пʼятницю, 24 січня 2020 р.


Основний акцент – благоустрій Дубровиці
З міським головою Богданом Микульським ми говоримо про підсумки роботи за минулий рік і плани – на 2020.


Богдане Михайловичу, час дуже швидкоплинний як для людей, так і нашого міста. Сучасне покоління пише свою сторінку багатовікової історії Дубровиці. Чим особливим був для райцентру 2019 рік. Які найголовніші напрямки роботи були у полі зору міської ради?
Так, на календарі вже 2020-ий. Історія древнього міста відраховує свої листки календаря. Дуже приємно, що з часом наша Дубровиця, як прекрасна українська жінка, стає більш привабливою, гарною, миловидною. Вона подобається жителям і гостям райцентру. Про це кажуть люди з різних куточків світу, які у нас бувають.
Колектив міської ради, депутатський корпус, члени виконкому, працівники комунальних підприємств міста, вся громада Дубровиці докладають зусиль, щоб наша рідна частинка землі ставала більш комфортною і сучасною, більш гарною і охайною. Спасибі всім за розуміння слів: «Місто – наш спільний дім», не тільки розуміння, а й перенесення їх у справи.
Зазначу, що наше підсумкове досягнення передусім в тому, що 2019 рік став для міста не особливістю, а черговим етапом закономірного, планового розвитку інфраструктури Дубровиці.  Основними напрямками роботи були продовження благоустрою міста, реконструкції водогінно-каналізаційних мереж та реформування відносин в житловому фонді багатоквартирних будинків.
Кожен у своєму куточку Дубровиці бачить зміни, хоч місто і невелике, не всюди ми буваємо. Розкажіть трохи детальніше про зміни у благоустрої.
У минулому році було викладено бруківкою понад три кілометри тротуарів (3023,5 м2) на вулицях: Поштова, Березова, Шевченка, Воробинська, Грушевського, Артеменка, Шкільна. Ми заасфальтували тротуари по вулицях Миру та Березова (885 м2). Відремонтувано дороги, шляхом укладання асфальтного фрезерату, по вулицях Б. Шведа та Партизанська (2436 м2), облаштоване білощебеневе покриття вулиці Набережна та провулку Грушевського, загальною площею 810 м2. Відновлено асфальтне покриття дороги по вулиці князя Гліба Дубровицького (568 м2).
За кошти Державного дорожнього фонду капітально частково відремонтували проїжджу частину вулиці Миру (кошторисна вартість робіт 3,84 млн. грн.), площа відремонтованого дорожнього полотна із заміною бордюр склала 3730 м2.
Ви знаєте, що робота водогону – це надважливий аспект для будь-якого міста. Питання постачання води – життєво необхідне і важливе. Не виняток і Дубровиця. Нам не віднайти відразу сотні мільйонів гривень, щоб водночас вирішити проблему повного оновлення водогінно-каналізаційної мережі. Покроково ми  наводимо лад у цій важливій сфері життєдіяльності міста.
У 2019 році ми капітально відремонтували 350 м магістрального водогону по вул. Нова, 96 м – ділянки підвідного водогону до будинку вул. Нова, 268 м – по вул. Червоного Хреста, 90 м – по вул. Підлісна.
У минулому році проведено гідродинамічне очищення головної робочої свердловини №1 водозабору, відремонтовано ділянку водонапірної каналізаційної мережі КНС-2 та відновлено роботу розподільчих камер до дюкера через річку Горинь.
Пройшло реформування відносин у житловому фонді багатоквартирних будинків: 42 будинки визначились з формою управління і обрали Управителем КП «Будинкоуправління», а співвласники одного будинку створили ОСББ – (Артеменка, 24). За програмою міської ради, на умовах співфінансування між власниками житла (10%) і міським бюджетом (90%) капітально відремонтована покрівля будинку по вул. Грушевського,38, та виготовлено і встановлено дев’ять металевих дверей для будинку ОСББ (Артеменка, 24).
Ось так коротко про основні господарські напрацювання за минулий рік. Повірте, за цими цифрами стоїть копітка робота багатьох людей різних спеціальностей, робота депутатського корпусу. У всіх була одна мета: покращити благоустрій міста, комфорт жителів Дубровиці. Наскільки нам це вдалося – судити людям.
Як пройшла завершальна (бюджетна) сесія Дубровицької міської ради. Скільки місто планує власних надходжень у цьому році? Який бюджет 2020 року в порівнянні з минулим?
20 грудня минулого року пройшла 39 сесія міської ради, на якій було прийнято бюджет міста на 2020 рік. На жаль, із 26 депутатів на сесії були присутні лише 15, це – мінімально  необхідна кількість обранців  для прийняття рішень.
Дохідна частина міського бюджету на нинішній рік  обрахована на основі норм чинного Податкового і Бюджетного  кодексів України та очікуваного виконання бюджету за 2019 рік.
У 2020 році до міського бюджету плануємо отримати понад 13 млн. грн. власних доходів. Основними статтями наповнення бюджету визначено єдиний та земельний податки, податок на нерухомість, акцизний збір від роздрібної торгівлі алкоголем, тютюновими виробами та акцизу на пальне. У порівнянні з 2019 роком бюджет збільшився на 1 412 000 грн. Видаткова  частина міського бюджету обрахована в сумі 13 062 000 грн., що відповідає плановим надходженням міського бюджету.
Левова частина видатків, а це 6 778 000 грн., буде спрямована на проведення благоустрою міста. Більше одного мільйона гривень передбачено на проведення реконструкції системи водопостачання та водовідведення.
Також 600 000 грн. виділено на співфінансування харчування дітей в дошкільних закладах. Оскільки дошкільні навчальні заклади міста фінансуються державою, до міського бюджету запланований трансферт у сумі 14 366 690 грн. на їх утримання, а саме – на виплату заробітної плати, оплату комунальних послуг та енергоносіїв. На жаль, виділені кошти не покривають мінімально необхідну потребу видатків по захищених статтях (це більше 2 млн.грн.) Відповідно ця сума ляже додатковим тягарем на бюджет міста. 
Дуже зручно ходити новими тротуарами. Люди задоволені, всюди хотілося б такої зручності. Де будете продовжувати роботу у цьому напрямку? Як надалі поліпшуватимете благоустрій міста?
Так, будемо продовжувати робити життя дубровичан більш комфортним, дбати про безпеку жителів як пішоходів. Дуже хочеться, щоб передусім наші діти, літні люди могли рухатися якісними, зручними тротуарами, щоб зростала безпека для всіх пішоходів. Отож ми плануємо облаштувати бруковані тротуари по вулиці Шкільній (від вул. Миру до вул. Грушевського), по вул. Поштовій (від вул. Гольшанських до Шевченка), на автобусній зупинці «Пошта» (вул. Шевченка) та на ділянці від вул. Поштова до Інклюзивного Центру, по вул. Грушевського (від вул. Шкільна до буд. №38), по вул. Воробинській до міського кладовища, по вул. Березовій (від «Приватбанку» до вул. Краєзнавців).
Плануємо облаштовувати асфальтний тротуар по вул. Березовій (від будинку № 116 до вул. Б. Хмельницького, білощебеневі дороги на Молодіжній і Л. Українки.
Зрозуміло, що час вимагає продовжувати реконструкцію систем водопостачання і водовідведення: зробимо капітальний  ремонт зовнішнього водогону по вул. Нова (від буд. № 85 до буд. № 107, довжиною 290 м), будемо проводити капітальні ремонти підвідних водогонів по вулицях Лугова, Тиха, Молодіжна, Л.Українки (загальна протяжність 740 м.). Це найголовніші напрямки нашої роботи у 2020 році.
Богдане Михайловичу, зараз у всіх на устах адміністративна реформа. У складі якої адміністративної одиниці бачите місто?
У цьому році відбудуться фундаментальні зміни в системі місцевого самоврядування та адміністративно-територіальному устрої держави. Звичайно, ми всі хочемо, щоб Дубровиця залишилася районним центром, адже це – престиж, перспектива розвитку міста та інфраструктутри.
А що стосується децентралізації, то відповідно до перспективного плану Дубровиця стане центром об’єднаної територіальної громади з територією і населенням, яке буде складати більше 70 відсотків нашого теперішнього району.
Отож, як кажуть, попереду у нас непростий і відповідальний рік. Дай, Боже, щоб під мирним українським небом ми змогли втілити в життя все задумане і заплановане. Все в наших руках, вірю в нашу команду, в громаду міста, в кожну людину, яка працею, добрими думками чи молитвою бажає Дубровиці щасливого сьогодення і майбутнього!
Розмовляла Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар