пʼятницю, 21 серпня 2015 р.

ЦЕЙ УНІКАЛЬНИЙ ВИТВІР
ПРИРОДИ – БДЖОЛИНА СІМ’Я

Про особливості та секрети роботи на пасіці розповідає Михайло Гриневич, відомий нашим читачам як керівник «просвіти», директор Лютинської школи та автор чудових літературних творів.


– Михайле Несторовичу, що спонукало Вас займатися бджільництвом?
– Ну, це певно, на генетичному рівні. Родом я з Бережниці, а мій дід Мусій Юрчук був завзятим пасічником. Ще за Польщі, в 30-х роках минулого століття, він продавав продукт бджільництва і ділився досвідом пасічникування. Будучи головою Бережницької «Просвіти», дід тісно товаришував з відомим у краї поетом Авеніром Коломійцем. До сьогодні збереглися листи, де дід радить йому, як краще утримувати пасіку. Не стало діда, коли я вже ходив до 9 класу. Ото все моє дитинство було пов’язане з бджолами і роботою біля них. Хоча бджоли утримували дорослі, але я малий добре вивчив їх поведінку, особливості життя в різні пори року, причини роювання способи викачки меду тощо. Власне не я один продовжив справу діда, й мої дядьки, двоюрідні брати, мій син Богдан та інші родичі стали пасічниками.
– Ви давно працюєте директором школи, а зараз навчально-виховного комплексу. Чи не заважає захоплення бджолярством основній роботі?
– Знаєте, певно немає такої людини, у якої не було б певного хобі. Один квіти розводить, стриже газони, інший захоплюється птахівництвом, третій – рибальством, і так безкінечно. Бджоли – це чиста і приємна робота. Дехто боїться їхніх укусів, але пасічника, якщо і вкусить яка, то це нагадування, що він щось неправильно робить.
Бджолина сім’я – це унікальний витвір природи. Бджоли багато чому вчать людину, насамперед – працьовитості. Недарма є порівняння – «працює, як бджола». Бджоли ніколи не лінуються, а якщо біля них і пасічник не лінивий, то буде результат. Сьогодні пасічникування – це доповнення моєї основної роботи. Вчителем я став за покликанням серця, за покликом серця, певно, працюю і біля бджіл. Одне одного доповнює, і одне одному не заважає. Більше того, останні роки я в школі вів гурток «Основи бджільництва», на заняттях якого вчив учнів не тільки вміння виробляти мед, а й вміння розбиратися в загальнолюдських цінностях, і за будь-яку ціну наполегливо працювати, добиватися поставленої мети. Постараюся незабаром організувати шкільну пасіку подібно до шкільних лісництв.
– Таке нескромне запитання. Чи багато у Вас вуликів, і чи багато Ви виробляєте меду?
– Кількість бджолосімей і вага зібраного меду – речі дуже відносні. Як відомо, бджола у літній період живе 40 днів. На пасіці постійно проходять зміни. Якщо прогавив – пішли рої, то вже не жди меду, а може й бджолосімей. Старіє і зношується основна бджоломатка, утворюються матки-трудовики. І таке на пасіці буває постійно. Тому хвалитися і казати, що в мене десятки бджолосімей, я не буду. Проте, маючи досвід цієї роботи, я стараюсь утримувати і примножувати бджолосім’ї, як цього дозволяє здоров’я, погодні та матеріальні умови. Щодо меду, то його кількість визначає ще й погода. Йдуть дощі і холодно – погано, посуха – ще гірше. На сьогодні вже близько місяця через посуху та спеку бджола не несе у вулик жодної краплі нектару. Тому бджолам потрібно негайно допомогти, а саме підгодувати цукровим сиропом. І таке доводиться  робити.
– У людей побутує думка, що бджільництво – це сезонна робота. Так це чи ні?
– Далеко не так. Бути пасічником – значить працювати біля бджіл цілий рік. Досвідчені бджолярі кажуть: «Не головне мед у бджоли забрати – головне бджіл перезимувати». Хто навчився зимівлі бджіл – той є справжнім пасічником. Знаєте, коли у пасічника  сльози радості на очах? Не від викачаного меду. Далеко ні. Ці сльози з’являються весною, коли після 6-7 місяців зими бджоли з вулика вилітають при температурі +12С0 на перший обліт. Тому обслуговування, їх прослуховування, підживлення, а при потребі лікування проходить цілий рік. Ну і як не згадати, що кожен пасічник взимку також зробив один чи два нові вулики, виготовив, полагодив пасічницький інвентар, наробив рамок і т.д.
– Чи знаєте Ви щось про лікувальні властивості продуктів бджільництва?
– Ви правильно говорите, коли застосували словосполучення «продукти бджільництва». Не тільки мед виробляють бджоли. До продуктів бджільництва відносяться: мед, квітковий пилок, перга, прополіс, віск, маточне молочко, трутневе молочко, бджолина отрута, забрус, бджолиний підмед, бджолина міль, стільниковий мед. Кожен з цих продуктів бджільництва має букет цілющих лікувальних властивостей.
Так, зокрема, мед має протиалергічні, антибактеріологічні, протизапальні і бактерицидні властивості. Мед містить величезну кількість мінералів, вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин. До складу меду входять: цинк, хлор, бор, алюміній, хром, кремній, нікель, літій, титан, осмій, а також фолієва і пантотекова кислоти. Всі разом ці речовини не містяться ні в одному продукті, окрім як в меді.
Якщо щодня вживати 30-50 грамів меду, то за рік суттєво поліпшується склад крові і обмін речовин. Крім того, мед здатен зміцнювати серцеві м’язи і стінки судин. Лікувальні властивості меду також відмінно проявляються при запальних процесах у товстому кишківнику. Ще він використовується для лікування різних захворювань дванадцятипалої кишки та шлунка. Незамінним є мед при лікуванні різних простудних захворювань, а також опіків.
Щось подібне можна розповісти про кожен продукт бджільництва, навіть про таку страшнючу річ для багатьох, як укуси бджіл. Думаю, що на сторінках вашої газети можна буде розповісти про лікувальні властивості кожного продукту бджільництва.
– Розкажіть, як визначити, де справжній мед, а де підмішаний?
– Інколи встановити це дуже важко. В багатьох випадках це треба робити в лабораторних умовах, а можливість таку не всі мають. Як на мене – для більшої певності натурального меду найкраще закупляти його прямо на пасіці, а ще краще – прямо з рук пасічника. Рідко є пасічники злі, брехливі, скупі. Сама робота біля бджіл міняє людину. Професійна честь і бажання допомогти людям – моральні складові кожного пасічника. Тому знаходьте собі постійних пасічників, довіряйте їм, співпрацюйте з ними і все буде добре.
– Щоб Ви хотіли побажати нашим читачам з нагоди дня пасічника?

– Ну, насамперед уваги до продуктів бджільництва. Кажуть, хто постійно споживає мед, тому пігулки не потрібні. Коли згадали, що мед є легким снодійним, що він забирає з людини жирові відкладення, що він є надзвичайно сильним енергетичним стимулятором, що він за словами стародавнього лікаря Авіценни – омолоджує людину, відвертає різні хвороби, то чого не перейти з цукру на мед? В світі така тенденція є, особливо в Японії. Тому з нагоди Дня пасічника я всім бажаю споживати побільше меду та інших продуктів бджільництва, не хворіти та завжди пам’ятати, що у найважчі хвилини до вас може прийти несподівана допомога від такого унікального витвору природи, яким є бджолина сім’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар