пʼятницю, 24 січня 2020 р.


Щоб бути здоровими,
треба обстежуватися
Клініко-діагностична лабораторія – структурний підрозділ КНП «Дубровицька центральна районна лікарня» атестований на право проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду у галузі охорони здоров’я. Керівник лабораторії Олена Петрівна Дерачиць розповідає про головні аспекти роботи підрозділу.



Про важливість діагностики
Методи нашої лабораторної діагностики дозволяють оцінити роботу внутрішніх органів і систем організму, розпізнати порушення метаболізму. За допомогою лабораторних досліджень можна на ранніх стадіях виявити більшість серйозних патологій і попередити їх подальший розвиток або перехід у хронічну форму. Особливо цінну інформацію представляють результати аналізів для постійного спостереження за станом здоров’я і контролю ефективності лікування при хронічних патологіях.
Завдяки широким діагностичним можливостям результати лабораторних досліджень використовуються в різних напрямах медицини: терапії, ендокринології, урології, гастроентерології, кардіології, гінекології та багатьох інших.
Наша лабораторія в повному обсязі працює щоденно в робочі дні, черговий лаборант – цілодобово у вихідні і святкові дні, надаючи невідкладну лабораторну діагностику при ургентних станах пацієнтів.

Діагноз ставить лікар
Не рекомендується самостійно розшифровувати результати аналізів, а слід звернутися до лікаря, який зможе поставити точний діагноз, ґрунтуючись, окрім отриманих лабораторних показників, на інших характерних симптомах та даних огляду. Також важливо знати, що результати більшості аналізів дійсні протягом 10-14 днів, оскільки наш організм постійно піддається впливу різних зовнішніх і внутрішніх факторів, і показники крові чи інших біологічних рідин зазнають тих чи інших змін.
Обов’язковою вимогою є суворе дотримання правил підготовки, щоб уникнути похибок у досліджуваних показниках (ознайомитись з інформацією по підготовці до здачі аналізів можна на сайті Дубровицької лікарні, в підрозділі – лабораторія). Пам’ятайте! Прийом будь-яких медикаментів, паління, вживання алкоголю, кави може вплинути на результати лабораторних досліджень.

Спектр досліджень лабораторії
Загальний аналіз крові в лабораторії проводиться на автоматизованих гематологічних аналізаторах, які вимірюють 19 показників (один з яких придбали за сприяння народного депутата України минулого скликання Василя Яніцького), аналіз сечі проводимо на аналізаторі та обов’язково робимо її мікроскопічне дослідження. Для вимірювання біохімічних показників в експлуатації перебуває 2 напівавтоматичні аналізатори та аналізатор електролітів, для визначення показників гемостазу – коагулометр. При впровадженні медичної реформи відповідно до програми боротьби з серцево-судинними захворюваннями нам виділено аналізатор тропонінів, завдяки якому при проведенні аналізу крові можлива рання діагностика інфаркту міокарда. Також в лабораторії проводяться дослідження виділень органів сечостатевої системи, мокротиння, фекалій.
Забір крові на всі види досліджень проводиться з вени за допомогою сучасної системи Vacutainer, яка є менш болюча та повністю безпечна для пацієнтів і медпрацівників.

Фінансування недостатнє
В лабораторії ЦРЛ проводяться аналізи за скеруванням сімейних лікарів, лікарів консультативно-діагностичної поліклініки та стаціонару лікарні. Протягом минулого року  в нашій лабораторії проведено 694 тис. 413 лабораторних досліджень дорослого та дитячого населення.
В зв’язку з недостатністю фінансування з Державного бюджету України, пацієнтам пропонується надавати благодійні внески на витратні матеріали для можливості проведення лабораторних досліджень.
Дуже добре, що ми маємо в складі лікарні лабораторію, в якій можна зробити доступно аналізи для населення нашого району, адже в приватних лабораторіях, кількість яких останнім часом зростає, такі послуги надто недешеві, в десятки разів перевищують вартість аналізів в нашому закладі.
Клініко-діагностична лабораторія КНП «Дубровицька ЦРЛ» регулярно бере участь у зовнішній оцінці контролю якості лабораторних вимірювань по загальному аналізу крові та сечі, яка проводяться НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України та «Українським Референс-центром з клінічної лабораторної діагностики та метрології», результати правильності яких складають 90-100%, та в міжнародній програмі PREVECAL щодо перевірки кваліфікації по біохімічних показниках.
Від імені колективу нашої лабораторії вітаємо наших земляків з новорічно-різдвяними святами. Хай освячена водичка в день Водохреща додає всім здоров’я.
Розмовляла Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар