнятих громадян, 391 особу залучено до професійного навчання, в результаті налагодження співпраці з роботодавцями  в базі даних РЦЗ було 1488 вакансій, з яких 96,9 відсотків укомплектовані.
Жваве обговорення в залі викликала організація громадських робіт. Фінансування такого виду зайнятості для зареєстрованих безробітних здійснюється за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного страхування на випадок безробіття та місцевих бюджетів пропорційно рівними частинами, тому бідні сільські бюджети не можуть собі дозволити «розкоші» залучення безробітних до громадських робіт. Відтак очільники громад пропонували ініціювати перегляд цієї норми закону, аби в майбутньому громадські роботи повністю фінансувалися коштом Фонду.
Нарікали сільські голови й на зайву заборюкратизованість співпраці з РЦЗ. «Вашому Фонду, не сприйміть це як особисту образу,  треба дещо жвавіше реагувати на потреби роботодавця. Бо не стільки маємо допомоги, скільки зайвого клопоту – то папірець в потребі вчасно не подав, маєш штраф, то на роботу взяв без центру зайнятості – знову штраф», –  казав член колегії Андрій Кулик.
А підсумки організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних підбив районний комісар, підполковник Анатолій Білаш. Анатолій Онуфрійович наголошував присутнім, наскільки важлива приписна кампанія для юнаків, що мріють надалі здобувати освіту. Адже без військового обліку шлях до вишу для  них закритий. Відмічав військовий комісар з позитивного боку в плані співпраці з РВК Соломіївський та Висоцький сільвиконкоми.
Про свою депутатську діяльність в  обласній раді присутнім розповів Геннадій Шевченко. «Я завжди в сесійній залі намагаюся відстоювати інтереси рідної мені Дубровиці», – зазначив він. Сільський голова з Бережниці та Андрій Кулик просили в депутата сприяння в продовженні будівництва газопроводу від Орв’яниці до Бережниці. «Люди ж позакопували по тисячі доларів в землю, повіривши в завіряння влади, що блакитне паливо ось-ось прийде до їхніх осель»…
Людмила РОДІНА.



Немає коментарів:

Дописати коментар