пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

* Людяність – це талант

ЧИНИТИ ПО-АЗІАТСЬКИ, А ЖИТИ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКОМУ?..

Не знаю, можливо, на чиюсь думку те, про що я хочу сказати не зовсім підходить до рубрики «Людяність - це талант», але я вважаю по-іншому.
Люди і сміття, сміття і місто. Сьогодні йде сніг, який вкриває все білою периною, і завдяки цьому і день світліший, і на душі якось веселіше. А до цього природа не радувала - все чорне і сіре. А до всього ще додається сміття, яке жителі району кидають, де попало. Ну скажіть, невже знайдеться містянин, якому подобається ходити засміченими вулицями? Кожен день центр міста прибирають працівники комунального підприємства - честь їм і хвала. Але всі ми знаємо, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.
Іде мама з дитиною, дитина розгортає цукерку і кидає обгортку, мама на це ніяк не реагує, ніби так і треба. Але, напевне, ця мама хоче, щоб її дитина в майбутньому жила в Європі, «по-європейському»… То чому ж змалку не пояснити дитині, що сміття потрібно викидати до смітника? Кожна хазяйка прибирає свою домівку, своє подвір’я. Але дехто з таких хазяєчок чомусь, назбиравши в пакет сміття, ідучи, напевне, на роботу (а, можливо, і спеціально) по дорозі викидає це сміття у смітники в центрі міста. В цих пакетах, зазвичай харчові відходи, і нічийні собаки все це розтягують. Картинка, як то кажуть, теж «по-європейському».
Дорогою їде «крута тачка», опускається віконечко і на дорогу жбурляють непотріб. Аякже, я ж за кермом - хазяїн життя, мені ж все можна…
Про людей, які гуляють до пізнього вечора і в п’яному вигляді розкидають повсюдно пусті пляшки, серветки, інше сміття, а то заради розваги ламають дерева біля школи - вже й говорити немає чого. А вони теж напевне хочуть до Європи?!
Люди! Чому ж ви так робите? Адже для того, щоб жити в чистому місті, ходити чистими вулицями не потрібно ні великих грошей, ні великих фізичних зусиль. Виховуйте це змалку в своїх дітях, показуйте це своїм прикладом! Будьте ЛЮДЬМИ. Це тільки тварини в лісі смітять там, де живуть, їм і так добре, вони в Європу не хочуть…
А перш, ніж нас візьмуть в Європу, давайте поки що приблизимо її до себе самі.
Підписуватись не буду, я така, як і всі, – людина.



Немає коментарів:

Дописати коментар