пʼятницю, 18 листопада 2016 р.

Нести світло і добро у світ нужденних

«Алла – моя шоста донька», – коротко і влучно характеризує свої стосунки із соціальним робітником пенсіонерка з Дубровиці Ганна Михайлівна Лось, яка живе по вулиці Селиця. Бабуся пригощає нас смачним малиновим чаєм і раз-по-раз звертається до своєї помічниці Алли з проханням то печиво принести, то чайник увімкнути. Соціальний робітник знає кожен куточок у господі, бо приходить сюди двічі на тиждень вже десятий рік, тут прибирає як для себе, вловлює кожну нотку настрою своєї підопічної.
Про життя Ганни Михайлівни можна писати книгу, будуть тут всі віхи історії України: і голодомор, і колективізація, і війна, повоєнна бідна Дубровиччина, одруження і вінчання у храмі (на той час це було дуже ризиковано), відбудова нашого райцетру, народження п’ятьох доньок, які по світу розлетілися. Найближча донечка мешкає у Березному, старша, на жаль, вже померла. Дві у Росії, одна у Сєвєродонецьку, донька з Березного часто навідується і дбає про маму, але не уявляє своє сьогодення господиня без Аллиних рук і її теплого погляду.
«Ми й поговоримо з Аллочкою про своє, сокровенне, про те, що поміж нами лише назавжди залишиться, – каже Ганна Михайлівна. Потім, називаючи соціального робітника «дитинкою», просить принести її пігулки від тиску. – А взагалі про таких, як я дбати, це ж не книжку читати».
Про десятьох своїх підопічних Алла Іванівна Костюкевич говорить з великою любов’ю, так як про свою родину. Зазначає, що у кожного свій характер і свої життєві уподобання.
 – Але всі мої найкращі і вже рідні, бо вони ж мої. Вже й на відстані відчуваю, коли у когось негаразди, то й буває змінюю графік свого обслуговування, бо поспішаю побачити того, за кого в той день серце стривожилось.
Спілкуюся з Аллою Іванівною і відчуваю її незриме душевне тепло, так і огортає жінка очима і голосом душу. Видно, що Бог дарував їй талант милосердя. Далеко не у кожного він є, бо ж часом і рідним невчасно вділяємо належну увагу у вирі сьогодення. А любити чужого – це любити ближнього як самого себе. Скільки разів дякують підопічні Богу за свою Аллу, це лише Бог і знає…
В хаті прибрати, допомогти їсти приготувати, за комунальні послуги заплатити – ось далеко не весь перелік послуг, які надає соціальний робітник. Віталій Ващишин, директор територіального центру з надання соціальних послуг, зазначає: «Якщо говорити мовою офіціозу, то про їх функції у документах написано так: соціальний робітник повинен знати основи ведення домашнього господарства; організацію надання комунальних, побутових та інших індивідуальних послуг; норми та вимоги щодо догляду за громадянами похилого віку та непрацездатними громадянами; правила використання побутового обладнання, приладів, інструментів; основи дієтології і приготування страв; основи надання долікарської допомоги, санітарії, гігієни; правила етики та поводження з громадянами похилого віку і непрацездатними громадянами; правила охорони праці та безпечного ведення робіт у домашньому господарстві. Багато завдань і функцій, які можна окреслити кількома словами – любити, допомагати, підтримувати».
Олександр Іванович Нагорний – єдиний з чоловіків серед соціальних робітників у районі. У Дубровиці він незамінний помічник у господах, на власних обійстях, де значно більше треба фізичної праці, як у квартирі. «Толерантний, уважний і працьовитий», – такими словами кажуть про соціального працівника наші літні земляки. Лосік Галина Григорівна розповідає нам, що кожну роботу в її обійсті виконує соціальний робітник на совість. Задоволена жінка допомогою, яку надають їй Алла Іванівна і Олександр Іванович. У будинку мешкає сама, а осінь додала на подвір’ї скільки додаткової роботи…
Загалом у районі у соціальній сфері працює 61 соціальний робітник, у місті їх 8. Про обслуговування літніх і немічних у місті розповідає мені Ірина Миколаїівна Бугай, яка координує в Дубровиці цю роботу. У кожного робітника по 10 підопічних, до яких навідуються двічі на тиждень і допомагають у господі та у господарстві.
Володимир Віденчук з Озерська мешкає біля самого мальовничого озера. Влітку хата потопає у чудових квітах, що око перехожим милують. Хоча й нема у господаря дружини (ця добра жінка після важкої недуги відійшла у вічність), затишно і приємно на подвір’ї пенсіонера.
– Моя помічниця – соціальний робітник Тетяна Антонівна Жилка… Квіти біля хати і догляд за ними – її старанних рук справа. А якби ви бачили, скільки закруток на зиму тепер маю, й капусту смачну мені наквасила, й порядок в хаті підтримує. Хай Бог посилає їй добре здоров’я за душу, за людяність і роботящі руки. Нехай гарно працюється всім трударям соціальної ниви, бо без них наше життя неповноцінне.
Наостанок від імені й своєї мами хочу подякувати соціальному робітнику з Дубровиці Вірі Іванівні Буткевич. З тих пір, як почала Віра Іванівна (називаємо її Ірою) приходити в оселю батьків, у світі для неньки з’явилася ще одна рідна душа. Для мами важливо: «Коли ж прийде наша Ірина (якщо попадає державний вихідний на день приходу, то вже й день без Ірини не такий добрий), що розкаже, настрою додасть доброго, хатні справи поробить. Саме з нею мама поговорить про день сьогоднішній і вчорашній. Дякуємо Богу, що в її світ увійшла ця хороша людина. Спокійно нам, коли поряд з недужою мамою її соціальний робітник. Дякуємо їй за роботу і добру душу.
Така почесна, нелегка і благородна місія соціальних робітників – нести світло і добро у наш нужденний світ. Кажуть, що по-справжньму допомагати ближньому може той, чиє серце сповнене Божою добротою. Мотивом всякої допомоги є передусім християнська любов.
Любов КЛІМЧУК.

Служби, які допомагають людям
управління соціального захисту населення 
Це свято у переліку знаменних дат та професійних свят України особливе, тому що уособлює державну та людську турботу, добро, милосердя, свідчення високої оцінки ролі працівників, які щоденно опікуються забезпеченням державних гарантій соціального захисту; призначенням субсидій, наданням пільг, нарахуванням та виплатою пенсій, реалізацією медико-соціальної реабілітації, зайнятості, організацією виплати заробітної плати мобілізованим працівникам, реєстрацією та наданням допомог внутрішньо переміщеним особам, наданням допомог учасникам АТО, оплатою та безпекою праці, трудових відносин. Тобто проблемами, які стосуються практично кожного нашого співвітчизника.
Служіння обраній справі, почуття обов’язку, доброта, чуйність та щедрість душі приносять їм заслужену людську шану і повагу.
Сьогодні найважливішим завданням державної політики стало зростання добробуту наших громадян. Цілеспрямована робота щодо соціального захисту громадян та економічне піднесення дозволили досягти значних позитивних зрушень у соціальній сфері. Нині в Україні зріс рівень соціальних гарантій, збільшуються зарплати, пенсії, соціальні виплати, підвищується рівень зайнятості населення.
Управління соціального захисту населення - це установа, до якої найчастіше звертаються люди, щоб вирішити свої життєво важливі проблеми, зокрема, пенсіонери, люди з обмеженими можливостями, сироти, безробітні, немічні і самотні громадяни. І наскільки сумлінно виконують службові й посадові обов’язки працівники нашої державної структури, залежить не лише добробут, але й здоров’я громадян, причому різних вікових груп, починаючи від новонароджених до пенсіонерів. З цією соціальною сферою пов’язана практично кожна якщо не сім’я, то родина.
Сьогодні в управлінні соціального захисту населення Дубровицької райдержадміністрації працює 40 працівників. Вони дарують людям надію на краще, вчасно подають руку допомоги тим, хто цього потребує, вміють уважно вислухати, розрадити і допомогти у скрутних життєвих обставинах. Для багатьох з них слова Івана Франка: «Життя людини до тих пір має цінність, поки людина може допомагати іншим» - стали сенсом життя.
На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги перебуває 38363 громадян пільгових категорій, в тому числі 1519 ветеранів війни, 4165 дітей війни, 952 постраждалих І категорії внаслідок аварії на ЧАЕС та інші, яким надаються пільги на тверде паливо та скраплений газ, житлово-комунальні послуги, використання природного газу.
На компенсацію пільг відповідно до кошторису управлінню передбачено на 2016 рік 25518,1 млн. грн.
Станом на 1 листопада поточного року населення отримало пільг на суму 23,0 млн. грн., в тому числі на тверде паливо 11,6 млн. грн., на житлово-комунальні послуги – 11,5 млн. грн.
Велика увага приділяється Урядом та Президентом України соціальному захисту сімей з дітьми, малозабезпечених сімей та дітей-інвалідів.
У 2016 році на виплату державної соціальної допомоги соціально незахищеним громадянам району передбачено 115,9 млн. грн.
До управління звернулося та прийнято 9147 письмових звернень громадян за призначенням різних видів державних допомог, компенсацій та субсидій. Середня кількість отримувачів становить 915 на місяць.
Надано субсидій на тверде паливо та скраплений газ і житлово-комунальні послуги 5894 жителям району на суму 17889,3 тис. грн.
Виплачена одноразова винагорода 5 матерям-героїням на суму 68,9 тис. грн.
Значна увага приділяється захисту громадян постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Так управлінням постраждалим уже виплачено компенсацій на суму 17,9  млн. грн.
Звернулося для отримання путівок на санаторно-курортне оздоровлення 283 громадян.
Забезпечено безкоштовними ліками та зубопротезуванням 2516 громадян на суму 1640,8 тис. грн.
Не обділені увагою влади також ветерани війни, престарілі та громадяни з обмеженими фізичними можливостями. До Дня Перемоги було виплачено одноразову грошову допомогу 1321 ветеранам війни на суму 788,7 тис. грн., грошову допомогу 165 громадянам району, яким виповнилось 90 і більше років на суму 16,5 тис. грн. та здійснено виплату коштів на поховання 3 учасників бойових дій та інвалідів війни на суму 3,6 тис. грн.
Протягом 2016 року 6 дітей-інвалідів направлено для проходження реабілітаційного курсу та 2 інвалідів для проходження комплексної реабілітації.
94 чоловік забезпечено інвалідними візками та технічними засобами реабілітації.
З обласного фонду інвалідів через наше управління отримав допомогу 1 інвалід та 8 малозабезпечених на суму 4833 грн.
В управління на належному рівні налагоджена робота зі зверненнями громадян. Забезпечується кваліфікований, об’єктивний і своєчасний їх розгляд з метою оперативного вирішення порушених питань, задоволення законних вимог заявників.
З метою спрощення процедури прийому заяв та документів, надання консультацій та роз’яснень у районі створено мобільний соціальний офіс, який відповідно до графіку працює у сільських радах. Відвідувачі можуть отримати консультації спеціалістів управління соціального захисту населення, пенсійного фонду, центру зайнятості, територіального центру, відділу у справах дітей.
Виконання цієї місії неможливе без доброти, такту, а часом і самозречення. Завдяки праці соціального працівника і самовіддачі нам є чим гордитися, адже праця соціального працівника завжди була і залишається однією з найблагородніших в світі. Користуючись нагодою, вітаю своїх колег та всіх працівників соціальної сфери району з професійним святом.
Сердечно бажаю успіхів і натхнення у вашій відповідальній та благородній справі. Міцного здоров’я, щастя, добра і злагоди вам і вашим родинам. Хай найвищою нагородою для вас завжди буде людська шана і подяка.
Нехай ваша компетентність, працьовитість, душевне тепло і надалі служитимуть людям, а свято принесе усвідомлення своєї причетності до великої справи соціального захисту людини.
Хай невичерпною буде чиста криниця ваших душ, а заслужена шана додасть сил і наснаги на нові здобутки у справі, яка перетворилася на вашу нелегку, але щасливу долю.
Валентин Буткевич,
начальник управління соціального захисту населення. 
служба зайнятості
У поточному році послугами центру зайнятості скористалось 1554 особи, з них отримали статус безробітного 1243 особи.
За направленням центру зайнятості протягом  року було працевлаштовано 1133 незайнятих громадян, з них 423 особи, які мали статус безробітного. Шляхом компенсації єдиного внеску роботодавцям працевлаштовано 19 безробітних.
Працевлаштовано 244 особи, які відносяться до категорії осіб, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, з них 15 інвалідів.
За сприянням районного центру зайнятості 14 осіб працевлаштовано шляхом  надання одноразової виплати допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності.
За звітний період в базі даних районного центру зайнятості було 1173 вакансії, з яких 96,7 відсотка укомплектовані.
До громадських робіт та робіт тимчасового характеру було залучено 341особу. З метою здобуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності зареєстрованих безробітних на ринку праці державною службою зайнятості здійснювалась організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації за кошти страхового Фонду на випадок безробіття.
Впродовж 2016 року 281 безробітний направлений на навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. Урахування вимог роботодавців та використання новітніх методик сприяли працевлаштуванню після закінчення навчання 96 відсотків безробітних громадян.
територіальний центр
Соціальні працівники – це люди, які за професійним обов’язком, а головне – за покликом душі, надають допомогу нашим землякам. Їхня щоденна робота, можливо, не завжди помітна, але своєю сутністю та спрямованістю невіддільна від глибинного смислу й підвалин найкращих виявів християнської моралі взагалі. Сьогодні про роботу соціального працівника спілкуємося із заступником директора територіального центру з надання соціальних послуг Людмилою Берестень.

Людмило Миронівно, з яким настроєм зустрічаєте професійне свято?
У нашого свята настрій завжди осінньо-зимовий. Та і в ньому є яскраві кольори, сонячні дні, теплі усмішки, щирі слова вдячності… А от будні в наших працівників непрості, вони часто наповненні сірими кольорами. Адже, самотність, хвороба та старість не завжди мають привабливий вигляд і гарний настрій. Часто це неміч і невдоволення, і соцробітнику необхідно в цих обставинах знайти слова підтримки і зробити все можливе для полегшення ситуації. Якщо це вдається, то тоді задоволені підопічні і працівник. І вже тоді не важливо, якою є погода на вулиці.
А чи бувають непорозуміння в стосунках «підопічний-соцслужба»?
Звичайно що бувають. Я в терцентрі працюю дванадцятий рік і можу впевнено сказати, що з кожним днем підопічні стають вимогливіші до робітників і поблажливіші до себе. Вони добре знають свої права і свої пільги. Змушена констатувати, що ситуація в Україні,на жаль, дуже негативно впливає на психологічно-емоційний стан наших клієнтів. Вони болісно реагують на високі ціни, військові дії на Сході, різні політичні процеси, телекартинку…
А соцробітник змушений це все вислуховувати і при цьому якісно надати соціально-побутові послуги клієнту. Це вдається не кожному. Тоді коригуємо: кого-куди. Взагалі, в нашій роботі основне правило – це індивідуальний підхід до кожного підопічного.
У кого з соцпрацівників терцентру це виходить найкраще?
Я хотіла б назвати відповідальних і сумлінних працівників, котрі налагодили добрі стосунки з підопічними: Мочулищенська сільська рада – Стрибулевич Ольга Іванівна та Бандура Світлана Миколаївна; Бережницька – Мелещук Алла Аркадіївна та Воробей Людмила Володимирівна; Колківська – Калюш Інна Володимирівна, Жакун Євгенія Володимирівна та Шиловець Ольга Миколаївна; Велюнська – Черпак Людмила Вікторівна та Кирилович Галина Володимирівна; Миляцька  – Савич Тетяна Олексіївна, Ряба Ірина Іванівна, Шарифова Оксана Юріївна та Борсук Марія Григорівна; Дубровицька міська – Буткевич Віра Іванівна, Молявка Лідія Миколаївна та Костюкевич Алла Іванівна.
В підпорядкуванні терцентру є особливе відділення, що в народі називають «будинок престарілих». Розкажіть про тих, хто там живе і працює?
«Дубровицький вісник» нещодавно широко писав про наших жителів відділення стаціонарного догляду с.Висоцьк. А от його працівникам хочу висловити особливу вдячність за їх працю. Бо на сьогодні це відділення – велика дружня сім’я: 28-30 підопічних та 14 працівників, які цілодобово їх обслуговують, створюючи родинний затишок та доброзичливу атмосферу. Найтяжчий відрізок роботи у молодших медичних сестер з догляду за хворими – Юдко Наталії Миколаївни, Главацької Оксани Миколаївни, Рожко Людмили Василівни, Подарецької Людмили Гнатівни. Тоді коли людина потрапила в складні життєві обставини – втратила здоров’я, дім, не вжилася з близькими або про неї забули діти, тоді працівники стаціонару стають і рідними, і друзями, і захистом, і розрадою. Я часто відвідую це відділення, люблю спілкуватися з підопічними, намагаюся підтримати та розрадити працівників, і добре розумію, що тільки доброта і милосердя можуть змінити цей жорстокий світ.
Людмило Миронівно, а що побажаєте своїм колегам та всім працівникам соціальних служб напередодні свята?
Тільки в колективі терцентру близько 100 працівників. В кожного – свої функціональні обов’язки, але головний життєвий обов’язок – допомогти ближньому. Я бажаю всім нам розуміти, що Людина – найвища цінність на Землі, і головне призначення Її – творити добро, нести радість і любов іншим, а взамін обов’язково отримаємо вдячність і повагу, любов і радість. Законотворцям та представникам влади бажаю гідно оцінити роботу працівників соціальних служб та поліпшувати матеріальне забезпечення працівників та соціально-незахищених верств населення.
Зі святом вас, дорогі колеги! Спасибі за вашу працю! Нехай Господь береже вас і ваші родини!

пенсійний фонд
Управління Пенсійного фонду України в районі з квітня цього року реорганізовано шляхом злиття двох управлінь Дубровицького і Зарічненського в Зарічненське об’єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області. З метою економії коштів на утримання апарату й була проведена ця оптимізація. Зазначимо, що пенсіонери Дубровицького району не відчули дискомфорту в обслуговувані після цих змін і за потреби  можуть звертатися до нас (адреса надання послуг не змінилася), адже територіально об’єднане управління знаходиться і в Зарічному, і в Дубровиці.
Станом на 01.10.2016 року Зарічненське об’єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області по Дубровицькому району обслуговує 14857 пенсіонерів, середній розмір пенсійної виплати становить 1463,69 грн. Із загального числа пенсіонерів одержують пенсію за віком 12621 пенсіонер (85%), по інвалідності – 1860 (12,5%), по втраті годувальника – 260 (1,75%), за вислугу років – 113 (0,73%) і соціальні пенсії – 3 (0,02%). Із загальної кількості пенсіонерів, працюючими є 1623 (10,92%)пенсіонери.  Всім категоріям стабільно та в повному обсязі, проводиться виплата пенсій та грошової допомоги, відповідно до встановленого графіку виплати, починаючи з 4 по 25 число кожного місяця. Місячна потреба в пенсіях становить 22,1 млн. грн.
Особлива увага фахівців управління приділяється якісному та оперативному обслуговуванню жителів району, доступному та зрозумілому інформуванню їх про зміни у пенсійному законодавстві, права та обов’язки, розгляду письмових та усних звернень громадян. Практика показує, що роз’яснення чинного законодавства персонально є найважливішим елементом роз’яснювальної роботи, адже кожен нинішній чи майбутній пенсіонер цікавиться, як ті чи інші зміни вплинуть на його майбутню, або вже призначену пенсію.
Обслуговуванням пенсіонерів займається сектор з обслуговування громадян за принципом «Єдиного вікна» на чолі із завідувачем сектору з обслуговування громадян по Дубровицькому районі Т.О. Скаржинець. Так, за 9 місяців поточного року було прийнято 414 заяв на призначення пенсій, 660 заяв на проведення перерахунків пенсій, призначено 435 допомог на поховання. Крім того надано консультацій та роз’яснень пенсійного законодавства 752 особам, видано 327 пенсійних посвідчень, отримано та надано роз’яснень на телефону «гарячу лінію» 747 особам та надано інші соціальні послуги.
В силу своїх повноважень саме здійснення призначення та перерахунку пенсій займаються спеціалісти відділу з питань призначення та перерахунку пенсій по Дубровицькому районі на чолі з начальником відділу С.І. Котяй.
За 9 місяців поточного року проведено 1573 перерахунки пенсій, продовжено виплату по інвалідності по 304 пенсійних справах, призначено нових пенсій 410 особам. Крім того, проведено 35 виїздів за місцем проживання пенсіонерів та в трудових колективах, проведено документальну звірку по 4793 пенсійних справах.
Для забезпечення сталої та надійної роботи задіяні спеціалісти інших підрозділів управління, робочі місця яких знаходяться територіально в Дубровиці, а саме фахівці сектору платіжної системи та контрольно-перевірочної роботи. Вони здійснюють облік платежів та проводять контрольні заходи щодо подання достовірної інформації до органів пенсійного фонду. Також фахівці сектору ведення реєстру застрахованих осіб, адміністрування та супровід інформаційних технологій (завідувач О.Д. Мозоль) забезпечують безперебійну роботу управління в цілому.
14 вересня 2016 року Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року. Документ визначає чіткі кроки щодо підвищення ефективності роботи Фонду по всіх напрямках. Зокрема, це стосується якості обслуговування громадян, вдосконалення управління фінансовими ресурсами Фонду, впровадження сучасних інформаційних технологій, скорочення адміністративних видатків, підвищення прозорості та відкритості у роботі органів Фонду. Серед них – забезпечення обслуговування громадян незалежно від місця реєстрації. Крім того, вони матимуть можливість отримання пенсійних послуг не тільки на рівні районного центру, як це є зараз, а й на рівні громад, на базі агентських пунктів, зокрема банківських установ, поштових підприємств тощо. Загалом планується значно розширити мережу точок доступу до одержання пенсійних послуг, які будуть максимально наближені до місця проживання громадян. Передбачається значно скоротити час для надання таких послуг, в тому числі за рахунок сучасних інформаційних технологій. Так, якщо зараз процес призначення пенсій триває до 10 днів, то незабаром він буде займати 15-20 хв. Запроваджується можливість отримання практично всіх послуг дистанційно, у тому числі через веб-портал Пенсійного фонду з використанням електронного цифрового підпису. Таким чином, подати заяву на призначення чи перерахунок пенсії буде можливо буде фактично не виходячи з дому. Оновлена версія порталу має запрацювати вже у жовтні цього року.
З нагоди професійного свята хотів би всіх колег привітати з професійним святом - Днем працівника соціальної сфери! Найважливішою та найвищою оцінкою наполегливої праці є людська вдячність тих, кому ви щоденно допомагаєте долати життєві труднощі, додаєте впевненості та оптимізму, адже за кожним напрямком роботи - конкретні людські долі, добробут в родинах, злагода в суспільстві. Бажаю, щоб підгрунтям щасливого життя та плідної професійної діяльності було міцне здоров’я, серце, сповнене любові та добра, натхнена думка, щирі почуття і Боже благословення.
Микола КОТЯШ, перший заступник начальника управління.





Немає коментарів:

Дописати коментар