пʼятницю, 19 березня 2021 р.

 















У громаді розпочалася вакцинація

 

Минулої п’ятниці у нашій громаді розпочато вакцинацію від ковіду. Першими, звісно, отримали щеплення працівники Дубровицької міської лікарні.

Проводила щеплення виїзна бригада із Сарненської районної лікарні. Процедура пройшла на високому професійному рівні. Разом з головним лікарем КНП «Дубровицька міська лікарня» Русланом Бовгирею, його заступницею Наталією Мединською та Мирославою Корень – заступницею головного лікаря КНП «Дубровицький РЦ ПМСД», одним із першим отримав щеплення і голова міської ради Богдан Микульський. Попередньо вони дали письмову згоду на вакцинацію, були оглянуті лікарем із виїзної бригади.

Вакцина AstraZeneca/Oxford була привезена у Дубровицю із дотриманням усіх вимог (у сумці-холодильнику).

Руслан Володимирович Бовгиря, Наталія Григорівна Мединська, Вікторія Михайлівна Островець наголосили, що вакцинація від коронавірусу на сьогодні – це єдиний засіб уберегтися від небезпечного ковіду. Близько 100 медиків отримали у лікарні щеплення – це працівники власне КНП «Дубровицька міська лікарня» та ПМСД. Стан здоров‘я усіх вакцинованих наразі добрий.

Нагадаємо, що до I етапу вакцинації належать медики «ковідних» лікарень, екстреної медичної допомоги, лабораторних центрів, а також підопічні та працівники будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів. А першого березня прийнято Наказ МОЗ №369 «Про внесення змін до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках». Таким чином дозволено використовувати можливі залишки вакцин публічних та громадських діячів з метою популяризації вакцинації та на підтримку комунікаційної кампанії. В області працює 5 мобільних бригад з вакцинації. Вони сертифіковані та навчені на роботу з вакциною Oxford/AstraZeneca(Covishield).

Лікарі мобільних бригад з вакцинації пройшли навчання щодо проведення імунізації та отримали сертифікати. Загалом на першому етапі планується вакцинація 2,5 тисяч мешканців області.

Чітких термінів проведення І етапу вакцинації не встановлено, тому що кількість осіб, які підлягають під вакцинацію, може змінюватися. Осіб, які перебувають в активній стадії хвороби на COVID-19, вакцинувати вже запізно. Оскільки вакцинація здійснюється для того, аби запобігати захворюванню.

Реакція на щеплення вакциною є нормальним явищем. Наприклад, на місці уколу може з’явитися почервоніння, припухлість або больова реакція. Втома, жар, головний біль та біль у тілі також можуть бути типовою реакцією організму в перші три дні.

Зазвичай подібні реакції є легкими і минають самі собою вже за кілька днів. До того ж це засвідчує ефективність дії вакцини та реакцію на неї імунної системи, коли організм виробляє антитіла до інфекції, яку «імітує» вакцина. Подібні типові реакції на щеплення спостерігаються і щодо більшості присутніх вже на ринку вакцин проти коронавірусу.

Імунітет, який виник внаслідок захворювання, є природним, а внаслідок вакцинації виникає штучний імунітет. Згідно з науковими даними, напруженість імунітету проти COVID-19, що дозволяє запобігти захворюванню, триває від 90 до 180 діб. Разом з тим, достатньої кількості даних щодо тривалості напруженості імунітету у різних вікових групах, групах з високими ризиками немає. У людей, які хворіють на імунодефіцитні захворювання, імунітет буде значно меншої напруженості та більш короткотривалий.

Вакцина, що надійшла в область, вироблена за методикою швейцарсько-британської компанії AstraZeneca на виробничих потужностях індійської фармацевтичної компанії, яка має все необхідне обладнання для виготовлення такої вакцини.

Згідно з інструктивними даними, зараження вакциною виключене. На сьогодні таких фактів не зафіксовано. Заразитися коронавірусною інфекцією можна лише повітряно-крапельним шляхом. Вакцина має неживий вірус і вводиться парентерально.

Люба КЛІМЧУК.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар