понеділок, 21 вересня 2015 р.

На сторожі гармонії і порядку лісу

Ліс – життя, ліс – краса, ліс – домівка. Його місію в існуванні людства важко переоцінити. Тому наше покликання – примножувати, розвивати й берегти цю «зіницю ока» в організмі землі. Це прекрасно усвідомлює та підтверджує своєю кропіткою працею колектив ДП «Дубровицьке лісове господарство», котрий ось уже 5 років очолює Боровець Анатолій Олексійович. Саме під його зваженим керівництвом  лісгосп досягає все нових вершин, уже не перший рік стаючи провідним у цій надважливій галузі. Тож до професійного свята хотілося б підвести своєрідний підсумок успіхів та невдач, що спіткали лісівників на їхньому трудовому шляху за попередній рік.



Так, Дубровицький лісгосп на сьогодні є найбільшим платником податків у районі. Його внесок у розвиток економічної потужності країни становить 4,998 млн. гривень сплачених податків та зборів до бюджетів усіх рівні, а також 2,763 млн. гривень єдиного соціального внеску, що на 2,290 млн. перевищує показник минулого року. Таке досягнення лісового господарства не залишилося поза увагою. Відтак воно отримало перемогу в обласному турі конкурсу в номінації «Сумлінні платники податку-2014», що проводився Рівненською обласною асоціацією платників податків.
Цьогорічною весною працівниками господарства висаджено лісів площею 178 га, заліснені всі зруби минулого та зимові поточного років. Створено п’ять теплиць на території лісництв лісгоспу, де вирощується понад 3 млн. сіянців різних лісових порід, які забезпечують власним садивним матеріалом під час лісокультурної кампанії. Трудовий колектив добре розуміє, що лісівники є перш за все захисниками лісових насаджень, тому лісгосп намагається оптимізувати об’єми заготівлі деревини. Отож з початку 2015 року її заготівля зменшилась на 3,7 тис. м. куб. порівняно з минулим роком та на 6,4 тис. – з позаминулим.
В пріоритеті Дубровицького лісгоспу також є покращення умов праці та реконструкція основних фондів підприємства. Зокрема, останнім часом було придбано автомобіль КАМАЗ з самонавантажувальним пристроєм для вивезення деревини, два автомобілі «Нива» для державної лісової охорони, трактор МТЗ-82 для підвезення деревини та інше лісозаготівельне і лісогосподарське обладнання. Крім того, для комфортної роботи своїх працівників проведено у всіх адміністративних та побутових приміщеннях поточні ремонти. Наприклад, в центральній садибі лісгоспу замінено старі дерев’яні вікна на нові енергозберігаючі, реконструйовано дах. На нижньому складі та в автотранспортному цеху лісгоспу обладнано сучасні душові кімнати та кімнати побуту для робітників. Проведено капітальні ремонти в Бережницькому, Будимлянському, Перебродівському та Озерскому лісництвах. Загалом за 8 місяців поточного року лісове господарство інвестувало у свій розвиток 1,5 млн. грн.
Слід відзначити, що лісгосп не залишається осторонь й найбільшої проблеми сьогодення нашої держави, підтримуючи учасників АТО та їхні сім’ї. З початку року надано 30500 грн. допомоги пораненим бійцям та родинам загиблих, придбано за кошти лісового господарства обмундирування для призовників на суму 14000 грн. Безкоштовно виділено 50 кубометрів дров для опалення будинків сімей солдатів. 
Без сумніву всіх вищезгаданих досягнень та перемог не було б без самовідданої праці та професіоналізму колективу лісового господарства. Так, яскравими прикладами людей, котрі насправді «живуть» своєю справою є лісничі Черменського та Залузького лісництв Олексійовець Анатолій Миколайович і Томилович Іван Петрович, спільний стаж роботи в лісовій галузі яких сягає більше чверті століття. І хоча вони на очолюваній посаді лише 3 роки, однак уже за цей час стали авторитетами для колег та гідними захисниками лісу, неодноразово доводячи це на практиці. Також величезною пошаною користуються працівники нижнього складу, без натруджених рух котрих лісгосп не досягнув би таки висот, зокрема майстер Польовий Василь Іванович (на посаді з 2002 році) та кранівник Жакун Олександр Васильович, який уже 21 рік трудиться на благо лісу. Особливої уваги заслуговують ентузіасти та справжні рекордсмени - водій лісопункту Дука Іван Васильович, яким вивезено 7000 м. куб. лісу, що становить 15% від річної вивозки по всьому господарству; та тракторист Андрієвський Анатолій Іванович, котрим підвезено 4600 м. куб. деревини (10 % від загальної кількості).
За плідну роботу Дубровицький лісгосп намагається віддячити своїм працівникам достойним заробітком. Так, нині середньомісячна заробітна плата одного працюючого в лісовому господарстві становить 6003 грн. Звісно, зважаючи на сьогоднішні ціни, така оплата не може повноцінно забезпечити потреби робітників, але вона значно вища, ніж в інших підприємствах та організаціях району.
Та як завжди у медалі є дві сторони. Щоб досягти успіху, треба пройти через тернистий шлях перешкод та труднощів. Тож основними проблемами дубровицьких лісників наразі є бурштин та пожежі. На жаль, останнім часом вони набули значних маштабів, тому потребують негайного втручання не лише працівників лісу, але й громади, влади та правоохоронців. Адже не варто забувати, що турбота та збереження природного національного скарбу наш спільний обов’язок.
У свято лісівників ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто не байдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею і турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже і рятує ліс.
Варто пам’ятати, що люди, які професійно стоять на сторожі гармонії і порядку в лісовому господарстві, давно і справедливо заслуговують поваги і високого авторитету.
Леся КОНДРАТИК.



На фото: Анатолій Миколайович Олексійовець, лісничий Черменського лісництва

На фото: Томилович Іван Петрович, лісничий Залузького лісництва

На фото: Жакун Олександр Васильович, кранівник

«РИТМ» ПРОПОНУЄ КРАСУ ПОМНОЖЕНУ НА ЯКІСТЬ
Серед безлічі будівельних матеріалів дерево завжди займало й, безумовно, займатиме почесне місце. Як би не мінялися технології та методи обробки деревини – більш універсальних матеріалів в будівництві, напевне, немає. Тому вони користуються неабияким попитом в усьому світі. Адже тільки дерево здатне створити самобутній колорит та затишок в домі. Тому й залишається найбільш витребуваним у будівництві. Деревину люблять за її природні, так би мовити живі властивості, простоту у використанні.







Якщо для внутрішніх або зовнішніх оздоблювальних робіт обрано дерево – вам не обійтися без вагонки чи євровагонки. Це одні з найпростіших у використанні та неперевершуваних у декорі будівельні матеріали, що відповідають сучасним вимогам.  Вони можуть застосовуватися як для внутрішніх, так й для зовнішніх робіт. Стіни, обшиті вагонкою, мають гладку поверхню, гарні на колір, неперевершені за декором. Загальновизнані також прекрасні термо- та звукоізоляційні властивості деревини. Вона має практично стовідсоткове віддзеркалення звуку, створює комфортний мікроклімат в оселі.
На теренах Рівненщини лідером з виготовлення вагонки, дошки для підлоги, імітації бруса, блок-хауса тощо є ДП «Ритм».  Продукція цього підприємства входить до числа «Ста кращих товарів» України й користується попитом як на внутрішньому ринку держави, так  й закордоном. Експортується продукція підприємства до Туреччини, Італії, Німеччини, Угорщини, Азербайджану. Тому проблем зі збутом тут практично не виникає. Напевне, через це назва підприємства, як ніяка інша, відповідає темпам виробництва – адже його чіткий та злагоджений ритм відчувається у кожному цеху.
Директор підприємства Семен Адамович Юрко про свій колектив говорить з великою любов’ю. Каже, що нинішня впевнена позиція «Ритму» – спільна заслуга великої команди однодумців. Гарно керівник характеризує  бригадирів змін: Т.В. Антонюк, О.П. Хомича, Н.А. Костючок, І.І. Булачка, П.П. Загоровського, оператора котельні В.І. Кібука тощо.
Кілька працівників підприємства нині мобілізовані й є учасниками АТО. «Ритм» всіляко опікується цими своїми працівниками. Демобілізований Роман кішко каже, якби не така підтримка «тилу», нашим воякам було б сутужно дуже й дуже.
Схвально відгукується директор «Ритму» й про своїх ділових партнерів – лісівників та просить передати їм найтепліші вітання з нагоди професійного свята. Адже велика частина успіху підприємства залежить саме від результативності виробничої діяльності постачальників.
На даний момент підприємство має потужності для переробки  20-25 тис.м3 деревини на рік. На підприємстві працює 84 чоловіки з двозмінним режимом роботи при шестиденному робочому тижні. Майже половина працюючих – жінки. Тут у безперебійному ритмі  функціонує кілька цехів:
лісопильний, в якому пиловник розпилюється на пиломатеріали;
цех переробки низькосортної продукції;
два цехи зрощення по виготовленню пиломатеріалів профільованих (вагонка, дошка для підлоги і т.д.);
котельня з чотирма сушильними камерами для сушки пиломатеріалів та опалення цехів та адмінприміщення.
Варто зазначити, що це підриємство має давню, хоча не завжди успішну історію. Вперше деревообробне підприємтво на базі лісопромислового комплексу Дубровицького держлісгоспу було створено 18 грудня 1991 року й носило назву “Україна”. У 1993 році на базі МДДП “Україна” був створений виробничий підрозділ фірми “Лісіндустрія”. У свою чергу в 1995 році на базі виробничого підрозділу фірми “Лісіндустрія” було створено ВАТ “Данко”. У 1996 році на базі ВАТ “Данко” почало функціонувати дочірнє підприємство “Столяр”. У 2001 році за борги перед державою підприємства ВАТ “Данко” та ДП “Столяр” були продані на аукціоні виконавчою службою Дубровицького району. У 2001 році на базі цих підприємств було створено Дубровицьку філію ТзОВ “Р.И.Т.М.”.  Нинішній  “РИТМ” з’явився шляхом виділення з товариства з обмеженою відпровідальністю “Р.И.Т.М.” та передачі всіх  його прав та обов’язків.
З приходом до керма «Ритму» дев’ять років тому Семена Адамовича Юрка підприємство практично здобуло «нове дихання» - освоєння нових технологій та видів продукції дозволило заповнити нішу на ринку будівельних матеріалів та завоювати прихильність  покупців.
Відходи деревини (тирса та пиловідходи) реалізовуються для приватних підприємств, що займаються виготовленням пілєтів та тріски технологічної. Саме відходи та тирса – основне паливо на котельні підприємства. До речі, навіть цей підрозділ тут оснащено за останніми вимогами часу – таких «розумних» та рентабельних котлів прибалтійського виробництва досі я не бачила ніде. Весь процес їх роботи та теплоподачі контролюється зі спеціальної диспетчерської через монітор комп’ютера. Подача води та тирси відбувається автоматично.
Про цехи вже й говорити годі – тут всюди надточні верстати для обробітку деревини й відповідно навчений персонал для роботи на них.
Читачів, напевне, зацікавлять також більш детальні характеристики самої продукції підприємства:
Вагонка з дереваце не лише красивий, а й практичний оздоблювальний матеріал. На відміну від пластикової вагонки, вона має значно довший термін експлуатації. Вагонка є чудовим матеріалом для оздоблення: житлових кімнат (спальні, дитячі, вітальні); мансардних приміщень; балконів, лоджій;побутових приміщень; використовується для обшивки фронтонів дахів; для альтанок та різноманітних архітектурних споруд.
Це екологічно чистий будівельний матеріал. Як відомо, сосна вирізняється своїми антибактеріальними властивостями. В приміщенні, де стіни оздоблені матеріалом з сосни, роками зберігається здорова, сприятлива для людського організму атмосфера. Вагонка дерев’яна соснова має неповторний аромат, адже деревина сосни насичена ефірними маслами. Вже при кімнатній температурі смоляні кармани розкриваються та вивільняють аромат хвої. Вагонка чудово регулює вологість у приміщенні. При надмірній вологості деревина забирає на себе надлишок, а коли у кімнаті повітря стає занадто сухим – повертає. Таким чином в будинку з дерев’яними стінами панує ідеальний мікроклімат.
Дошка для підлогисуцільна або зрощена, суха, оброблена з усіх чотирьох боків дошка, має шип та паз, що дозволяє щільно стикувати дошки одна до одної. Зібрана таким чином, створює абсолютно рівну підлогу без перепадів по висоті. Така підлога є значно міцнішою, бо навантаження спричинюється не на одну дошку, а рівномірно розподіляється і по сусідніх. Сосна вирізняється світлим кольором, що візуально збільшує приміщення. Дошка немовби випромінює тепло. Тому недивно, що кімната, де в якості оздоблення була обрана дошка для підлоги соснова, є особливо затишною. Для виробництва дошки обирають деревину високої якості. Найважливішими критеріями у виробництві є її екологічність та якість. Дошка для підлоги  – традиційний, перевірений часом матеріал, якому довіряють покоління. Вона підходить для облаштування підлоги у приміщенні будь-якого призначення: житлові кімнати, кухні, вітальні, лоджії, балкону. Особливо доцільною є у дитячих кімнатах, так як це теплий матеріал і дитина може гратися на підлозі, уникаючи небезпеки переохолодження. Також, вона дуже зручна в прибиранні. Дошка надзвичайно стійка до зносу, бо стертися не може, оскільки це суцільний міцний масив деревини.
Імітація брусаоригінальне рішення для внутрішньої і зовнішньої обробки стін будинку, котеджу, дачі. Високі експлуатаційні характеристики, гарний зовнішній вигляд, екологічність і невисока ціна сприяють популяризації імітації бруса як сучасного обробного матеріалу.
Блок-хауссуха профільована дошка з напівокруглою лицьовою поверхнею, має шип та паз, що значно спрощує монтаж, який використовується для внутрішньої та зовнішньої обшивки будинків, котеджів, саун, бань, лоджій, альтанок, воріт та огорож, а також різноманітних архітектурних та декоративних споруд. Його виготовляють різної ширини, товщини та довжини. Зумовлено це тим, що вузький блок-хаус краще підходить для облицювання стін всередині будинку, візуально це не буде зменшувати простір кімнати. Широкий блок-хаус доцільно використовувати для зовнішніх робіт. Після монтажу блок-хауса складається враження, що будинок зібрано з оциліндрованого брусу.
Плінтус для підлоги та стелі спеціальні декоративні планки, що закривають простір між підлогою і стіною та стінами вцілому. На сьогоднішній день існує безліч моделей цієї деталі.
Шалівка соснова –  декоративний елемент, який дозволяє створити спеціальне обрамлення, що здатне замаскувати невеликі дефекти між дверним прорізом і основною поверхнею стіни.
Євроштахети соснові – чищені пиломатеріали довжиною до 1,5м, що мають гладку лицьову поверхню з фігурним оздобленням.
Якщо вас зацікавила продукція підприємства,
звертайтеся за адресою: м. Дубровиця,
вул.Завокзальна,14. Рівненська обл. 34100.
Тел/факс:(03658)2-03-33  ел.адреса: dprytm@rambler.ru

Людмила РОДІНА.

«ВИСОЦЬКИЙ ЛІСГОСП» –
У ЦИФРАХ І ЛЮДЯХ

ДП «Висоцький лісгосп» уже кілька років поспіль утримує першість у трудовому суперництві серед підприємтв галузі. Його керівник Віталій Миколайович Сухович, незважаючи на вік, серед колег має неабиякий авторитет. Адже саме завдяки його управлінським здібностям за короткий період в підприємтві зуміли докорінно змінити підходи. Високі мотивація й результативність в роботі – взаємопов’язані. Директору, як вправному менеджеру, вдалося їх швидко збалансувати, й результат не забарився.
З-поміж усіх економічних чинників, попри все, Віталій Миколайович на перше місце ставить свій колектив, підкреслюючи, що основне багатсво «Висоцького лісгоспу» – його працівники, велика й дружна лісівнича громада. Саме вони плекають бори на Поліссі й кують славу лісівничих господарств.
Ми цього разу спробували на прикладі різних підрозділів показати безперервність виробничої діяльності в цій галузі. А про її об’єми нехай читачі судять з коротких статистичних показників.
Підприємство створене у 1961 році. Загальна площа лісів складає 33370 га, в тому числі покритих лісом 28374 га. У лісовому фонді хвойні насадження становлять 75%, твердлистяні – 3%, м’ягколистяні – 22%.
Обсяг реалізованої продукції в діючих цінах (без ПДВ) за 2014 рік становив 33905 тисяч гривень, в тому числі  на внутрішній ринок 11568,6 тисяч гривень. Темп росту обсягу реалізації до відповідного періоду минулого року – 123,2 %.  Чисельність штатних працівників  за 2014 рік склала 149 чоловік. Сплачено  податків до бюджетів різних рівнів 3943,4 тисяч гривень. 
ДП “Висоцький лісгосп” займається вирощуванням, відновленням та охороною лісів, підвищенням їх продуктивності та якості, забезпеченням раціонального використання земель лісового фонду, а також безперервним і невиснажливим  лісокористуванням. Підприємство складається із шести лісництв: Висоцьке, Людинське. Золотинське, Жаденське, Миляцьке, Більське,  ремонтно-механічної майстерні та Удрицького нижнього складу.
На території лісгоспу знаходиться 10 об’єктів природно-заповідного фонду площею 3309 га.
У лісових розсадниках щорічно вирощується 1,6 мільйона штук стандартного посадкового матеріалу основних лісоутворюючих(сосна звичайна, ялина звичайна, дуб звичайний) та інших деревних і чагарникових порід та декоративних саджанців для озеленення.
Щорічно лісгосп створює 120-130 га лісових культур шляхом посадки і 100-120 га – природним відновленням.
Велика увага приділяється раціональному підбору деревини і чагарникових порід (ведення грунтополіпшуючих порід), що відзначається інтенсивним біологічним кругообігом речовин, створенням на більшості площ біологічно стійких, високопродуктивних змішаних насаджень. Підприємство постійно забезпечує перевагу вирощуванням лісу над його промисловим використанням.
Середній приріст деревини становить 3,3 м3 на гектарі. Використання загального річного приросту наближається до 50%.
Уже в 2015 році проведено посадку лісових культур на площі 130 га. За 8-м місяців проведено догляди за лісовими культурами  на площі 210 га. Вирощування садивного матеріалу здійснюється на розсадниках загальною площею 1,5 га.
Рубками догляду пройдено 126 га лісу. Проведено санітарно-оздоровчі заходи в лісах на площі 732 га.
За 8-м місяців реалізовано лісопродукції на суму 28812 тис. грн., в тому числі експорт – 18015 тис.грн.
Сплачено податків за 8-м місяців всього 2 767 тис.грн., в тому числі до місцевого бюджету 1706  тис.грн. Єдиний соціальний внесок – 2 млн 247 тис.грн.
Оздоровлено в дитячих таборах 33 дитини працівників лісгоспу та надано 28 путівок на оздоровлення на морі.
Організовували також для лісівників паломницьку поїздку в м.Почаїв (68 чоловік).
Придбано трактор МТЗ з маніпулятором для вивезення дервини, а для працівників лісової охорони – 6-ть нових мотоциклів.
Людмила РОДІНА.


«Берегти ліс сумлінно і добросовісно», – саме такими словами окреслили суть своєї роботи нам майстер лісу Петро Миколайович Трофимов (23 роки  трудиться у сфері лісового господарства) та старший майстер лісу Руслан Ярославович Ліпінський (26 років на роботі у цій галузі) з Більського лісництва. Про тонкощі своєї професійної справи обидва лісівники можуть розповідати годинами, адже, знають всі етапи лісотехнічної галузі. Воно й не дивно, бо майстер лісу – організатор всіх робіт, починаючи від збору лісового насіння і до кінцевої фази – реалізації стиглої деревини.
Спілкуючись з професіоналами своєї справи ще раз переконалися, що працювати майстром лісу може людина, яка має не лише добрі знання, а й відчуває дерево, розуміє природу, має особливу інтуїцію і відмінні навички догляду за лісом.



Олександр Миколайович Шанько (на фото), керівник Удрицького нижнього складу, розповідає нам про завдання і роботу свого підрозділу:  круглий ліс тут тимчасово зберігається, первинно обробляється  і після часткової переробки відвантажується споживачам.
Спостерігаємо за технологічними процесами і робимо висновок, що робота тут потребує великої зосередженості, відповідальності і злагодженості. 36 професіоналів, які трудяться у дві зміни,  щодоби після обробки відвантажують  з складу 200 кубів лісу. Як зазначив Олександр Миколайович, основним покупцем деревини сьогодні є Румунія. Про свій колектив керівник розповідає з гордістю, ще раз підкреслюючи, що складні технологічні процеси вимагають від кожного з підлеглих високих ділових якостей і чуття колективного виробничого духу.

На фото: за роботою – розкрижувальник Станіслав Турович, розмітник Гембицький Олег, навальник штабельної деревини Іван Пігаль.

Пожежна команда Жаденського лісництва цьогорічного спекотного літа боролася з вогнем не лише на території Висоцького лісгоспу, їздила допомагати своїм колегам у Рокитнянський район, де лісові пожежі набрали значних обертів. Про це розповів  лісничий В’ячеслав Хомич.  Мабуть, не варто довго розповідати, яким нинішній рік видався для лісівників  району у плані пожежної безпеки, ми відчували це і на собі. Лісівники зазначають, основними причинами займань, крім спекотної погоди, став людський фактор, з яким боротися вкрай складно. Часто саме через людську недбалість згоряє ліс, який плекався роками. Пожеженебезпечний період – основна тривога і занепокоєння лісівників. А ще вони готові, у разі потреби, допомагати своїм землякам, пожежний автомобільний лісництва неодноразово виїзждав на пожежі у приватний сектор.
Кажуть, береженого і Бог береже, тому щорічно Висоцький лісгосп проводить низку профілактичних протипожежних заходів, які потребують чималих капіталовкладень. Однак, кожному з нас слід пам’ятати, що ліс, який зустрічає нас гостинністю, потребує дбайливого ставлення і дотримання елементарних правил безпеки.


Цього року погода мало сприяла лісівникам – надлишок сонця й обмаль дощів найбільш негативно вплинули на сіянці. Тож лісокультурницям довелося непросто. Проте шкілки Миляцького лісництва в 47-кварталі милують око. Однорічні паростки сосонок «вистояли» навіть цьогорічної спеки – вкривають землю рівненьким пухнастим килимком. Так й хочеться приголубити рукою цих «маляток». Але це буде лише маленька частинка того піклування, що віддають їм лісокульурниці. То ж їхні вправні руки так турботливо та старанно плекають майбутні бори. На розсадниках догляд ведеться тільки вручну. «Це важка, кропітка робота, бо маленькі сосни дуже вразливі. Лісокультурниці із сапами навколішки над ними стоять», – розповідає інженер лісових культур Ольга Терентіївна Вальковець.
Основна маса цих сіянців залишиться зимувати на розсаднику і буде використана у весняній посадковій кампанії. А вже за кілька років стане новими лісовими масивами.
А в урочищі Перці 45-го кварталу лісництва ми застали за роботою й самих лісокультурниць. Тетяна Шиманська та Наталія Савич саме просапували тендітні паростки, хоча, як на мене, площа й так бездоганно чиста. Дівчата ж пояснюють, нині як ніколи для сіянців важливе часте розпушування грунту, це подекуди замінює недостатність вологи, адже сприяє доступу кисню до корінців сіянця.
Якісний посадковий матеріал – основа лісовідновлення. Ці жінки, за плечима яких багаторічний досвід роботи в лісівній галузі, вже знають це ліпше будь-якого фахівця. Бо ж це їхніми руками створено десятки гектарів молодих лісів.


1 коментар:

  1. Служба фінансування Le_Meridian вийшла за рамки їхніх вимог, щоб допомогти мені отримати кредит, який я використовував, щоб розширити свій аптечний бізнес. Вони були дружніми, професійними та абсолютними дорогоцінними каменями, з якими можна працювати. Email..lfdsloans@lemeridianfds.com Або lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... + 19893943740.

    ВідповістиВидалити