Милують
очі «яблука любові»
Календарна осінь
ось-ось постукає у двері, хоча літня спека внесла свої корективи у ритм нашого
життя. Однак, кожен господар сьогодні вже говорить про результати своєї праці:
що виросло, якими плодами радує поле, що зібрали на своїй і чим порадувала
земельна ділянка сусідів і рідних. Усі ми знаємо, що наша поліська земля
«примхлива» щодо вирощення багатьох культур, зокрема і городини. Скажемо
відверто: у нас високого врожаю не отримаєш, якщо по-справжньому не будеш
доглядати свою земельку, любити її, підживлювати, повсякденно боротися з
бур’янами, дотримуватися тієї чи іншої технології вирощування городніх культур.
Отож як підсумок, ділянка біля вашої садиби чи великий город поза містом потребують
уваги майже протягом всього року.
А все ж осінь додає
газдиням і газдам найбільшого позитиву, особливо, як овочі і фрукти самі
просяться до вашого кошика, аби на стіл лягти.
Садиба Петра і Ніни
Козорізів потопає у зелені. Потрапляємо у
затінок і відразу впадає в око і велика кількість фруктових дерев, і
ошатна присадибна ділянка з городиною поруч з домом. Ніна Степанівна і Петро
Ілліч люб’язно проводять нам екскурсію у своє овочеве царство. Минулоріч
пощастило посмакувати багатьма сортами томатів з їх присадибної ділянки, отож
вирішили детальніше поцікавитися, як вдається господині плекати протягом весни
і літа помідоровий рай, що налічує майже тридцять сортів цього овоча.
Ніна Степанівна
показує нам детальну схему своїх насаджень, все враховано і обдумано, аби
окремі овочі не взяли верх над побратимами і не перезапилилися. От, наприклад,
гіркий перець дуже просто знівелює смак солодкого (перезапилення пройде) і вже
годі шукати тоді солодку перчину на грядці. Окремі сорти помідорів також
люблять чужі позиції зайняти, висадиш одні види, а збиратимеш зовсім інші. Отож
хазяйка до планування земельної ділянки під посів підходить виважено і
ретельно. Ці тонкощі і премудрості господарювання Козорізи здобували по
краплині власним досвідом, а ще й наука допомогла, бо ж обоє агрономи за
освітою. Петро Ілліч кілька десятків років очолював нашу районну сортодільницю.
На той час вивчали, які культури якнайкраще вирощувати у наших колгоспах і
радгоспах. Звозили з усіх-усюд найкращі сорти зернових та картоплі і детально
придивлялися до їх поведінки на дубровицькій землі, а потім найбільш підходящі
районували. Троє спеціалістів трудилося у цій галузі у нашому районі. В
середині 90-х сортодільницю закрили, саме у цей час почало занепадати і
колективне сільське господарство в Україні.
Зараз ця галузь
тримається на приватному виробництві. Як кажуть, кожен має можливість до
власного столу урожай виростити. Праця ж ця дуже трудомістка, бо залежить не
лише від власної волі, а й погодніх умов. Ось цьогорічний спекотний рік ще один
доказ цій формулі.
Гарними рядками
вишикувалися на ділянці Петра Ілліча і Ніни Степанівни огірки. Господиня каже,
що рік для них геть не найкращий, бо люблять зелененькі, як відомо,
вологу. Як їх не поливай, достатньої
кількості рідини (яку може дати дощ) у землю не внесеш. Перці також стоять
струнко і от-от наберуться червоного кольору. А справжніми королями почуваються
на присадибній ділянці томати. Ось, наприклад, сорт Мікадо, а там – Чорний
принц, а далі – Черрі… Всіх сортів годі перелічити. Милують око, поважно
тримаючись на гілках. А найбільша увага у господині сорту Де-Барао. Як зазначає
Ніна Степанівна, плоди цього виду бувають різних кольорів. Вони вирізняються
відмінним смаком, довго зберігаються, не втрачаючи хорошої якості. Ці томати
смакують у свіжому вигляді, придатні для консервування і тривалого зберігання.
Старовинний, перевірений часом сорт Де-Барао особливо гарний тим, що слабо
уражується фітофторою, найбільш небезпечним захворюванням томатів. Вирощування
томата Де-Барао можливо на ділянках, розташованих в низинах, де часто випадають
холодні роси. Сорт Де-Барао ідеальний для всіх видів консервування, оскільки
його плоди щільні і невеликі за розміром. Плоди можна перевозити на великі
відстані і довго зберігати. При цьому вони не втратять привабливого зовнішнього
вигляду і доброго смаку. Господарі показують нам різні плоди цього сорту. Різні
не лише за кольором, а й смаковими якостями. Особисто мені ще минулоріч дуже
смакували Ангольські (Де-Барао чорний) – дуже смачні, солодкі, щільні помідори,
кольору «стиглої вишні».
Насіння помідорів
господиня збирає своє. Власне й помідорна епопея на їх присадибній ділянці
почалася з того, що якось приніс Петро Ілліч додому кілька цікавих томатів. З
їх зернят і почалася ця гарна помідорна
ідилія на присадибній ділянці, яка триває уже сорок років. З ранньої весни з
любов’ю закладаються у ящики насінини, потім помідори підростають у теплиці, а
вже згодом у відкритому грунті. Ніна Степанівна про ці ланки вирощування врожаю
розповідає нам дуже дохідливо і вміло. Напевно, і вона, і чоловік стали б
хорошими викладачами агрономії у будь-якому сільськогосподарському
навчальному закладі.
Ще побачили у господі
Козорізів дерево ківі, персики, ошатну багату на врожай яблуню, яка додала так
багато позитиву (цей плід у мене завжди асоціюється з раєм), виноград кількох
сортів, що скоро наповниться сонцем.
Якось швидко і
непомітно промайнуло кілька годин спілкування з цими чудовими людьми. Розповів
Петро Ілліч і про сорти картоплі, які вирощують у господарстві. Дізналися
багато нового про секрети городництва і рослинництва, ще раз зрозуміли, що саме
праця – це найголовніший показник врожайності у кожного господаря, бо навіть за
чудових погодніх умов без людських рук не виросте на бідному грунті гарний
врожай. А ще переконалися, що найкращі фахові поради можна знайти не лише у
інтернеті.
А поскільки мова
здебільшого йшла у нас про томати, то наголосимо, що говорячи про корисні
властивості помідорів, не можна обійти увагою їх багатий склад: це і глюкоза, і
фруктози, і йод, магній, натрій, цинк, залізо, марганець. Список вітамінів
також вражає: A, B, B2, B6, K, PP, E. Зрозуміло, що кожна з цих речовин здатне
принести безперечну користь нашому організму.
Проте багатий поживний
склад – не єдине достоїнство томатів. Помідори займають гідне місце в списку
відомих науці на сьогоднішній день антиоксидантів. Вони борються з онкологією і
підтримують нашу нервову систему.
Також томати
піднімають настрій, надають сил і бадьорості – за це відповідає серотонін, що
міститься в цих овочах. А фітонциди, які також присутні в помідорах,
перетворюють ці овочі в антибактеріальний і протизапальний засіб.
Окремо варто
відзначити, що помідори низькокалорійні – на 100 грам м’якоті цього овоча
припадає всього 23 кКал. Саме завдяки своїй низькій калорійності томати є
складовими дуже багатьох дієт. Помідори додають у салати, супи, соління,
овочеві запіканки.
Зазначимо, що томат
потрапив до Європи, очевидно, після подорожі Колумба до Америки. І вже в
шістнадцятому столітті помідори були вирощуваними в Італії, а потім і в інших
європейських країнах. Дивно й те, що спочатку ніхто не хотів їх їсти, а
причиною цього була плітка, ніби цей плід викликав небезпечне любовне божевілля
або є отрутою. Напевно, звідси взялися європейські визначення помідора, як наприклад,
«яблуко любові» або «райське яблуко». На щастя, європейці швидко оцінили його
смак і кулінарні можливості, і в XIX столітті помідор дістався також і до нас,
хоча дійсно став постійним елементом меню після першої світової війни.
Але будь-яке «яблуко любові»
порадує врожаєм тоді, якщо з любов’ю і бажанням працювати на землі і просто по
крупинці нанизувати, як намисто, досвід, свій і таких хороших господарів, як
Ніна Степанівна і Петро Ілліч.
Любов
Клімчук.
Немає коментарів:
Дописати коментар