пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Як партнери, друзі, сусіди
і просто щирі люди
З 18 по 23 червня у районі перебувала офіційна іноземна делегація з Свідвінського повіту Західнопоморського Воєводства Республіки Польща.
У складі делегації – віце-староста Свідвінського повіту Здіслав Павелек, представники повіту: Славанік Коруц, Роман Козубек, Крістофор Ковалевські, Кристофор Лазар, Казимир Медзік.



























































































Трішки передісторії: нагадаємо, що у  2013 році було підписано меморандум про співпрацю між Дубровицькою райдержадміністрацією та Свідвінським повітом Західнопоморського воєводства Республіки Польща. Основна мета, передбачена документом, – взаємодія та ефективна співпраця органів виконавчої влади, зокрема у сферах економіки, інвестиційної діяльності, галузях освіти, медицини, культури та туризму, діяльність яких поширюється на територіях Дубровицького району та Свідвінського повіту. Передбачено, що ми будемо здійснювати координацію своїх дій для досягнення мети, встановленої цим же меморандумом, докладатимемо всіх можливих зусиль для подальшого розвитку взаємовигідного співробітництва.
19 червня делегація побувала на офіційному прийомі у голови РДА Сергія Киркевича. Разом з головою районної ради Миколою Кухарцем керівник району висловив свої щирі вітання польським друзям, побажав їм найкращих вражень під час перебування на дубровицькій землі, щиро подякував за підтримку і співпрацю, зокрема в питанні оздоровлення наших діток. Нагадаємо, що у рамках партнерського договору про співпрацю між Свідвінським повітом Західнопоморського воєводства (Польща) і Дубровицьким районом,  вже кілька років поспіль наша юнь відпочиває у сусідній державі повністю за рахунок їх бюджетного фінансування.
– Вартість поїздки однієї групи складає понад півмільйона гривень, – зазначає депутат районної ради Юрій Євгенійович Лосік. – Я був з делегацією з нашого району у Свідвзіні, вивчав їх життя і роботу, перспективи ділових, партнерських стосунків і, повірте, ми можемо налагодити і тісну економічну співпрацю, як-от переробку лісових ресурсів.
На офіційному прийомі в районній державній адміністрації нашим гостям було продемонстровано презентацію Дубровиччини, як краю, який працює, живе і розвивається. З польськими друзями говорили щиро і про досягнення, і про проблеми, про кроки становлення у плані самоврядування і складну геополітичну ситуацію у сусідстві з Росією. Голова РДА зазначив, що після проведеної в Польщі адміністративно-територіальної реформи місцеве самоврядування є стрижнем держави, де люди контролюють і по-справжньому впливають на рішення органів влади. Досвід сусідів є цінним і корисним для відповідних трансформацій в Україні.
Згодом делегація відвідала Дубровицький навчально-виховного комплексу «Ліцей-школа». Директор НВК Володимир Кушнір презентував заклад, зупинився на моментах навчального і виховного процесу. Учасники хореографічного гуртка подарували іноземним гостям цікаві танцювальні композиції різного жанру і спрямування.
Цього дня наші друзі з сусідньої держави побували і на храмовому святі у костелі Іоанна Хрестителя, зустрілися з духовенством, прихожанами та учасниками традиційного велопробігу. Щиро, на польській мові вітав дорогих гостей настоятель храму ксьондз Владислав Лукасевич.
Багато приємних вражень залишилося в учасників делегації після відвідин села Сваричевичі, де проходив традиційний фестиваль народного мистецтва «Водіння Куста», організований Сварицевицькою сільською радою та Дубровицьким відділом культури і туризму. Поляки підкреслили, що були раді познайомитися  з  самобутнiм звичаєм  та обрядом – водінням Куста, почути чудові голоси наших земляків, поринути у світ народної пісні: «Доки бережуть українці свої традиції – доти вони є народом». Відвідали наші гості і Сварицевицький навчально-виховний комплекс, де отримали великий позитив від спілкування з педагогами.
20 червня делегацію зустрічав міський голова Богдан Микульський та його колеги. Розмова за круглим столом у міській раді була змістовною і різноплановою, говорили про роль влади в становленні українського суспільства. Згодом поляки у нашому музеї вдихнули часточку історії краю. Польська делегація була приємно вражена нашим міським садочком «Світлячок». Ялина Олександрівна Котяш провела екскурсію закладом, розповіла про його роботу, засвідчивши високий рівень методичної і виховної ролі «Світлячка» у системі дошкільної освіти району. Відвідали наші гості і славне на всю Україну село Крупове, там познайомилися з талановитими майстринями та ткалями, високо оцінили експозиції місцевого музею, почули чудовий спів фольклорно-етнографічного ансамблю «Берегиня». Наші сусіди змогли побачити і процес виробництва сирів на Дубровицькому заводі продтоварів. Польські друзі завітали і до стаціонарного відділення районного територіального центру соціального обслуговування у Висоцьку, де щиро поспілкувалися з його мешканцями та працівниками. В подарунок отримали усмішки та пісні на польській мові від жителів закладу. Відзначили члени делегації високий рівень обслуговування і побуту нашого терцентру. Згодом побачили гості сільську раду та музей цього села, державне підприємство Висоцького лісового господарства, товариство з обмеженою відповідальністю «Торф Ленд Україна» та Людинське лісництво.
 Всюди, як годиться, були не з порожніми руками – подарунки з батьківщини залишали на пам’ять своїм новим друзям наші сусіди.
Любов Клімчук.


Польща мовою цифр
За офіційними статистичними даними, польський ВВП на душу населення в 4 рази більший, ніж в Україні.Середня заробітна плата складає 800-1000 євро.
Мінімальна заробітна плата із січня цього року встановлена на рівні 300 євро. Співробітнику із вищою освітою, що працює за фахом, не можуть платити менше 1000 євро.
Поняття мінімальної пенсії на сьогодні не має. Якщо людина не працювала і не платила податки, вона пенсії від держави не отримає.
Середня пенсія становить 1600-1800 зл.
Отримуючи таку зарплату та пенсію, поляки можуть існувати абсолютно безбідно у зв’язку з невисокою вартістю товарів та послуг. Що може дозволити собі поляк?
На отриману місячну зарплату може купити: 1917 літрів молока, або 311 кг свинини, або 7,2 тис. курячих яєць, або 205 л горілки. Так, хліб коштує 3 злотих – 19,25 грн.; молоко (1 л) – 5 злотих – 32 грн. Картопля (1кг) – 0,6 злотого – 3,85 грн.; свинина (ошийок) 1 кг – 20 злотих (128 грн.).; рослинне масло (1 л) – 5 злотих (32 грн.); сік (1 л) – 4 злотих (26 грн.).
На середню зарплату можна орендувати 3 однокімнатні квартири у Варшаві, здійснити 1278 поїздок на громадському транспорті, або купити для свого автомобіля 768 л бензину марки А-95. Одяг і взуття недорогі, оскільки поляки самі багато його виробляють, що істотно знижує їх вартість. ПДВ на продукти харчування встановлений на рівні 5%, що зумовлює їх дешевизну.
Працююча польська сім’я із двох чоловік за 3 роки може придбати собі двокімнатну квартиру. Щоб побудувати пристойний будинок, або купити квартиру потрібно мати 35-40 тис. євро. Родина може у банку на ці цілі оформити іпотеку терміном на 25 років під 3-4% річних. Щомісячний платіж за все складе 185 євро. Тож, при середній зарплаті у 800-1000 євро, кожен працюючий може оформити іпотечний кредит.
А ось приклад по пенсіонеру-вчителю, який за більш ніж 35 річний стаж роботи отримав пенсію у 2700,87 злотих (17323 грн.). Після сплати обов’язкового податку із доходу на фізичну особу (231,00 злотих, десь 1482 грн.) та страховки (243,08 злотих, десь 1559 грн.) у нього залишилося 2226,79 злотих (14282 грн.).


Немає коментарів:

Дописати коментар