четвер, 12 вересня 2019 р.



Купальський вечір над Горинню


Одним із найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів, є свято Івана Купала. Посеред літа воно збирає на берегах річок та озер всіх, хто хоче поспілкуватися та насолодитися традиціями купальського дійства.
6 липня і я потрапила на купальське дійство у Дубровиці і хочу поділитися враженнями. Організатори дійства – Дубровицька міська рада та Дубровицький РБК. Припала до душі цікава і змістовна програма. Розпочався цей особливий вечір із вітання міського голови Богдана Микульського. Працівники культури та аматори сцени підготували цікаву програму з елементами відтворення традицій купальського дійства. Всім припали до душі хореографічні композиції та виступи вокалісток Аліни Діжурко, Олени Воробей, гурту «Намисто». Традиційно роль купальського водяного виконав Володимир Малафей, у якого були і чарівні русалоньки. Дуже гарно долучилася до організації концертної програми наша талановита молодь. Пускали дівчата віночки у Горинь, загадуючи свої мрії. Попливли віночки далеко, то й бажання збудуться. Колись казали: в яку сторону вінок поплив, звідти і нареченого чекати, а на місці стоїть – не скоро заміж іти. Якщо вінок піде на дно – чекай невдачі в любові: «Вінок потонув – милий обдурив». На Горині, звісно, віночки пливуть всі в один бік. Треба ждать дівчатам наречених з боку Сельця і так далі. А потім була святкова дискотека.
Дуже жваво працювала біля мосту торгівля. Не зважаючи на високі ціни, особливою популярністю користувалися шашлики та пиво. Хто був більш завбачним, той приносив святкову вечерю з дому. Розташовувалися і за столами, і просто на траві. Дехто, виходячи з економії, їздив скуплятися у «Вопак». Іванів, Івановичів та Іванівних у нас багато, отож компанію до душі знайти було легко. Територія біля мосту була повністю заставлена автівками. Всі охочі наробили гарних світлин з Водяним та біля вогнища.
Гарні купальські свята пройшли у багатьох селах району. Влітку вдома студенти, діти на канікулах, старшим людям хочеться спілкування, отож це свято користується особливою популярністю.
Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар