пʼятницю, 28 серпня 2015 р.

Незалежність усміхнулася очима дітей
 і заплакала душею матері
23 і 24 серпня Дубровиччина, як і вся Україна, відзначила два державних свята: День прапора і День незалежності. Ці дві дати злилися воєдино, бо прапор, як і інші державні символи, є первоначалом нашого громадянського буття. 23 серпня жителі і гості міста, керівництво району, змогли віддати шану жовто-блакитному символу України, відчути єднання українських сердець і водночас вшанувати воїнів АТО.
Загалом у програмах святкування проводилися мистецькі та просвітницькі заходи, присвячені історії боротьби за державну незалежність та героїзму захисників Української держави.
Голова РДА Сергій Киркевич, який очолив оргкомітет, зазначив, що свято вдалося зробити яскравим завдяки спільним зусиллям: відділів культури, освіти, міської ради, спонсорів. Особлива ж подяка начальнику відділу культури і туризму Наталії Мозоль за професійність і організаторські здібності та громадській організації «Опір» за матеріальну підтримку дійств.
Уже наприкінці святкових дат провели коротке опитування жителів міста: чи вдалося організаторам  достукатися до наших сердець і належно втілити свої задуми святкування у життя? У відповідь почули думку, що цьогорічне святкування пройшло на значно вищому рівні, аніж відзначення цих пам’ятних дат у попередні роки. Безсумнівно, особливою аурою наповнила ці дні сама присутність наших захисників, які воювали на Сході України і відстоювали незалежність ціною свого життя і здоров’я. Про кожного з них звісно, можна писати окремий нарис. Проходить аналогія: 24 роки плекала мати-Україна сина і от треба віддати його воювати. «Боже, зупини цю війну», – благає кожна мати в Україні і подаруй нашій землі мир. Саме така думка стала лейтмотивом відзначення цьогорічного Дня незалежності.































Очільник галузі культури району Наталія Мозоль зазначає, що намагалися організувати свято, як родинну гарну подію, де почуттями патріотизму, любові до рідної землі, оберегами грають струни людської душі
«Як вдалося, - ділиться думкою Наталія Мусіївна, - судити глядачам. Я щиро вдячна всім людям, хто долучилися до святкування, вніс свій штрих у загальну палітру свята. Погодьтеся, сьогодні навіть народному колективу добратися до райцентру у вихідний день непросто, затратно і по часу, і матеріально. Ніхто ж людям не оплачує участі у таких заходах. Дякую митцям, і нашій районній владі, і міському голові, і «Опору» - за сприяння, аби подарувати чуття єдиної родини».
Важко передати всю гаму почуттів, які пережили за ці два дні учасники святкових дійств і глядачі, були посмішки і сльози, вітання і побажання, спогади і хвилини суму.
А почався День незалежності з молитви за Україну. Вона лунала у храмах різних конфесій і огортала душі прихожан.
Історія вчить, що Бог посилає випробування народові, щоб зробити його духовно міцнішим.
Якщо народ правильно сприймає ці випробування, з упованням на Божу волю, він виходить з усіх скорбот, стає духовно сильним і здатним бороти будь-які труднощі. Віримо, що Україна, подолає всі випробування багатостраждальної долі.
А зараз миті свята, які упіймав наш фотооб’єктив.
Український стяг вносять на Майдан Злагоди прикордонники.
З нагоди відзначення Дня Державного Прапора України та 24-ї річниці Дня незалежності України за особисті заслуги перед Батьківщиною, мужність і відвагу під час виконання своїх обов’язків, самовідданість і стійкість, виявлені під час проходження військової служби 30 наших земляків, які брали участь в антитерористичній операції, отримали статус учасника бойових дій і були нагороджені відзнакою начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України – нагрудним знаком «Учасник АТО». Нагороди вручили голова РДА Сергій Киркевич і військовий комісар Богдан Микульський.
У святковий серпневий день  юні жителі району отримали свій перший офіційний документ – паспорт України. Переконані, що юнь стане гідними послідовниками найкращих традицій своїх батьків та дідів. І хочеться, щоб завжди і всюди вони з гордістю казали слова: «Я – українець».
Біля пам’ятного знаку Небесній Сотні наші земляки взяли участь у загальнонаціональній хвилині мовчання за загиблими у боротьбі за незалежність України. Тужить мати - Україна за своїми синами, які дивляться на нас ангелами з неба. Ніби вчора вони вийшли на Революцію гідності, аби довести своє право на європейський вибір. Безпосередня учасниця тих подій Валентина Баньковська душею і серцем прочитала на мітингу-реквіємі пророчі слова Шевченка про долю України і українського народу.
У районному Будинку культури нагородили воїнів АТО, волонтерів, представників установ і організацій, шанованих наших земляків за вклад у розвиток нашої незалежності і працю на благо України.
Інна Ярмоліч  з Велюні не дочекалася з війни своєї кровинки. Олександр  став героєм і птахом злетів у небо. Звернулася у районному будинку культури мати воїна до всіх присутніх з побажанням миру. Зі слізьми на очах вона зичила ненькам не зазнати горя такої непоправної втрати, яку пережила сама. Плакав зал і стоячи слухав пісню у виконанні сестри Олександра «Мамо, не плач» (фото на 1 стор.).
Виставка народних умільців привертала увагу вишуканістю вишивки, тканими виробами, художньою майстерністю. Український візерунок і  змальована  Василем Деревенком поліська природа стали особливими штрихами святкових днів.
Інспектор прикордонної служби Алла Бортнік як учасниця АТО на урочистостях в РБК отримала грамоту райдержадміністрації та районної ради за патріотизм, проявлену мужність, героїзм та захист суверенітету і територіальної цілісності України.

За проявлений ентузіазм і організаторські здібності у волонтерському русі було нагороджено Василя Андрійовича Хомича, пресвітера помісної церкви ХВЄ с. Колки.

Фольклорна частина свята почалася з запального народного танцю.
Парад вишиванок грав барвами і пролунав народною піснею. Його учасники пройшлися довкола міських парків. До речі, у ці дні побачили на вулицях міста багато цікавого і гарного вишитого українського вбрання.
Артисти обласної філармонії подарували дубровичанам незабутній   український спів.
Бібліотекарі району пропонують нашим землякам долучитися до плетіння захисного вбрання для вояків – «кікімори».
Перукарі з «Бризу» провели майстер-клас заплітання української коси. Багато дівчаток із зацікавленням споглядали за вправними рухами перукарів і виявили бажання заплести волосся у коси з кольорами української атрибутики.
Учасники недільної школи церкви ХВЄ з Колок продемонстрували цікаву виставу про віру в Бога і любов до ближнього. «Любов до України не можлива без віри у Господа», - наголошували учасники святкового релігійного дійства на майдані Злагоди 24 серпня. Прихожани церков ХВЄ району долучилися до святкування Дня незалежності у райцентрі.
Любов Клімчук.
Спортивні заходи 23-24 серпня

Традиційний міжнародний футбольний турнір серед ветеранів відбувся 23 серпня на стадіоні Горинь в м.Дубровиця. Участь у змаганнях взяли команди ветеранів Дубровиці, Сарн та м.Столін, Білорусь. Сарни перемогли Столін з рахунком 3:0, Дубровиця 4:1 Столін, і нульовою нічиєю завершився матч між дубровицькою та сарненською командами. Тож перше місце за різницею більшої кількості забитих голів зайняли господарі, друге – Сарни, третє – Столін.
Велопробіг до Дня прапора провела молодь міста, десяток велосипедистів з державними прапорами та прапором українських націоналістів проїхали вулицями Дубровиці.
В селі Колки, на волейбольному майданчику біля річки Случ, 23 серпня відбувся турнір з пляжного волейболу пам’яті Олександра Потера. Участь у змаганнях взяли 9 команд району. 1-ше місце виборола команда «Горинь» м.Дубровиця, 2-ге місце – «Случ» с.Заслуччя, 3-є місце «Штурм» с. Колки. Кращими гравцями визнані: Таргоній Юрій «Горинь», Корінь Ігор «Штурм», кращий ветеран – Корінь Кирило «Ветеран», кращий юнак – Мазур Олександр «Случ».
24 серпня на баскетбольному майданчику НВК-Ліцею м.Дубровиця відбувся турнір з стрітболу (вуличний баскетбол), присвячений Дню Незалежності України. Участь у змаганнях взяли 6 команд, з яких влучнішими виявились спортсмени з Лютинська, котрі здобули «золото», «срібло» дісталось дубровицькій команді «Воля», «бронзу» виборола команда Селець. Кращих гравців турніру було відзначено грамотами та статуетками: Стасюк Максим (Лютинськ), Жакун Сергій («Воля»), Музичук Владислав («Найк»), а призери отримали медалі та оплески глядачів за видовищну гру.
Відділ спорту 

Немає коментарів:

Дописати коментар