пʼятницю, 28 серпня 2015 р.

Лише  в  єдності  наша  сила
Дубровиччина бере свою посильну участь у визволенні України від окупантів. На Донеччині та Луганщині десятки наших земляків відвойовують право на мирне життя як в складі народної армії, так і в лавах Збройних Сил. Більшість з них до війни навіть не уявляли про існування одне одного, та фронт не тільки познайомив, але й згуртував та зробив близькими побратимами. Повернувшись додому, бійці знову ж єднаються, та тепер для боротьби уже з «мирними» проблемами. А їх таки немало. Адже, як говорить, народна мудрість «Один в полі – не воїн», особливо у бою з бюрократією. Саме з цією метою і була нещодавно зареєстрована в Дубровиці громадська організація, покликана захищати інтереси учасників АТО, права їх сімей та родин загиблих солдатів. Про її формування та подальші плани ми поговорили з головою спілки Миколою Шкільнюком.



«Створення такої організації назріло давно, а ідея виникла ще коли я лежав у госпіталі. Бо справді у наших солдатів, що повертаються з війни, проблем щодо адаптації до мирного життя вистачає. Як вистачає і складнощів у реалізації всіх отих пільг, що передбачені для захисників країни нашим законодавством. Поодинці всі ті проблеми вирішити складно. А спільно, за допомогою і підтримкою товаришів по бойових буднях, набагато легше достукатися до совісті чиновників, які часто стараються не перевантажувати себе зайвими клопотами. Не кажу про Дубровицю, в нас і районна влада, і службовці прекрасно розуміють ситуацію і стараються йти назустріч. Наприклад, нещодавно до мене телефонували з місцевого Центру зайнятості з пропозицією ефективнішої співпраці. Хоча від міської влади хотілося б більше допомоги, бо поки жодних ініціатив не було. А от коли йдеться про надання статусу воїна АТО, то тут потрібні певні рішення з вищих інстанцій», – розповідає пан Микола.
Ініціаторами та співзасновниками спілки стали чоловіки, які відчули на собі всі кола пекла бойових дій, адже пройшли від Сонцева до Дебальцево. Були в гарячих точках Гранітного, Амвросіївки та Савур-Могили. Серед них Сергій Пінчук, Олександр Ібрагімов, Руслан Соцков, Олександр Євдокімов, Олександр Потерайко та власне Микола Шкільнюк. Поки спілка налічує лише їх шістьох, оскільки існує трохи більше тижня. «Саме оформлення зайняло багато часу. Місяць ми «возилися» з документацією. Та й зараз вистачає організаційних проблем. По-перше, треба замовити посвідчення учасників громадської організації. По-друге, підготувати офіс, що знаходитиметься на вулиці Миру, 1. І по-третє, розробити спеціальні бланки на вступ, щоб прийом відбувався швидко. Адже уже багато мобілізованих виявляють бажання приєднатися. А ще скільки наших солдатів на фронті. До того ж, аби повідомити всіх про створення спілки, на цьому тижні хочемо провести загальнорайонні збори бійців. А у четвер в нас запланована зустріч з представниками Центру зайнятості, військкомату, міліції та владних структур. Будемо старатися налагоджувати контакти та вирішувати нагальні питання разом», – зазначає голова ГО.
Щодо умов прийому, то воїнам АТО слід надати до спілки посвідчення учасника бойових дій, або довідку про перебування в зоні АТО, або військовий квиток з відповідним записом. До того ж організатори ГО будуть перевіряти, хто де був та де служив. Оскільки зараз «розвелося» багато липових «захисників держави», котрі, проїхавши кілька раз поблизу зони воєнних дій, потім видають себе за учасників антитерористичної операції. Однак, уваги та підтримки заслуговують хлопці, які насправді місяцями стояли на передовій під злощасними «Градами», кулеметними чергами та прицілами снайперів. Саме вони на ділі, а не на словах повинні відчути вдячність від рідної країна, заради котрої проливали кров. Воїни, які захищають свою землю, – це справжній цвіт нації. Тому держава має гарантувати їм належну підтримку і в час мирного життя. Нехай це звучить надто пафосно, але так має бути.
Наразі засновники ставлять перед собою кілька головних завдань – допомогти військовим та їхнім сім’ям у відстоєнні своїх прав та зробити процес адаптації найменш безболісним. Ці завдання вимагають вирішення багатьох питань. «Найгострішими проблемами, з котрими потрібно негайно боротися, на сьогодні є відсутність роботи та статусу учасників АТО, котрого немає у більшої половини військовослужбовців. Також треба допомога у оформленні субсидій, «вибиванні» земельних ділянок, особливо для сімей безвісти зниклих та загиблих бійців. Та й елементарно, наближається зима, не до кожного села району дійшла цивілізація з газом і, зважаючи на сьогоднішні ціни, не кожна родина солдата може собі дозволити його. Забезпечення скрапленим газом нині дуже проблематичне, тому треба дрова. Плюс не слід забувати про земляків, які зараз перебувають на захисті кордонів. Наприклад, скоро поїдемо завозити провізію та одяг на фронт спільно з Сарненською та Дубнівською спілками. Трохи станемо на ноги і зможемо самі їздити на Схід. До того ж плануємо надавати допомогу тим, хто збирається на службу, ділитися з ними досвідом. Адже зараз потрібно докласти чимало зусиль, аби підготувати патріотично налаштований та добре вмотивований на захист рідної землі резерв. Роботи та планів багато, маю надію, що всі вони будуть реалізовані, – зізнається Микола Шкільнюк.
Відтак він просить всіх військовослужбовців – демобілізованих та тих, які ще воюють, а також їхні родини долучатися до організації. З приводу питань вступу до спілки чи інших можна звертатися за телефоном: (096) 872 91 95. Інших же закликає не залишатися байдужими, нашим захисникам вкрай потрібні, як кошти, так і продукти харчування, одяг, техніка, пальне. Банківський рахунок ГО: 26008300969997. Адже «лише в єдності та взаємодопомозі наша сила».
Від себе хотілося б побажати новоствореній спілці не загубитися в політичній метушні та доводити почате до кінця. Оскільки люди, які йшли під кулі та захищали нас від ворога справді вартують пошани та всілякого сприяння.


Леся КОНДРАТИК.

Немає коментарів:

Дописати коментар