пʼятницю, 19 березня 2021 р.

 










Коли ліки – це життя

 

Безкоштовних рецептів для громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, цьогоріч на Рівненщині не буде. Коштів на це не передбачено в обласному бюджеті, як це було минулими роками. Люди, які виписували безоплатно життєво-необхідні ліки, постали перед фактом: «Де ж брати тисячі гривень щомісячно, щоб купити препарати, без яких вони не можуть жити?».

22 лютого у Дубровицьку міську раду прийшли з цим запитанням жителі нашої громади, яким необхідне дороговартісне лікування. У кожного своя проблема, свій біль. Красько Валентин Йосипович з Орв’яниці через день їздить до Сарн на процедуру гемодіалізу (один з методів позаниркового очищення крові). Лукші Івану Геннадійовичу з Дубровиці кілька років тому пересадили нирку. Донором для хлопця стала його мама. Саме вона й була на прийомі. Ганна Іванівна розповіла про те, що сину щомісячно треба на вкрай необхідні ліки на суму близько двох тисяч гривень. Зрозуміло, що жінка й сама тепер має не найкраще здоров’я, але потреби дитини для матері – понад усе. Нагорний Микола Васильович із Підлісного також пережив операцію пересадки нирки кілька років тому. Тепер йому, батьку п’яти дітей, також треба дороговартісні медикаменти, які приписав лікар-трансплантолог.

Запитала у цих людей, яку пенсію вони отримують? Трішки більше як дві тисячі. Зрозуміло, щоб вижити їм необхідна матеріальна допомога на життєво необхідні медикаменти. Як вийти з ситуації, коли підтримка з обласного бюджету не передбачена? Одна надія на бюджет громади. Разом з нашими земляками до міської ради цього дня звернувся і Тітков Григорій Миколайович із Ремчиць, який очолює міжрайонну поліську організацію інвалідів Рівненського обєднання «Союз організацій інвалідів України». Він прийшов підтримати людей, яким вкрай необхідна допомога, про це наголошував кілька годин у кабінетах міської влади.

Зазначу, що про вищеописану проблему я чула раніше від керуючої справами міської ради Оксани Краглевич. Вона із розумінням зазначала, що на прийом зверталися жителі громади, яким необхідно допомогти з коштами на придбання важливих ліків. Йшлося про цю категорію людей та про важкохворих, лежачих дітей, яким необхідні протисудомні препарати.

У кабінеті міського голови Богдан Микульський зауважив, що хоч громада зараз взагалі не має вільних коштів, гроші на ці життєво необхідні ліки треба знайти. Богдан Михайлович зауважив, що на Дубровиччині живе дуже багато людей, які мають складні недуги. Вони звертаються у міськраду за матеріальними допомогами. Це сотні жителів громади.

Вікторія Островець, головний лікар ПМСД, зазначила, що проблему цих хворих вона добре знає, їх становище розуміє, саме питання озвучувала неодноразово. Вікторія Михайлівна зауважила, що разом з головою громади вони й раніше обговорювали шляхи вирішення цього питання. Як зауважив Богдан Михайлович, найбільш прикро те, що про відсутність дотації на безоплатні рецепти у міській раді почули, як бюджет був розділений. «Попри все, – резюмував міський голова, – гроші разом з Галиною Григорівною Секо (керівником фінуправління) мусимо знайти, бо життя людей – найцінніше. На ці потреби необхідно близько 35 тис. грн. на місяць.

Багато функцій перекладено нині на плечі новостворених громад. Як на мене, підтримка для таких недужих людей, все ж таки має бути з держбюджету. Адже допомога з дороговартісними ліками для них потрібна пожиттєво. І дуже прикро, що постраждалим від аварії на ЧАЕС пільги все врізують і врізують.

На сесії Дубровицької міської ради на життєво необхідні ліки для цих хворих було закладено 100 тисяч грвень.

 

Люба КЛІМЧУК.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар