четвер, 12 вересня 2019 р.





Об’єднало храмове свято
Віра так необхідна для духовного життя, як необхідний корінь для дерева. Раніше чи пізніше Господь приводить кожного з нас до Церкви і Бога. Кожна людина обирає для молитви храм для душі. Бо саме там Господь найбільше захищає нас і дає нам сили. А недільна служба – кращий засіб проти тих незліченних депресій і печалей, які мешкають в «сірому побуті». Або, як кажуть, це блискуча веселка Божого заповіту серед туманів загальної метушні. Саме такі емоції відчула я у неділю у Дубровицькому костелі Іоанна Хрестителя, де відзначалося храмове свято.

Невелика громада вірян костелу завжди рада всім, хто переступає поріг цього храму, щоб душею разом славити Господа. Переконана, що Бог завжди чує молитву тоді, як вона йде від серця, незалежно, якою мовою вона звучить.
Гарного жовтавого кольору набирає нині будівля костелу. Триває ремонт фасаду храму, завдяки наполегливості настоятеля отця Владислава по крупинці відшукуються кошти, щоб ремонтуючи, вберегти цю святиню для міста та України. А особливо гостинним настроєм наповнюється святиня  влітку, традиційно в цей час наш єдиний нині діючий костел у районі стає осередком міжнародного духовного спілкування. Поляки та українці спільною молитвою славлять тут Господа в день Іоанна Хрестителя. Життя цього святого – це безперервний ланцюг жертви й покути. Іоанн Хреститель ніс слово про хрещення і покаяння, про близькість небесного царства, про появу й живу присутність Месії Спасителя. Іван Предтеча був посланцем Бога, щоб сповістити людям про прихід і живу присутність Месії на землі. Цей святий навчав, проповідував, хрестив, викривав гріхи, відстоював справедливість, об’єднував. Сьогодні Україні, як ніколи важливі ці цінності, аби незалежно від віросповідання, ми об’єдналися задля блага рідної землі. 
Отож 30 червня людно було у Дубровицькому костелі. Розділили особливий святковий день з прихожанами народний депутат України Василь Яніцький, голова райдержадміністрації Микола Петрушко, міський голова Богдан Микульський, начальник управління освіти, молоді та спорту Ніна Стасюк, шановані гості з Польщі та з сусідніх Сарн.
Розпочалося свято з традиційного міжнародного велопробігу, спортсменів зустріли запашним короваєм. Настоятель храму отець Владислав також пропагує здоровий спосіб життя і є активним учасником цих велопробігів. Своєю харизмою Владислав Лукасевич об’єднує довкола себе чудових людей.
Почесний громадянин міста Федір Іванович Кренько, який був присутній на святі, в цей день багато розповів мені про Дубровицю за часів Польщі. Старійшина міста добре пам’ятає, де були будинки польських заможних родин, як навчався він з друзями у польській школі грамоті. Дуже приємно було в цей день Федору Івановичу зустріти на святі Юрія Буйновського – сина свого давнього приятеля. Пан Юрій – економіст за фахом, мешкає нині у Варшаві, він написав книгу про історію Дубровиці. А факти для книги автор черпав з розповідей батька, а також від Федора Івановича та з архівних джерел. Батько пана Юрія мешкав у Дубровиці, у 1944 році залишив наше містечко, виїхавши до Польщі. До речі, така книга польською мовою вже є і у нашому місті.
Приємно було бачити на святі благодійника Юрія Кубіцу з Польщі, також уродженця Дубровиці. Саме у костелі батьки охрестили свого синочка Юрія. У 1945 році його родина емігрувала до Польщі. Шанує Дубровиця родину пана Юрія, разом з синами благодійник допомагає матеріально громаді костелу берегти цю святиню.
Всі гості дякували прихожанам, організаторам за чудову атмосферу храмового свята. Як зазначив Микола Петрушко, він вперше побував у костелі на святковій месі та був зворушений високою духовністю свята. Пошана нашим землячкам, які з року в рік докладають всіх зусиль, щоб костел Іоанна Херстителя почувався справжнім іменинником в день храмового свята. «Ми можемо сьогодні радіти святковій службі та погожому мирному дню завдяки нашим воїнам», – підкреслив отець Владислав на закінчення служби. Миру нам всім та духовності, хай єднає Господь нас у найкращих життєвих помислах.
До речі, костел Іонна Хрестителя – найстаріша архітектурна пам’ятка міста, яка має національне значення. Він збудований на поч. XVIІI ст., наразі костел підпорядковується Луцькій дієцезії римо-католицької церкви.
Люба КЛІМЧУК.


Немає коментарів:

Дописати коментар