четвер, 12 вересня 2019 р.





Результати і курйози:
як обирали парламентарів
21 липня було багатогранним. Для когось мало присмак сонця і моря, для когось – заробітчанства і туги за домом. Комусь «смакувало» по домашньо-диванному. А для 48% мешканців Рівненщини воно ознаменувалось змінами і вірою в краще. Саме такою була явка в області на парламентських виборах. У нашому, 155-му окрузі – ще меншою. Навіть половина виборців не прийшла на дільниці. Причин для такої невтішної картини багато. Літо, відпустки, врожаї. Хтось просто втомився від виборів і обіцянок, яких за останній час було забагато. Та й так повелося, що люди вважають обрання президента більш важливим, аніж парламенту. Хоча саме Верховна Рада великою мірою впливає «на хліб і до хліба». 
Зрештою вибір зроблений, попередні результати оприлюднені. Якими вони були у нашому регіоні – розповімо далі.

Передвиборча гонка між мажоритарниками була інтригуючою.  Стартували лідерами добре відомі дубровичанам благодійник Віктор М’ялик та народний депутат Василь Яніцький. Впевнено до них увірвався Володимир Рашовський. Втім до останнього залишалось загадкою, хто ж з них досягне фінішу переможцем. Кожен мав своїх прихильників та певні здобутки. Разом з цим на кожного вилилось чимало бруду і чорного піару. В соцмережах оприлюднювався «компромат» про незаконні оборудки і причетність до одіозних покровителів. «Викривальники» не гребували зачіпати навіть особисте життя кандидатів. Чого тільки вартували листівки, якими позаминулого четверга був засіяний райцентр. «Грабіжник», «кривавий пастор», «кримінальний авторитет» - гучних епітетів явно не жаліли для очорнення конкурентів.
Попри маніпуляції, трійка фаворитів залишилась незмінною і після голосування. В підсумку найбільшу електоральну підтримку в 155 окрузі (а до нього, нагадуємо, входять чотири райони і місто Вараш) отримав Віктор М’ялик – 32, 83 %. На Дубровиччині свій вибір на користь нього зробили у Бережках, Підлісному, Великому Черемелі, Людині, Перебродах, Будимлі, Сельці, Ясинці, Орв’яниці та на трьох дільницях у Дубровиці.
Другим став Володимир Рашовський - 25,97%. За кандидата проголосували в Узліссі, Бережниці, Вербівці, Заслуччі, Рудні, Лютинську, Нивецьку, Трипутнях, Городищі, Бродці,Удрицьку, Смородську та на двох дільницях райцентру.
Відповідно третє місце за Василем Яніцьким – 20,81%. Прихильність до екс-депутата з-поміж інших у нашому районі була найчисельнішою. Голоси за нього віддали у Бересті, Великих озерах, Велюні, Висоцьку, Жадені, Залужжі, Колках, лісовому, Озерську, Золотому, Партизанському, Милячах, Луговому, Білому, Мочулищі, Круповому, Осовій, Сварицевичах, Зелені, Соломіївці, Кураші, Літвиці, Залішанах, Тумені.
Войціцьку Вікторію підтримало 5,63% виборців. Далі у рейтингу  Юрій Білик (4,66%), Олександр Задорожний (3,95%), Олексій Лозян (1,61%), Лариса Кирикович (1,57%), Адам Жуковський (1,27%), Олена Бура (0,76%), Валентин Кирилюк (0,49%) та Віталій Станкевич (0,40%).
Щодо політичних партій, то тут навпаки було все зрозуміло і передбачувано. Переконливе лідерство в Дубровицькому районі здобула команда Володимира Зеленського. Партія «Слуга народу» перемогла у всіх селах. Лише Будимля залишилось прихильним до Петра Порошенка і його політсили. На президентських виборах будимляни віддали Петру Олексійовичу більше 70% голосів, нині «Євопейську солідарність» там обрали 32, 70%. 
В п’ятірку по округу, окрім Зекоманди (44,56 %), також увійшли «Батьківщина» (12,40%), «Радикальна партія Олега Ляшка», «Європейська солідарність» (8,14%) та «Голос» (5,31 %). Шостою у рейтингу стала партія «Опозиційна платформа – За життя».

Спущені штани, презерватив
і каструля для бюлетнів
До виборчого процесу на Дубровиччині не було нарікань ні від «Опори», ні від правоохоронців. Все пройшло спокійно і без значних порушень. ДВК  спрацювали професійно. А от на всеукраїнському рівні курйозів вистачало. Тож традиційно розкажемо про них та цікаві ситуації цього дня.
У Дубно голосували організатори, учасники та гості року-фестивалю «Тарас Бульба». Серед них – учасники гурту «ТНМК» Олександр Сидоренко та Олег Михайлюта.
На одній з виборчих дільниць Миколаєва 55-річний чоловік вирішив зняти штани й труси перед тим, як вкинути бюлетень в урну. Свої дії пояснив тим, що хотів показати, що він – українець. На місце довелося викликати правоохоронців. Мережу також підірвало фото, де чоловік зі спущеними штанами стоїть у кабінці для голосування. Втім виявилось – воно до парламентських виборів не має відношення.
В Маріуполі виборець зіпсував бюлетень, написавши на ньому «Меншого зла немає». А для більшого ефекту ще й прикріпив до нього презерватив, мовляв, на цих парламентських виборах жоден із кандидатів не викликає у нього довіри.
У Львові 94-річна бабуся  влаштувала цілу виставу. Майже одразу після відкриття вона завітала на дільницю. І все б нічого, тільки-от її прізвище було у списку виборців, які не здатні самостійно пересуватися. А отже, вона мала б голосувати вдома.
Попри це, жінка зі скандалом наполягала, що хоче голосувати на дільниці. Після тривалих, у кілька годин, суперечок ДВК здала позиції і дозволила їй проголосувати. Але за умови – бюлетень треба вкинути до переносної скриньки, а не у стаціонарну.
Заспокоїти літню жінку зібралися приїхати її діти. Але марно – бабуся заснула. І удвічі марно, бо після їх приїзду скандал набрав обертів з новою силою. На завершення жінка порвала та намагалася з’їсти свої бюлетені.На щастя, їй це не вдалося. Рештки несмачного паперу уклали в окремий пакет, по завершенню дня голосування ці бюлетені зарахували до зіпсованих.
Ще не виповнилося 18-ть? Не проблема! Ви зможете проголосувати у Бахмуті. На місцевій дільниці свій голос за одного з кандидатів та за партію віддала 15-річна дівчинка. Їй прийшло запрошення на вибори. Помітили юного виборця спостерігачі, адже згідно з чинним законодавством голосувати мають право лише повнолітні. Спостерігачі негайно викликали поліцію та склали протокол про порушення. Цікаво, що дівчинка прийшла голосувати, бо мала запрошення, тобто – вона була у списках дільничної виборчої комісії. Після розмови з дівчинкою та її мамою виявилося, що вони обидві не знали, що голосувати можна з 18 років.
На Запоріжжі члени однієї з комісій поставили штамп «вибув»  напроти геть іншого прізвища кандидата, аніж слід було. Та замість того, щоб визнати їх недійсними й попросити про заміну, облили документи чорнилами. Поліція вирішила, що такий спосіб приховати злочин – теж злочин. І склала відповідний протокол.
Сейф для документів? Навіщо, якщо є кастрюля. На Кіровоградщині члени ДВК використовували, замість сейфу для зберігання бюлетенів, велику каструлю. Документацію поклали до баняка, опломбували його і передали під охорону поліцейського.
У Дніпрі на одному з округів біля виборчих дільниць влаштували розпродаж солодощів та пиріжків за символічні 5 копійок. Продавці безпосередньої агітації не проводили, проте напередодні один з кандидатів обіцяв віддячити виборцям за їхню активність.
На Житомирщині 23-річна голова ДВК запізнилась на дільницю. Через це та відкрилась на годину пізніше.
У Миколаєві та Коростишеві біля дільниць затримали групи озброєних молодиків. Що вони там робили – не пояснили. Під час обшуку в них знайшли пістолети. Усіх забрали до райвідділка.
У Києві на дільниці жінка спробувала вдати з себе мертву. Відео опублікували у соцмережах. Як зазначається, вона забула паспорт для голосування, і їй відмовили у видаванні бюлетеню. На відео з місця інциденту видно, як жінка голосно кричить, а потім різко падає на підлогу.
Отож не встигло минути обрання депутатів, як мережею шириться інформація про прозачергові місцеві вибори. Президент хоче перезавантажити владу на всіх рівня. Тож не розслабляймося, далі буде…
Леся Кондратик.


Немає коментарів:

Дописати коментар