пʼятницю, 19 січня 2018 р.

проводяться виплати за рішеннями судів чорнобильцям та дітям війни
У 2010-2011 роках жителі району масово ринули до районного суду, позиваючись до Пенсійного фонду з приводу перерахунку та виплати чорнобильських пенсій та пенсії дітям війни. Після цього були апеляційні суди, далі – подання у виконавчу службу і роки чекання. Кошти не виплачували, хоча суди задовольняли позови громадян.
На жаль, реалії сьогодення показують, що виграш справи в суді ще не є запорукою відновлення порушеного права, оскільки примусити боржника виконати рішення суду виявляється досить складно, тим більше, коли ним є держава. Однак коли такі справи потрапили до Європейського суду і той виніс рішення знову ж таки на користь людей, державні мужі таки змушені були передбачити у бюджеті кошти для виплат, зокрема, за судовими рішеннями, що потрапили до єдиного реєстру в 2014-2015 роках (хоча суди відбулися у 2010, 2011, 2012, 2013 рр.).
Як розповідає начальник управління Державної казначейської служби України у районі, у Державному бюджеті на 2017 рік було на це закладено 505 мільйонів гривень з помісячним розподілом. У попередні роки для виплат за судовими рішеннями передбачалося 146 мільйонів, 148 мільйонів на рік. Це було дуже мало. Закладені у бюджеті кошти і на 2018 рік. Виплачують кошти тим, хто є в Єдиному реєстрі судових рішень, виконання яких гарантується державою, за 2014-2015 роки.
Тут у багатьох виникає питання з приводу цих років. Адже суди в основному відбувалися у 2010-2011 роках, а справи зареєстровані у Єдиному реєстрі у 2014-2015 роках або ж і в 2016-2017 роках. Така ситуація склалася скоріш за все через людський фактор чи з якихось інших причин. Адже людина, отримавши рішення вже апеляційного суду, повинна була звернутися у виконавчу службу, щоб та стягнула з держави в особі пенсійного фонду відповідні кошти. Відповідно ці справи могли затриматися у когось на столі чи тривалий час чекали своєї черги і потрапили до Єдиного реєстру пізніше.
Дехто із громадян також зволікав і не звертався у виконавчу службу. Окремі навіть дотепер цього не зробили. Однак ще нічого не втрачено. Усі ще можуть звернутися у виконавчу службу та довести справу до кінця. Головне, щоб у державному бюджеті були закладені кошти на ці виплати за судовими рішеннями.
Ті ж, чиє прізвище вже значиться у Єдиному державному реєстрі за 2014 та 2015 роки (а це можна перевірити самостійно в Інтернеті), можуть брати витяг із реєстру та судові рішення, виконавчий лист, довідку з банку про наявність рахунку та звертатися у казначейство. Казначейська служба зробить відповідне подання на виплату цій людині присуджених коштів. Виплати проводитимуться в порядку єдиної на всю Україну черги.
Ні в управлінні Державної казначейської служби України у районі, ні в головному управлінні Державної казначейської служби України у Рівненській області нам не змогли назвати поступово загальної суми проведених виплат та кількості осіб, яким вони були здійснені. Проте виплати поступово проводяться.
Зазначимо також, що у випадку смерті позивача, звернення якого суд задовольнив та присудив виплати, кошти можуть отримати спадкоємці. Якщо прізвище померлої людини є у Єдиному реєстрі, то спадкоємцям потрібно зробити витяг. З ним звернутися до нотаріуса для оформлення права на спадщину і з цими документами вже звертатися у казначейство. Якщо ж людини немає у реєстрі, але у спадкоємців є рішення судів, вони можуть звертатися у виконавчу службу, а після внесення у Єдиний реєстр знову ж таки до нотаріуса, а тоді у казначейство. Якщо ж немає на руках рішень судів, то треба звертатися у суд за видачею копій та дублікатів, а далі знову – виконавча, нотаріус, казначейство. Не забувайте подавати в казначейство довідку з банку про наявність рахунку.

Підготувала Любов КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар