четвер, 21 травня 2015 р.

* Урожай-2015 року

Весняні роботи в зеніті

Особливості цьогорічних погодних умов, безгрошів’я в касах господарств, високі ціни на пально-мастильні матеріали, мінеральні добрива та засоби захисту рослин, відіграють неабияку роль в проведенні комплексу весняно-польових робіт в сільськогосподарських підприємствах та особистих селянських  господарствах населення. Заробить не той, хто більше виростив, а той хто менше витратив – ось основа господарювання в сьогоднішніх умовах.
Рання, пізня, затяжна – усі ці додатки до весни не що інше, як спроба неготових до цього періоду, господарств та власників особистих селянських господарств списати власні недопрацювання на погодні умови. У природи свої закони, які ніхто не перенести, ні скасувати не може.
«Весняний день рік годує», – повторюємо щороку давню народну мудрість, бо саме у ці дні не лише засіваємо у землю зерно, а закладаємо базу продовольчої безпеки країни і власного   господарства, взятого окремо.
Зведеним планом розвитку агропромислового комплексу та сільських територій району на 2015 рік, під посівами сільськогосподарських культур усіх категорій господарств, прогнозується 16187 га, з них під зерновими культурами 3800 га, картоплею та овочами 5950 га, кормовими культурами 6437 га. Ярими культурами необхідно засіяти більше 8342 га площ.
Для проведення всього комплексу весняних робіт господарства забезпечені насінням ярих зернових культур, закуплено насіння кукурудзи, мінеральні добрива засоби захисту рослин. В особистих селянських господарствах населення основною поживою для  забезпечення вирощування сільськогосподарських культур є  місцеві органічні добрива – гній, попіл, послід.
Значний об’єм робіт припадає на особисті селянські господарства населення, в яких зосереджена вся посадка картоплі та овочевих культур.
Не припиняють свою господарську діяльність з вирощування сільськогосподарських культур в СПП «Україна», СПП «Хлібороб», ПСП «Промінь», СВК «Жаденський». В СПП «Україна» на всіх площах посіву озимих культур проведено підживлення, внесено органічні та мінеральні добрива під ярі культури та завершено посів ранніх ярих зернових культур, посів кукурудзи. Всі площі посіву озимих зернових підживлено і в ПСП «Промінь», завершено посів кукурудзи на всіх прогнозованих площах. Успішно завершили посів ярих зернових культур та кукурудзи на силос і в СПП «Хлібороб». Ранні ярі зернові культури посіяно і в СВК «Жаденський» Проводяться підготовчі роботи під посів пізніх зернових культур, зокрема, гречки. Роботи на проведенні всього комплексу весняно-польових робіт в зеніті як на орендованих землях сільськогосподарськими підприємствами у власників земельних паїв, так і у особистих селянських господарствах населення.
Микола КОЗУБОВСЬКИЙ, головний спеціаліст
з організації виробництва, переробки та маркетингу продукції рослинництва управління
агропромислового розвитку РДА.

Світлана СЛИВКА, студентка.

Немає коментарів:

Дописати коментар