пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

«МІШОК СМІХУ – ВАМ НА ВТІХУ»
Чи бережемо ми в своїй пам’яті імена людей, котрі свої обдарування і хист спрямували на те, щоб наше життя очищалося такою могутньою зброєю, як сміх?







Старшому поколінню, гадаю, більше пощастило, бо воно не було розбещене такою, як нині доступністю до великої кількості інформаційних джерел. Тож, затамувавши подих, слухали, дивилися на артистів по телевізору чи на концерті. А це були справжні майстри своєї справи. Пам’яті такої людини і був присвячений черговий фестиваль-конкурс гумору «Мішок сміху – вам на втіху», який проводився в Соломіївці в минулу неділю. Це – Олексій Дмитрович Катрушин. Багато хто з присутніх на фестивалі до сьогоднішнього дня пам’ятає, коли на сцену виходив Олексій Дмитрович, і починав звучати його колоритний, багатющий на інтонації голос, в залі западала тиша. І сміялися тоді ніби по-іншому. Сатира була дошкульною, але ж і без приниження дієвою. В репертуарі Олексія Дмитровича були твори Остапа Вишні, Павла Глазового, Степана Руданського, а також і власні гуморески. Його особистий доробок – щирий, з філософським підтекстом – змушував замислитися про важливі речі, зачіпав за живі струни душ тих, хто його слухав. Викликав гаму різних, можливо часом суперечливих, але завжди справжніх, позитивних відчуттів. Всі присутні на фестивалі мали змогу переконатися в цьому, слухаючи його гуморески у виконанні сина гумориста Олексія Олексійовича Катрушина, який був гостем фестивалю і виступив перед початком конкурсної програми.
Сам фестиваль був приурочений Дню села, який в Соломіївці відзначають 19 серпня, на свято Преображення Господнього, або, як кажуть в народі, – Яблучного спаса.
У фойє місцевого клубу була представлена виставка вишиваного мистецтва, яку зібрала і упорядкувала завідуюча Соломіївською публічно-шкільною бібліотекою Ольга Будкевич. Всіх односельців і присутніх в залі привітала депутат районної ради Людмила Берестень.
У фестивалі взяли участь учасники художньої самодіяльності 14 клубних установ району. Концертна програма була насиченою. Жартівливі пісні, гуморески, цікаві інсценізації, танці. Хотілося б відмітити чудову хореографічну композицію у виконанні Аміни Пришедько (Мочулищенський СБК). Гарний фольклор у виконанні вокального ансамблю «Калина» (Залузький СБК), жартівливу пісню у виконанні солістки Людинського СК Таїсії Яцути.
Конкурсні виступи оцінювало журі у складі: голова журі – Наталія Мозоль, начальник відділу культури і туризму Дубровицької РДА; Людмила Берестень, член районного літературно-мистецького об’єднання «Журавлина», заступник голови комісії з питань охорони здоров’я, освіти та культури молодіжної та соціальної політики РДА; Марія Ромаш, директор комунального закладу «Дубровицька централізована система публічно-шкільних бібліотек»; Ірина Ярмошевич, завідуюча організаційно-методичним центром районного будинку культури.
Також перед присутніми виступили поза конкурсною програмою голова Дубровицького районного товариства «Просвіта» Михайло Гриневич та голова Сарненського районного об’єднання «Просвіта» Надія Свищевська.
Перше місце в районному фестивалі-конкурсі гумору «Мішок сміху – вам на втіху» розділили читці-декламатори з Бережківського та Колківського СБК Надія Костючок та Анатолій Черевко; друге посіли переможниця першого фестивалю-конкурсу Вікторія Горбачевська (Руднянський СК) та Петро Кондратик (Селецький СБК). А чудовий дует у складі Іванки Котяш та Ангеліни Ясак (Залузький СК) розділили третє місце з учасником художньої самодіяльності Осівського СБК Віталієм Легким.
Спілкуючись з людьми після завершення фестивалю, можу впевнено підсумувати, що всі отримали масу добрих і позитивних емоцій, що дуже важливо в наш час. Бо справжня усмішка душі – глибинна, не зовнішня, дозволяє побачити світ у набагато привабливішому світі, відчути його сонячність, за потреби відродити в собі віру, надію, любов, а отже – оптимізм, який дає змогу завжди, за будь-яких  обставин «тримати спину».
Щиро бажаю вам терпіння, а гумор і сміх нехай допомагають бути здоровими, мудрими, стати заможними, знайти своє покликання в житті і жити з вірою в серці.

Олена ЧЕРНЕЦЬКА, завідуюча Соломіївським сільським клубом.

Немає коментарів:

Дописати коментар