понеділок, 2 березня 2020 р.


ВАЖКО ДІЛИТИ КОШТИ, ЯКЩО ЇХ В ОБРІЗ
21 лютого відбулося засідання 38-ої сесії районної ради. У її роботі взяли участь голова райдержадміністрації Олександр Гузич, депутат обласної ради Геннадій Шевченко, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, керівники установ та організацій району, сільські голови, представники засобів масової інформації. На сесію прибуло 26 депутатів ради з 34 обраних. До порядку денного сесії було включено 22 питання. При чому, два раніше пропонованих до розгляду (звіт директора (головного лікаря) КНП «Дубровицька центральна лікарня» та щодо ефективності  розподілу та використання коштів, спрямованих з державного та районного бюджетів на фінансування освітянської галузі) було виключено, а натомість – внесено три нових (бюджетні та земельні).


Пленарному засіданню передували засідання профільних постійних комісій районної ради, де було попередньо опрацьовано всі питання порядку денного. В основному всі питання, підняті радою, вирішувалися злагоджено. Дискусія виникла лише з приводу прийняття районної Програми фінансового забезпечення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян та надання пільг з оплати послуг зв’язку. Заступник голови районної ради Олександр Задорожний у своєму виступі з приводу даної програми зазначив: оскільки йдеться про компенсацію пільг, які гарантує держава, то кошти на них повинна виділяти вона з державного бюджету, а не районна рада. Тим більше, в районному бюджеті досить інших «тонких місць» для видатків. Тому пан Олександр закликав колег по раді не підтримувати дану програму. Та все ж в процесі обговорення її було підтримано більшість голосів («за» – 20 депутатів, «проти» – О.Г. Задорожний, «утрималися» – О.В.Лавор, Г.П. Шах, Ю.В. Шевело, «не голосували» – Ю.Є.Лосік та М.П. Яковець).
В депутатських запитах народні обранці висловлюють наболілі проблеми своїх виборців. Так, якщо пригадуєте, депутат Станіслав Рожко клопотав про ремонт дороги на ділянці Колки-Заслуччя. Це ж питання він піднімав і під час перебування в районі голови облдержадміністрації Віталія Коваля. Тож і нині депутат наполягав, щоб ремонтні роботи на даному відрізку шляху розпочалися якнайскоріше і райдержадміністрація контролювала це питання.
У одному з запитів Сергія Петрушка йшлося про створення Спостережної ради при КНП «Дубровицька центральна районна лікарня». Такий контролюючий орган було утворено і вже відбулося навіть перше його засідання.
А депутат Василь Грицюк пропонував  налагодити безперервну роботу (без так званих літніх канікул) дошкільних навчальних закладів. Однак через обмеженість районного бюджету, а бракує немало-небагато більше мільйона гривень, поки що дитячі садочки так і будуть закриватися на кілька літніх місяців.
Практично без обговорень в сесійній залі прийняли ще дві програми: підвищення ефективності виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ та військово-патріотичного виховання, підготовки  молоді до служби в Збройних Силах України. Також обговорень не викликав і розгляд питання про хід виконання попереднього рішення ради «Про районну програму підтримки молоді».
А от інформацію про стан підготовки нашої районної центральної лікарні до укладання угоди з Національною службою здоров’я України присутні слухали з великою зацікавленістю і з цього приводу в залі пройшло жваве обговорення. Як повідомила заступник головного лікаря ЦРЛ Наталія Мединська,  наша лікарня успішно пройшла реєстрацію в елекронній системі НСЗУ. «В нас є ліцензії на медичну практику, на роботу з наркотичними речовинами та прекурсорами. Всі лікарі зареєстровані у вищеназваній системі, проведено комп’ютеризацію закладу, лікарня уклала договір на закупівлю та обслуговування медично-інформаційної системи. Ми вже подали вісім пропозицій на укладання договору з НСЗУ. На даний час дві пропозиції: «психіатрична допомога дорослим та дітям» і «стаціонарна паліативна допомога» перебувають на розгляді. Ще кілька пропозицій («амбулаторна допомога», «стаціонарна допомога без проведення операцій», «хірургічні операції в стаціонарних умовах», «медична допомога при пологах») також подані. Ми отримуємо нове обладнання – відеоколоноскоп та відеофіброгастроскоп. І це ще дві пропозиції, з якими звертатиметься наша лікарня до НСЗУ. Сподіваємося на подальше сприяння районної ради щодо виділення коштів для потреб лікарні та розширення її конкурентності. Адже є можливість до кінця року подати ще дві пропозиції – «медична реабілітація пацієнтів з ураженням опорно-рухового апарату» і «медична реабілітація з ураженням нервової системи». Нам для цього необхідне певне обладнання і спеціальна підготовка кадрів, два наших лікаря незабаром вже поїдуть на курси. Зауважу таке, це, звичайно,  не рейтингова таблиця, але на сайті НСЗУ на даний момент наша ЦРЛ займає 11 місце в області. Перед нами йдуть такі потужні лікарні, як обласна, Сарненська, діагностичний та протипухлинний центри, госпіталь ветеранів, Володимирецька, Костопільська, Березнівська ЦРЛ і Рівненська  районна лікарні. При чому Рокитнівська, яка має статус лікарні інтенсивного лікування першого рівня, має меншу кількість пропозицій, ніж у нашій лікарні», – зазначила Наталія Григорівна. Кожен бажаючий може зайти на сайт Національної служби здоров’я України, аби пересвідчитися особисто, які лікувальні заклади з якими пропозиціями виходять. Для цікавості я також переглянула цей сайт. Там навпроти Дубровицької ЦРЛ за станом на 24 лютого зазначено десять пропозицій. Зрозуміло, найбільше пропозицій подали медичні заклади обласного центру, за ними йде Клеванський госпіталь – 22, Костопільська ЦРЛ – 17, Сарни – 15, Володимирець – 14, Березне – 13, Дубне – 12, по 11 – Здолбунів та Радивилів.
До слова, розглянули на цій сесії депутати ще одне не менш важливе питання стосовно медичного обслуговування населення, направивши відповідно до Прем’єр-міністра України звернення  щодо умов та специфіки надання первинної медичної допомоги. Повністю його текст можна прочитати на сайті районної ради. В зверненні детально проаналізовано всі виклики, що переслідують систему ПМСД. Що ж просять депутати в уряду? Здійснити перерахунок капіталізаційної ставки з врахуванням усіх економічних аспектів в експертному середовищі з обов’язковим залученням спеціалістів з підприємств, що надають первинні медичні послуги в сільській місцевості з низькою щільністю населення. Запровадити програму фіксації медичних працівників в сільській місцевості за рахунок втановлення гідних професії заробітних плат, підвищення пенсій таким працівникам, надання безоплатного житла за місцем роботи. Підвищення престижності професії. Законодавчо закріпити на довгострокову перспективу диференційованої капіталізаційної ставки для сільської місцевості та вищезгадані грантії для всії категорій медичних працівників.
Депутати також розглянули ще ряд організаційних, господарських, бюджетних та земельних питань тощо. Так, начальник фінансового управління райдержадміністрації Г.Г.Секо, за погодженням із постійною комісією районної ради з питань бюджету, фінансів та податків, запропонувала внести зміни до районного бюджету на 2020 рік. Депутати, що були присутні на сесії, проголосували за перерозподіл коштів за програмною і економічною класифікацією видатків та кредитування місцевого бюджету в межах їх загального обсягу на 2020 рік, а також заслухали звіт щодо виконання районного бюджету за 2019 рік. Також своїм рішенням депутати прийняли безоплатно у спільну власність територіальних громад району низку об’єктів закінченого будівництва (міні-футбольні поля в Колках та Залужжі, лікарську амбулаторію в Кривиці), а також змінили балансоутримувача спортивних об’єктів району. Відтепер стадіон «Горинь» з незавершеним будівництвом спортивно-оздоровчого комплексу, дитячо-юнацька спортивна школа та відділ молоді переходять у підпорядкування відділу культури, молоді та спорту.
Голова райдержадміністрації Олександр Гузич, який брав участь у роботі сесії у новому для нього статусі, перед її закінченням подякував колегам по раді за розуміння та підтримку. «Розумію, як важко ділити бюджет, якого практично нема. Будемо робити все від нас залежне, щоб його наповнювати. Сподіваюся, що разом ми зможемо досягти поступу в нашому районі», – сказав він.
* * *
26 лютого депутати знову в авральному порядку зібралися вже на 39 позачергову сесію для нагального внесення змін до районного бюджету. Чому так спішно виникла потреба у скликанні нової сесії? «Кошти з Фонду регіонального розвитку виділяються лише на умовах співфінансування. На минулій сесії ми виділили 200 тисяч гривень на коригування будівельно-кошторисної документації нашого спортивно-оздоровчого комплексу. Звичайно, ці видатки вкрай необхідні, і ми маємо їх провести. Однак сьогодні виникла більш нагальна потреба – спрямувати субвенцію обласному бюджету в розмірі 80 тис. грн. на співфінансування будівництва цього об’єкта, щоб не гальмувати його. Тому я пропоную зняти цю суму із тих 200 тис. грн. Однак в подальшому в ході виконання бюджету, ми змушені будем до цього питання ще повернутися та віднайти кошти і на документацію», – пояснила депутатам причину позачергової сесії начальник фінансового управління Галина Секо. Усі присутні на сесії (21 народний обранець) підтримали пропозицію Галини Григорівни.
Голова райдержадміністрації Олександр Гузич відмітив оперативність депутатів у вирішенні злободенних для району проблем і подякував їм за це.
Людмила РОДІНА.


До слова: Днями в районній лікарні голова РДА Олександр Гузич зустрівся з директором ТзОВ «ПРОФІ-МЕД-2000» Ігорем Марутою, щоб спільно з адміністрацією лікарні обговорити забезпечення закладу ендоскопічною системою, що дасть змогу подати до НСЗУ пропозицію на проведення безоплатних ендоскопічних досліджень відповідних вікових груп жителів району.
Отож, за домовленістю сторін, дане обладнання буде доставлено в лікарню до 5 березня, а пацієнти зможуть отримувати цю послугу після 1 квітня безоплатно – на основі укладеного договору між КНП «Дубровицька центральна районна лікарня» та НСЗУ.


Немає коментарів:

Дописати коментар