пʼятницю, 24 січня 2020 р.


На низькому старті: в районі може з’явитися ще одна ОТГ

Уявімо Україну великою водоймою. Державний бюджет – її мешканцями, яких ми «підгодовуємо» податками і бережемо від браконьєрів. А себе – рибалками. І якщо ми – рибалки вправні, спритні, вміємо працювати в команді і модернізувавти свої човни, не боїмося першими досліджувати глибоководдя – то і нам ласувати найбільшою рибкою. На такий образний опис децентралізації нещодавно натрапили. І сенс в цьому є. Адже громади, які ризикнули об’єднатись, отримали чималий фінансовий «пряник» від держави. І за ці гроші змогли втілити потрібні для людей проєкти.



Наприклад, минулого року Миляцькій громаді з державного бюджету на розвиток інфраструктури спрямовано 3 мільйони 878 тисяч. А Висоцькій ОТГ – 2 мільйони 419 тисяч.
Тому можна лиш уявити, скільки втрачено коштів селами за роки реформи, а вона почала діяти невдовзі після Майдану у 2014 році. Чому більше ніхто не наважився на об’єднання, зайнявши вичікувальну позицію? Причини різні: небачення в цьому перспективи, страх перед змінами, небажання втрачати владу, неготовність іти на поступки чи ще щось.
Відомо одне – цього року кожна міська та сільська рада буде в складі громади, але вже за командою «зверху». Добровільно об’єднуватись дозволять орієнтовно до лютого, далі створюватимуть ОТГ примусово. Про це зазначила  Міністерка розвитку громад і територій Альона Бабак. Такий поспіх для того, аби місцеві вибори восени 2020-го відбулись за новою системою, коли виборці обиратимуть керівництво ОТГ, а не сіл та міст.
Заскочити в останній вагон і створити громаду на власних умовах хоче Селецька ОТГ. До її складу має ввійти Селець, Ясинець та Лютинськ. В неділю, 12 січня, відбувались перемовини також із Озерськом. Про це на свій сторінці у «Фейсбук» повідомив директор місцевої школи Анатолій Серко:
«В переповненій актовій залі Озерської філії відбулися загальні збори жителів села  Озерськ, на яких розглянуто і детально проаналізовано можливості та шляхи до добровільного об’єднання із іншими сільськими громадами району. Оплесками вітали присутні в залі гостей із Селецької с/р на чолі із Павлом Голякою та депутата райради Сергія Чудіка. Тож після процедурної вступної частини, розпочалося дуже жваве та конструктивне обговорення усіх ризиків та переваг майбутнього можливого добровільного об’єднання. Особливо радує те, що жоден житель, присутній на зборах, не зайняв пасивної позиції, а намагався своїми запитаннями донести до президії усю біль сьогодення озерської громади. В результаті більш як двогодинної емоційно-ділової розмови,100% кількістю голосів прийнято рішення про об’єднання Лісівської с/р (села Озерськ та Лісове) із сільськими громадами в Селецьку ОТГ. Тепер очікуємо на таку ж зважену і активну підтримку сусідів із Лісового та остаточне рішення на сесії сільради. Думаймо про своє майбутнє КОЖЕН і РАЗОМ».
Розпитали в Анатолія Максимовича про цю знакову для згаданих сіл подію детальніше.  Він розповів, що дуже скрупульозно та тонко обговорювали всі проблемні питання. Зокрема, про будівництво та ремонт дороги Озерськ-Золоте, «адже «виплаканий» людськими пожертвами кошторис уже рік лежить «мертвим вантажем». Селяни за кошти з власної кишені виготовили проектно-кошторисну документацію. А це немалі гроші. Втім в держави не знайшлось можливості підтримати людей і хоч якось посприяти будівництву цієї магістралі. Все закінчилось на рівні обіцянок.
«Вели розмову про подальше функціонування об’єктів соцсфери: школи, ДНЗ, сільського клубу, ФАПу. Не бачить пан Голяка жодної проблеми щодо видачі будь-яких довідок чи інших документів, оскільки буде староста, який матиме всі необхідні повноваження, аби звичайний житель не стояв в черзі і тратив свій дорогоцінний час на доїзд до Сельця. Так само можна домовитись і про безпересадкове транспортне сполучення Озерськ-Дубровиця-Селець чи навпаки. Є хороші перспективи щодо вуличного освітлення, проведення тих чи інших ремонтних робіт, але це вже обумовлюється перспективним планом розвитку, до складання якого долучатимуться усі представники сіл. Дуже назрілим і на часі є розвиток туризму навколо озера «Озерське», але ж треба комусь все це почати. Впевнений, що в Сельці для Озерська і Лісового є перспективи на покращення життя, а от в будь-якій іншій, то й не буде того, що маємо.
Вцілому, я не очікував такої явки (останні десятиліття схід села більше як 25-30 чоловік не назбирував, а цього разу було майже 70!), – також зазначив пан Анатолій.
У цю неділю відбудеться наступний крок – збори в Лісовому, де місцеві висловлять свою думку.
Чи отримає ця потенційна громада фінансові бонуси від держави, якими вона заохочувала попередні об’єднання, –не факт. Але вона буде створена свідомо та за бажанням людей. В цьому і суть народовладдя, яке так пропагує нова влада.
А що з іншими селами району? Як уже зазначали вище, ОТГ примусово утворять відповідно до перспективного плану розвитку територій. За розрахунками уряду, в нашому районі має бути чотири громади – Миляцька, Висоцька, Колківська, куди ввійдуть Колківська, Бережківська, Залузька сільради, і найчисельніша Дубровицька (Дубровиця, Берестівська, Бережницька, Великоозерянська, Велюнська, Лісівська, Лютинська, Мочулищенська, Нивецька, Осівська, Сварицевицька, Селецька, Соломіївська, Трипутнянська сільради).
З можливою Селецькою ОТГ остання трохи трансформується.  То як все ж таки виглядатиме карта Дубровиччини – покаже найближче майбутнє.
Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар