пʼятницю, 19 березня 2021 р.

 


У лісівників – весняні турботи

 

3200 га лісових культур планують посадити цьогоріч працівники Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства, з них – 2957 га цієї весни. Роботи розпочнуться щойно зійде весь сніг і встановиться середньодобова температура +5 0С. Цьогоріч лісівники Рівненщини додатково заготовили 1296 кг насіння сосни та 57 кг насіння ялини. Воно буде використане для посіву розсадників і вирощування сіянців для посадки у наступні роки.

Зрозуміло, що важливою складовою для успішного виконання запланованих робіт з лісовідновлення та лісорозведення є заготівля лісового насіння головних  порід лісоутворення. У ДП «Висоцький лісгосп» лідируючу позицію серед порід лісоутворення займає сосна. Отож, заготівля її насіння –важлива складова роботи лісівників.

Як розповіли нам фахівці лісгоспу, цьогоріч було заготовлено понад десять 10 тонн шишок, з яких отримано насіння  для вирощення посадкового матеріалу. Збір шишок проводився в насадженнях сосни, а також на власній родинній лісонасіннєвій плантації лісгоспу.

Який процес отримання насіння? Шишки доставили у шишкосушарку Висоцького лісництва, там вони сушилися при температурі +40-50 0С. Згодом шишка відкривалися,  їх  поміщали у спеціальний барабан, де і проходило остаточне отримання насіння. Далі воно прямує на очисну машину.

Незабаром насіння сосни звичайної навесні буде висіяне в лісових розсадниках, а уже через рік буде отримано стандартний посадковий матеріал.

Також нещодавно підприємства розвісили власноруч виготовлені шпаківні в лісових масивах навколо своїх населених пунктів.

Люба Клімчук.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар