пʼятницю, 24 січня 2020 р.


ПРИСТрАСТІ ЗА КОТЕЛЬНЕЮ

Прочитала оце на сайті нашої районної ради: «17.01.2020 у малому залі Дубровицької районної ради відбувся конкурс на право укладання договору оренди будівлі котельні площею 84,4 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Дубровиця, вул.1000-ліття, 6а, КП «Теплосервіс».
Конкурс відбувся з дотриманням принципів політичної неупередженості, законності, недискримінації, прозорості та  ефективного і справедливого процесу відбору. За результатами оцінювання особистих досягнень конкурсантів, знань, умінь і навичок, моральних і ділових якостей для належного виконання обов’язків конкурсу серед чотирьох учасників отримав перемогу ФОП  П.М. Ракович».
Я також була присутньою на цьому конкурсі й хотіла б розповісти про його перебіг трохи більш детально.
Насамперед про об’єкт конкурсу. Виставлене на конкурс приміщення котельні в центрі міста не експлуатується вже років з десять. Сіра непримітна коробка позаду готелю «Дружба» досі не викликала жвавого комерційного інтересу. Частина її, щоправда, свого часу була приватизована й переобладнана під об’єкт торгівлі. Зважаючи на вигідне місце розташування, його площі спочатку орендував магазин вживаного одягу «Шалена мода», згодом сюди перебралася продуктова гуртовня «King». А от виставлена на конкурс друга частина котельні стояла досі «необжитою», з кожним роком все більш приходячи в запустіння. Позаяк у власника (районної ради) коштів на ремонт та переобладнання приміщення  немає (бо ж наш районний бюджет дірявий, як рибальська сітка і в ньому видатків бракує навіть на заробітну плату працівникам), і виникла потреба здати цей об’єкт в оренду. Якщо пригадуєте, районна рада вже й до цього виставляла на конкурс або торги об’єкти нерухомості, що перебувають у власності територіальних громад району, однак тоді подібного ажіотажу серед бажаючих орендувати або ж придбати це майно не було.
Цього ж разу за право орендувати колишню будівлю котельні по вулиці 1000-ліття змагалося аж чотири претенденти, і конкурсна боротьба між ними розгорнулася досить запекла. І це при тому, що в умовах конкурсу передбачалося, що орендар, окрім своєчасної орендної плати, зобов’язаний зробити капітальний ремонт покрівлі приміщення та впровадити в ньому енергозберігаючі заходи. Обумовлений термін дії оренди – до трьох років.
Додамо, експертна оцінка об’єкта становить 212692 грн., а мінімальна орендна ставка не могла бути меншою  2 відсотків. В залежності від виду діяльності – відповідно збільшуються й орендні ставки.
Перший з претендентів, що подав заявку на оренду цього приміщення – Володимир Богатько, планував розмістити тут склад-магазин непродуктової продукції, по-суті, й задав тон на конкурсі. Адже відповідно до затвердженого районною радою Положення про оренду майна, що належить до спільної власності територіальних громад району, таке використання орендованого майна за цільовим призначенням, як розміщення крамниць, склад-магазинів, обкладається орендною ставкою 18 відсотків до експертної оцінки майна.
Інші ж троє претендентів (Павло Ракович, Оксана Петрушко та Роман Гайдиш) в конкурсній заявці вказали, що в разі перемоги планують відкрити в орендованому приміщенні книгарню, де перевага надаватиметься вітчизняній продукції (відповідно до вищеназваного Положення торговельний об’єкт з продажу не менше 60 відсотків книг, газет та журналів, виданих українською мовою, обкладається орендною ставкою 2 відсотки від експертної оцінки майна).
Один з претендентів на оренду (Роман Гайдиш) вибув з боротьби ще на початковому етапі, оскільки не виконав всіх умов конкурсу. В поданому ним пакеті документів бракувало інвестиційних пропозицій щодо орендованого приміщення. Якщо його опонент Павло Ракович подав їх безпосередньо на засіданні комісії, пояснивши, чому не зробив цього раніше так: «Мої пропозиції – це певні комерційні напрацювання. Не хотів би, щоб вони стали ще чиїмсь здобутком». «Якби пан Роман так само подав би свої пропозиції бодай на засіданні комісії, ми так само пішли б йому назустріч», - сказав після засідання конкурсної комісії її головуючий заступник голови районної ради Олександр Задорожний.
Тож на конкурсну гонку вийшло вже три претенденти. Зрозуміло, аби скласти конкуренцію пану Богатьку інші претенденти на оренду приміщення також змушені були підвищувати й свої орендні ставки.
Такий своєрідний аукціон на трьох точився кілька кіл, доки ставка не сягнула 25 відсотків. Після цього Володимир Богатько вибув із конкурсу: «Далі підвищувати ставки для мене просто нерентабельно. Дивуюся, як інші продовжують боротьбу, ніколи не думав, що книжковий бізнес настільки прибутковий».
А от фіналісти продовжували підвищувати ставки ще нандцять кроків, аж поки на 80 відсотках не переміг Павло Ракович. Тож в результаті переможцю оренда приміщення котельні обійдеться в 170153, 60 грн. на  рік, або щомісяця доведеться сплачувати 14179, 50 грн. Доволі солідна сума як для приміщення в подібному стані. Бо ж доведеться немало «вкластися» й в його ремонт. Принаймні в заяві про наміри пан Ракович в числі майбутніх інвестицій в приміщення озвучив заміну покрівлі, утеплення стін та покрівлі, обладнання двома котлами, облаштування нової електропроводки та сантехніки тощо.
«Після конкурсного сумбуру, коли ти перебуваєш під впливом емоцій, зараз починаю раціонально переосмислювати його перебіг. Мушу переглянути свої плани, дещо змінити підходи до майбутнього магазину. Адже сума оренди – досить висока, треба неабияк піднатужитися, аби всі затрати окупилися. Інакше, який зиск від бізнесу?», - каже переможець конкурсу.
Переосмислила конкурс  після його закінчення й Оксана Петрушко. Каже, що дещо розгубилася й жалкує, що не підвищувала ставки далі. Однак зараз пані Оксана здаватися не збирається. Каже, що дочекається протоколу конкурсної комісії й оскаржуватиме її рішення до суду. Серед основних претензій, які ставитиме: лише пан Богатько та вона подали повний пакет документів на конкурс вчасно, Павло Ракович додавав їх вже під час проведення конкурсу; не вважає пані Оксана збігом, що її ідею з облаштування книгарні озвучили ще два претенденти, допускаючи, що міг відбутися витік інформації. Був чи не був факт комерційного плагіату, жінка спробує з’ясувати в суді. Принаймні такі наміри вона озвучила після конкурсу.
Ось такі пристрасті розгорнулися в Дубровиці навколо старого приміщення котельні.
Людмила РОДІНА.


Немає коментарів:

Дописати коментар