четвер, 12 вересня 2019 р.


Важливо робити те, що тобі до душі
Так вважає наша співрозмовниця головний спеціаліст відділу «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Райлян.

Наталю, сьогодні Ви знаний у районі юрист. Чи мріяли про таку професію з дитинства?
На мою думку, в сучасному демократичному суспільстві та правовій державі юриспруденція займає одне із провідних місць серед суспільних наук. До того ж, професія юриста є досить цікавою. Порив до юриспруденції в мене виник ще у 9 класі. Саме тоді, у школі почали вивчати предмет «Основи правознавства». І вже на той час я чітко усвідомила, ким я хочу стати.
Після 9 класу вступила на юридичний факультет Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу. Після завершення навчання в коледжі отримала кваліфікацію молодший спеціаліст з права, потім вступила до Національного університету «Острозька академія» на факультет «Правознавство», де і здобула вищу освіту.
Шлях становлення мене як юриста не був легким. Адже за цей час отримала досвід як в сфері журналістики, так і в сфері загального та кадрового діловодства, при цьому розуміючи, що це не те, про що я мріяла.
Однак доля привела до омріяної роботи…
На той час, вже працюючи на одному із підприємств  Дубровиці, випадково дізналася про набір молодих юристів до Бюро правової допомоги, яке мало розпочати свою роботу у нашому райцентрі. Не гаючи часу, вирішила взяти участь у наборі нових кадрів до Бюро правової допомоги, які з 1 вересня 2016 року  мали почати працювати по всій Україні.
Після завершення відкритого конкурсу із відбору кандидатів на різні посади, мені запропонували роботу у відділі «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на яку я відразу погодилася. І от власне, я тут.
Якою головною думкою керуєтеся на своєму робочому місці? Чи легко спілкуватися із земляками?
Особисто для мене головне у моїй роботі – це бажання працювати, допомагати громадянам захищати їх права і відновлювати справедливість у правовий спосіб не залежно від статків чи соціального статусу особи. А спілкування з людьми є цілком природним процесом і не повинно вимагати якихось особливих навичок. Якщо проявляти непідробну увагу до думок і почуттів того, з ким спілкуєшся, якщо щиро поважати думку свого співрозмовника і бути відвертим з ним, то я вважаю, що можна бути впевненим у тому, що людині приємно з Вами спілкуватися. Крім цього, спілкуючись з різними людьми, ми можемо отримати багато навичок і умінь, обмінятися інформацією, досвідом та знаннями.
З якими проблемами та питаннями йдуть до вашого бюро люди?
Щодня до нашого бюро звертаються люди різної вікової категорії та з різними правовими питаннями. І тому складно виокремити якісь конкретні категорії, однак досить часто людей цікавлять питання в сфері сімейного, спадкового, земельного, житлового та трудового прав.
За перше півріччя відділом «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги було зареєстровано близько 500 звернень громадян, з них 468 особам було надано правові консультації, а 32 - написали звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Але це не просто статистичні показники. Адже кожне звернення до нас – це чиясь проблема чи навіть біда.
Де вас шукати у Дубровиці і яким категорія можна звертатися до вас?
З 1 липня 2019 року відділ «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського МЦ з надання БВПД змінив місце розташування.
 Відтепер Дубровицьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Дубровиця, вул. Воробинська, 4 в приміщенні Дубровицької міської ради на 3-му поверсі.
Крім цього, в районі діють дистанційні та мобільні пункти консультування громадян, де відповідно до затверджених графіків їх роботи, жителі району також можуть отримати якісну праву допомогу. Безоплатні правові консультації може отримати будь-яка особа, що звертається до бюро.
Безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає у складанні процесуальних документів та здійснення представництва інтересів у суді, можуть отримати категорії громадян, передбачені п.1-2, 8-12 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема найчастіше до нас звертаються малозабезпечені особи, середній сукупний місячний дохід яких не перевищує двох прожиткових мінімумів, інваліди, що отримують соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів, учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО як особливо важлива та чутлива категорія на сьогоднішній день, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, внутрішньо-переміщені особи та низка інших категорій громадян.
Особистий прийом громадян у нашому бюро проводять два юристи. Крім мене, на посаді заступника начальника відділу «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського МЦ з надання БВПД працює Юлія Швець. Спільними зусиллями ми намагаємося надати якісні юридичні послуги і забезпечити належний рівень доступу громадян до безоплатної правової допомоги.
Які права людини у нас найчастіше порушуються?
Частина 2 статті 3 Конституції України зазначає, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Проте, сьогодні, враховуючи наші внутрішні економічні, соціальні та політичні обставини і стабільність в межах певних кордонів України усі права людини потребують захисту. Про це свідчить і те, що Україна займає одне з перших місць за зверненнями  до Європейського суду з прав людини, і те, що своїми рішеннями Євросуд констатує порушення державою Україна прав своїх громадян.
Як люди сприймають надання саме БЕЗОПЛАТНОЇ правої допомоги, бо звикли за все платити?
Часто люди, звертаючись до нас за правовою допомогою, уточнюють (часом і не раз), чи дійсно безкоштовно можна отримати якісні юридичні послуги. З впевненістю можемо сказати – це можливо! Наша мета – забезпечити рівний доступ до правової інформації та правосуддя незалежно від матеріальних статків особи. Саме завдяки злагодженій роботі системи безоплатної правової допомоги, існує дієвий спосіб захисту прав і свобод людини, який полягає у створенні рівних можливостей доступу осіб до правосуддя.
Кожну людину щось радує у житті. Що любите Ви?
Люблю все те, що я маю та чим займаюсь. Я з впевненість можу сказати, що люблю свою роботу. Саме ця робота приносить мені багато позитивних емоцій від того, що комусь допоміг розібратися в складному питанні.
Дуже важливо робити те, що тобі до душі. Людина, яка натхненна тим, що робить, переносить свій настрій і на інші сфери життя.
Що побажала б українській молоді молода і чарівна юрист Наталія Райлян?
Сьогодні, у складні часи змін, в яких опинилося наше покоління, особливо хочеться побажати терпіння і сміливості у всіх вчинках. Не боятися брати відповідальність на себе. Плідно використовувати кожну вільну хвилинку. Досягати поставленої мети. Бути еталоном справедливості адже ми всі творимо цю країну і кожен з нас є її частинкою і саме від нас залежить те, в якій країні ми будемо жити.
Спілкувалася Люба КЛІМЧУК.

Немає коментарів:

Дописати коментар