четвер, 3 вересня 2015 р.

ОБИРАЄМО  ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

Кажуть: «Скупий платить двічі». Саме ця істина стала лейтмотивом семінару з енергозбереження, який відбувся в останній день літа. Навіть дата семінару видалася досить символічною, адже з вересня починається календарна осінь, яка для українців буде позначена не тільки пониженням температури, а й підвищенням цілого ряду комунальних платежів.

Тож вчитися ощадності для нас ніяк не зайве. Саме про це і йшлося у виступі заступника голови райдержадміністрації Павла Ващишина. Перед початком практичної частини виступив також голова райдержадміністрації Сергій Киркевич: «Подальша енергонезалежність держави – питання стратегічне. Весь світ спрямовує зусилля на скорочення споживання невідновних енергоресурсів, а насамперед кожна держава намагається «зіскочити з газової голки». Мусимо серйозно замислитися над перспективами газоспоживання й ми. У районі вже шість газових котелень переведено на тверде паливо». 
Державну програму «Ощадний дім» презентувала керуюча філією «Ощадбанку» Лілія Лотушко. «Ощадний дім» – унікальна програма. Можна не лише скористатись кредитом та утеплити чи модернізувати в плані енергопостачання своє помешкання, заощадивши на комунальних платежах, а й отримати суттєву фінансову підтримку держави у вигляді 20-30% компенсації частини кредиту. Це ще й патріотичний внесок в енергетичну незалежність України, адже чим більше в країні буде ощадних домів, тим швидше ми її досягнемо», – зазначила Лілія Леонідівна.
Нагадаємо, що у рамках Державної програми енергоефективності АТ «Ощадбанк» пропонує кредитування фізичних осіб на придбання енергозберігаючого обладнання та/або матеріалів.
Розмір відшкодування складає 20% від суми кредиту (не більше 5 000 грн.) при придбанні котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу).
Розмір відшкодування складає 30% від суми кредиту (не більше 10 000 грн.) при придбанні енергоефективного обладнання та/або матеріалів для житлових будинків, до яких належать:
– радіатори опалення з терморегуляторами;
– вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом);
– рекуператори тепла вентиляційного повітря;
– вузли обліку води (гарячої, холодної), зокрема, засоби обліку та відповідне додаткове обладнання і матеріали;
– матеріали для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
– теплові насоси;
– сонячні колектори для виробництва теплової енергії та підігріву води.
Умови одержання кредиту:
Сума кредиту – від 1 000 до 50 000 грн.;    Початковий внесок – від 10 % вартості товару;
Cтрок кредитування – до 3 років;                              Процентна ставка – 25 % річних;
Разова комісія за надання кредиту – 3 % від суми кредиту.
Перелік документів – паспорт, податковий номер, документ про отримані доходи за 6 місяців, рахунок-фактура на товар.
Наведемо приклад:  30000 грн. – вартість вікон;  27 000 грн. – сума кредиту від Ощадбанку;
810 грн. – витрати на оформлення;         
2 643,75 грн. – розмір процентів, які сплатить клієнт за рік;
8 100 грн. – відшкодування від держави (30%).
Цією кредитною лінією скористалося вже декілька мешканців району. Про її переваги розповів один з клієнтів банку Олег Клюйко.
Окрема кредитна лінія, навіть більш вигідна, існує й для об’єднань співвласників багатоквартирного будинку. Проте у нашому районі, де створено 4 ОСББ, за кредитом не зверталось жодне.
Свої послуги з енергозбереження пропонували компанії «Хенкель» та «Епіцентр». Їхні представники в доступній формі донесли інформацію, як завдяки державній кредитній лінії заощадити тепло, при цьому не переплачуючи.



Виявлення наркотичної речовини в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Городище»

Приблизно о 18 год. 10 хв. 31 серпня 2015 року на виїзд з України в пункт пропуску «Городище» прибув мікроавтобус марки «Фольцваген», державний номер ВК 1632 ВІ, в якості пасажира в котрому знаходився громадянин України Іван Іванович Гнатенко, житель Волинської області. В ході проведення візуально огляду зі сторони багажного відділення автомобіля було зафіксовано спрацювання службової собаки по кличці «Бетер». В результаті цього у інспектора прикордонної служби - кінолога виникла підозра щодо можливих протиправних дій та незаконного перевезення заборонених предметів, прихованих від прикордонного та митного контролів. Відтак, було прийнято рішення про проведення поглибленого огляду. Приблизно о 18 год. 15 хв. у сумці з особистими речами громадянина І.І. Гнатенко було виявлено пакунок з-під вологих серветок, в якому знайшли наркотичну речовину рослиного походження сіро-зеленого кольору. На даний час відкрито кримінальне провадження по цьому громадянину та ведуться слідчі дії.
Святослав Швець,
начальник відділу прикордонної служби «Дубровиця».

СТАВ ДО ЛАДУ МОЛОЧНИЙ ПАВІЛЬЙОН

У п’ятницю, 28 серпня, на території КП «Ринок» поблизу маркету «Вопак» став до ладу новий молочний павільйон. Побудований він силами самого колективного підприємства та його власним коштом. Кошторисна вартість об’єкта, за словами директора КП «Ринок» Віктора Голяки, – 120 тис. грн. Павільйон – світлий та компактний, обставлений металевими столами та обладнаний термоізоляцією, так щоб ні літня спека, ні зимові морози не дошкуляли продавцям. Ними, за задумом міськвиконкому та дирекції «Ринку», будуть місцеві продавці молочної продукції,  котрі досі ютилися попід «Пасажем». Задум дійсно, як на мене, пересічного покупця, непоганий. Адже вигоду матимемо обопільну: продавці одержать певний набір зручностей (вже павільйон електризовано, з часом в приміщення буде підведено проточну воду та каналізовано його), а покупці – впевненість в якості продуктів, бо ж поруч працюватиме лабораторія. Свої захоплення новим павільйоном висловили також  міський голова, представники райветмедицини, райсанепідемстанції та райдержадміністрації, котрі побували тут в якості перших відвідувачів. А вже зараз приміщення чекає на перших продавців. До слова, торговельні площі тут зовсім безкоштовні, принаймні так нам заявив Віктор Миколайович. Береться КП «Ринок» оплачувати власним коштом й електроенергію. Отож – маса переваг.
 Адже «ми є те, що ми їмо». Вірність цього вислову Поля Брега підтвердили найновіші наукові дослідження. Від того, що ми з’їли, залежать не тільки наше самопочуття, але також і настрій та ясність мислення.
Неякісні харчові продукти, які споживає людина, важкий стан природних екосистем завжди ведуть до негативних змін у здоров’ї та самопочутті кожного з нас. Сучасні масштаби екологічних змін створили реальну загрозу життю та здоров’ю громадян України. Погіршення стану навколишнього середовища через викиди підприємств, транспорту, комунальних господарств, смогу, що окутав останнім часом Дубровицю, призводить до забруднення питної води, повітря, грунтів. Несприятлива екологічна ситуація не може не впливати насамперед на якість продуктів харчування. А тим паче, якщо ми їх купуємо прямо із землі в буквальному розумінні цього слова.


Немає коментарів:

Дописати коментар