четвер, 13 серпня 2015 р.

* Жнива-2015

Хліборобські ужинки

За сприятливих погодних умов, нелегкою хліборобською працею практично завершено збирання ранніх зернових культур, як у сільськогосподарських підприємствах, так і в більшості особистих господарств населення району.
У силу певних обставин зменшились посівні площі під зерновими культурами в усіх категоріях господарствах району. Невдячна справа шукати винних. Є мудрі слова:  хто хоче зробити – шукає спосіб, хто не хоче – шукає причину. Реалії сьогодення: шукати, знаходити і робити те, що з мінімальними витратами, дає максимальну віддачу, дає людям роботу, надію на завтрашній день, безпеку в продовольчому питанні.
За оперативними даними управління агропромислового розвитку райдержадміністрації на 11.08.2015 року, хліборобські ужинки в районі непогані. Прогнози справдились. Сільськогосподарськими підприємствами району отримано середню врожайність ранніх зернових культур на площі 358 га по 31,4 центнера з кожного гектара, при прогнозі – 22 центнери. З прогнозованих 1013 тонн зерна намолочено більше 1089 тонн. Ще кращих результатів досягли в сільськогосподарському підприємстві «Україна», де середня врожайність зернових культур становить 33,9 центнера з гектара, а озиме жито на 180-гектарній площі видало по 35 – центнерів з гектара. Не відстають і сусіди з сільськогосподарського підприємства «Хлібороб», в яких з кожного гектара зернового клину отримано по 33 центнери добірного врожаю, а в спілкуванні з керівником господарства Михайлом Миколайовичом Томиловичом дізналися, що деякі площі посіву озимої пшениці давали більше 40 центнерів з гектара. Стабільні врожаї утримують і в сільськогосподарському підприємстві «Промінь», яке одним з перших завершило жнивні роботи, і на майбутнє уже прогнозує розширення посівних площ зернових культур, зокрема, озимого тритикале, культури саме для наших земель. Жнивує і СВК «Жаденський», до збирання залишилась гречка.
В спілкуванні з окремими комбайнерами та приватними підприємцями району, зокрема (ПП Веленець П. з с. Ясенець), з’ясували: врожайність зернових культур в багатьох власників особистих господарств населення становить більше 40 центнерів з гектара.
Думка деяких господарників про нерентабельність, збитковість вирощування зернових культур хибна. При вдало підібраних сортах, дотриманні технології вирощування зернових культур можна і на наших поліських землях отримувати хороші врожаї зернових культур.
На часі підготовка до посіву озимих культур під урожай 2016 року. Господарствами засипано 75 тонн насіння озимих культур. Уже сьогодні потрібно вирішувати питання забезпечення протруйниками насіння, мінеральними добривами, завчасно готовити поля під посів. Згідно з традиційною технологією вирощування зернових культур, оранка під озимі культури повинна проводитись не менше ніж за 20 днів до посіву.
Микола Козубовський, в.о. начальника управління агропромислового розвитку РДА.                            

Прокуратура Рівненської області просить
громадян надати інформацію про неправомірні дії правоохоронців під час подій у місті Дубровиця
Прокуратура Рівненської області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перевищення працівниками правоохоронних органів службових повноважень, що супроводжувалося насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів (ознаки злочину, передбаченого за ч. 2 ст. 365 КК України).
Мова йде про події, що відбулися 29.07.2015 у місті Дубровиця, під час яких правоохоронці у балаклавах застосували до громадян, що зібралися на проїжджій частині районного центру, зброю.
Прокуратура Рівненської області просить потерпілих від дій правоохоронців та очевидців зазначеної події звернутись до слідчого з особливо важливих справ прокуратури області за адресою: м. Рівне, вул. 16 Липня, 73, (4-й поверх приміщення прокуратури області, кабінет 404), або за номерами телефону - (0362) 22-21-75, (097) 26-04-634.
Прес-служба прокуратури Рівненської області.


Немає коментарів:

Дописати коментар