пʼятницю, 19 березня 2021 р.

 








Паперових справ майстриня

А чим ви займаєтесь у вільний від роботи час? Мабуть, хтось любить подивитись цікавий фільм, хтось посмакувати філіжанкою кави, хтось помилуватись дивовижністю природи, а хтось просто, зручно вмостившись на дивані, побродити просторами Інтернету. А є й такі, хто навіть у вільний час, відпочиваючи працюють. А потім дивують та захоплюють своїми роботами. Саме такими людьми багатий наш Дубровицький край. Серед них і дубровичанка Ірина Кулик, яка вміє розфарбовувати буденність творчими барвами.

 

З дитинства у дівчини велика пристрасть до книг. Їй завжди мріялось пов’язати з ними професійне життя. Аби у вільному доступі мати свіжі томики ще непізнаних історій. Бо ж  жодний, навіть найкрутіший, гаджет не в змозі передати той неповторний аромат нової книги, замінити шурхотіння паперових сторінок. Відтак спеціальність Ірина вибрала близьку до свого книжкового захоплення – українську філологію. Зараз вона третьокурсниця рівненського вишу. А поза лекціями та заняттями, вільні години  проводить за ще одним хобі – модульним  оригамі.

Здавалось, що особливого можна зробити зі звичайного  паперу? Та в умілих руках і він «оживає». Це давня техніка, в котрій фігурки, мов у паперовому конструкторі, складаються з безлічі однакових частинок – деталей-модулей. При цьому навіть клей не використовується. Лише паперовий листок, політ фантазії та вправність рук.

Познайомилась молода майстриня з японським мистецтвом ще в п’ятому класі. Тоді почала ходити на гурток оригамі до Будинку школяра. Досі зберігає свій перший виріб, зроблений не зовсім вміло, але натхненно. Пригадує, з якими задоволенням щоразу бігла на творчі заняття після школи. І це завзяття виявилось настільки великим, що й до нині не полишає дівчину. За роки зібралась ціла колекція паперових робіт. Іра каже, що вдома вже немає, де їх ставити. Тож залюбки дарує рідним та знайомим.

Найбільший витвір дівчини – оригінальна ваза з квітами. На неї пішло більше шести тисяч модулів та тижні роботи. Подумалось: це ж яке терпіння треба мати, аби накрутити стільки деталей, а потім їх зібрати в єдину композицію. Справа, на перший погляд, марудна, не кожен витримає. Можна тільки здогадуватись, як у колекції Іри з’явились довгошиї лебеді, статні молодята, креативні горщики, кольорові тістечка та багато іншого…

«Для когось ця справа справді видається надто кропіткою. А мені вона в задоволення. Від цього не втомлююсь. Навпаки це відпочинок для розуму і душі. Якщо захоплена, то можу й до трьох-чотирьох ночі сидіти. На маленьку фігуру йде пів дня, а велика – забирає значно більше часу. Все залежить від бажання і спритності роботи. Звісно, найбільш часозатратним є етап формування модулів. Їх складаю за переглядом фільмів чи за прослуховуванням аудіо-книг. А от найприємніший момент, коли бачу результат. Він додає енергії і мотивації спробувати ще щось, можливо, навіть складніше, ніж було до цього. Чим більше займаєшся такою справою, тим сильніше  вона затягує у свій полон», – розповідає  рукодільниця.

Та модульне оригамі – лише одна грань творчості Ірини.  Надивившись на бісерні вишивки, подумала якось, хіба ж вона так не зможе? І опанувала цю техніку. Спершу взялась творити з кольорових намистин картини. А потім – оздоблювати сумки та одяг, додаючи їм авторських родзинок.

В рукодільниці нічого не пропадає дарма. На перший погляд, зовсім непримітним матеріалам вона дарує «друге дихання». Наприклад, з мішковини народжуються потішні домовики.  Оригінальною фішкою інтер’єру стає ваза для вазонів, створена з тої ж мішковини та цементу. Або ж старі стрілки та платівка, обрамлена квітковими візерунками, перетворюється у стильний годинник.

Нинішньою пристрастю дівчини є виготовлення квітів з гофрованого паперу. Майстерно вона перевтілює паперовий матеріал у барвисті букети, ховаючи солодкий сюрприз всередину бутонів. А ще малює аерозольними фарбами. Словом, талановита людина – вміла у всьому.

Іра каже, що їй цікаво спробувати себе в різних напрямках. А якщо є внутрішнє прагнення, то треба обов’язково експериментувати і творити. Хай не завжди з першого разу все буде вдаватись, але задоволення від процесу гарантоване. Відтак бажає і читачам невтомного бажання та натхнення у всіх починаннях.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар