пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Вступна кампанія-2016: інструкція для вступників
Цьогорічні правила марафонського забігу до жаданого студентства багато в чому позначаться словом «уперше». Велика кількість новацій, усе несподіване і на перший погляд складне. Відтак, що потрібно знати та до чого слід готуватись абітурієнтам, розбирався «Дубровицький вісник».


Документи тільки через Інтернет
Якщо раніше заяви можна було подавати як особисто, приїхавши до приймальної комісії, так і дистанційно – через сайт edbo.gov.ua, то відтепер документи прийматимуть лише в електронній формі. Винятком стануть особи, які вступатимуть за результатами іспитів або співбесіди, оскільки абітурієнти таких категорій повинні документально підтвердити свій статус.
З одного боку, інноваційний перехід завадить традиційним кілометровим чергам під університетами, а з іншої – немає гарантії, що система спрацює справно, без перебоїв. Та й не у кожному селі проведений Інтернет. Відтак знову реформи випереджують можливості людей. До такої реальності ВНЗ готуються заздалегідь. Тому при багатьох вузах функціонуватиме своєрідний центр допомоги, де кожен вступник зможе отримати роз’яснення та можливість доступу до мережі.
В попередні роки абітурієнт мав можливість подавати документи у п’ять університетів на три спеціальності в кожному. Цьогоріч вступник може надіслати до 15 заяв у різні ВНЗ, але не на 15 спеціальностей, а всього на 5. Втім це обмеження діє щодо державних місць. Платна форма не має жодних лімітів у кількості заяв.
Щодо термінів вступної кампанії, то вони стали значно коротшими. Прийом документів стартує 11 липня і триватиме до 27 липня, для тих абітурієнтів, котрі проходитимуть творчі конкурси та співбесіди – до 20 липня. А вже 1 серпня університети оприлюднять список рекомендованих до зарахування на державну форму навчання. До 5 серпня вступники мають подати оригінали документів.

Гра в пріоритети
Новинка торішньої вступної кампанії – визначення абітурієнтами пріоритетності заяв – перекочувала до умов прийому ВНЗ 2016 року. Кожну заяву, як і торік, потрібно пронумерувати від 1 до 15, під номером один – спеціальність і заклад, де абітурієнт найбільше хоче навчатися, а далі – за нисхідною.
Якщо вступник проходить за конкурсом за своєю заявою з пріоритетом 1, він отримує рекомендацію на навчання саме за нею. Якщо ж його бал не дозволяє подолати конкурс, розглядається друга заява, третя й так далі. В підсумку абітурієнт може отримати одну пропозицію на навчання за державні кошти, і вона буде найпріоритетнішою в його списку. Коли вступник отримує рекомендацію за цією заявою, решту система анулює – вони вже не братимуть участь в інших конкурсах.
Також цьогорічним вступникам варто ретельніше, аніж їхнім попередникам, вивчити перелік спеціальностей кожного конкретного вишу, адже він зазнав певних змін. Деякі спеціальності зникли, натомість увійшли до складу інших, деякі ж, навпаки, відокремилися. Наприклад, замість трьох напрямів підготовки «журналістика», «реклама і зв’язки з громадськістю» та «видавнича справа і редагування» вступники побачать одну спеціальність – «журналістика», а замість «міжнародної економіки» може бути дві спеціальності – «економіка» та «міжнародні економічні відносини».
Окрім цього, слід зазначити, що вузи прийматимуть сертифікати ЗНО, видані лише у 2016 році. За минулорічними сертифікатами вступати не можна.

Позаконкурсного вступу та цільового прийому не буде
Ще недавно абітурієнти, котрі не надто вдало склали тестування, могли знайти рятунок у цільовому прийомі або позаконкурсному вступі, аби таки потрапити на державне, нині це не пройде. Оскільки і перше, і друге скасували.
Втім для учасників АТО (звільнених після 30 листопада 2015 року чи тих, хто ще воює, окрім строковиків) та тих, хто втратив здоров’я в результаті участі у масових акціях на Майдані передбачені пільги. Перші отримали право вступати за результатами екзаменів у виші (але можуть і за ЗНО), а другі можуть стати студентами за співбесідою.
Разом з тим чинною залишається  «особлива пільга» для сиріт, які навчаються безкоштовно, навіть якщо надійшли на контракт.
Загалом кожні зміни, як правило, мають свої плюси та мінуси. Втім, наскільки вдалими цьогорічні нововведення виявляться на практиці, побачимо зовсім скоро.

По той бік традиційності
Нині сотні дубровицьких випускників нервово очікують початку вступної кампанії. Це й не дивно, адже
від правильного вибору вузу та спеціальності може залежати подальше професійне життя. Тому, аби їх трохи відволікти від щохвилинних напружених роздумів, пропонуємо добірки цікавих світових університетів та не менш неординарних навчальних дисциплін. І можливо ця інформація наштовхне когось із абітурієнтів на думку, що слід звернути увагу не на престижність, поради батьків чи перспективність при обранні вишу, а на те, що справді до душі.

9 незвичних навчальних закладів
Академія Темпест. Ви ніколи не любили гуманітарні науки й надавали перевагу спорту? Тоді вам припаде до смаку один із навчальних закладів Лос-Анджелеса, що на перший погляд скидається на смугу перешкод для воїнів-ніндзь. Насправді ж це рай для паркурщиків. Викладачі академії – представники відомої у світі команди каскадерів «Темпест», котра випускає власне шоу на телебаченні, просто неба встановили на чималій території різноманітні стіни й пандуси, через які можна перестрибувати, перелазити, переїжджати тощо. Школа також пропонує різновікові курси паркуру як для початківців, так і для профі, яких не злякає сальто з кількаметрового даху.
Літературний інститут імені Горького. Це єдиний виш у світі, де вчать професійно складати вірші й писати романи. Заклад розташований у Москві. Студенти вивчають поезію й прозу, а після випуску отримують спеціальність літературного працівника або художнього перекладача. Попри вузьку спеціалізацію, вступити до вишу досить непросто, на одне місце претендують більше 20-ти осіб. Серед відомих випускників інституту – Юрій Андрухович, Ліна Костенко, Микола Рябчук і багато інших майстрів слова.
Інститут Монро. Унікальне середовище, де можна проекспериментувати зі своєю свідомістю, наприклад, випробувавши на собі методи Hemi-Sync (хемісинку). Найпопулярніші напрями навчання – позатілесні мандрівки й подорожі в часі. Факультети інституту знаходяться в різних куточках планети, але, незважаючи на це, всі охочі можуть долучитися до онлайн-курсів і безкоштовних занять. Викладачі допоможуть слухачам пізнати себе, визначити власні цінності й ознайомлять з особливостями людської свідомості.
Якщо ж ви – студент-хімік, вчитися опановувати мистецтво позатілесних мандрівок можете на лабораторних.
Університет де Сантьяго де Чилі. Якось ректорат вишу вирішив, що Чилі гостро потребує експертів із паранормальних явищ, тому почав підготовку спеціалістів з НЛО. Ви все життя хотіли довести світові, що НЛО існує? Тоді у вас є шанс закінчити курс і відчути себе на місці героїв серіалу «Цілком таємно». Незабутній досвід гарантовано.
Школа відьом. Цей навчальний заклад створений спеціально для тих, кого цікавить магія й таємні ритуали. Студенти, яких налічується 40 000, мають змогу обрати між безпосереднім навчанням у школі й онлайн-формою. Головний корпус розташований у славнозвісному місті Салем штату Массачусетс, де протягом 1692-1693 років 200 осіб були звинувачені в чаклунстві. Вартість навчання залежить від його тривалості й предметів, які ви плануєте опанувати.
Зверніть увагу: іспити бажано складати з першого разу. Перездача може проходити на багатті.
Японський Кібер-університет. Університет дає змогу обрати будь-який зручний час для вступу й навчання в онлайн-режимі, оскільки більшість студентів працюють. Такий підхід є «родзинкою» закладу. У виші існують два факультети: «Інформаційні технології» і «Всесвітня спадщина». В сумі університет може прийняти 1200 студентів. По закінченню 4-річного навчання випускники отримують дипломи бакалавра.
Університет морозива. Незвичайний заклад розташований в італійському місті Болонья. Приблизно за 1000 доларів на тиждень вас навчать готувати… морозиво! Найцікавіше, що не лише зі звичними смаками (шоколадне, карамельне, ванільне тощо), а й із дуже екзотичними: сиру, базиліку, риби й навіть червоного вина!
Звісно, є й зворотний бік медалі – після випуску можна одразу відправлятися в табір для схуднення.
Школа ельфів. Більшість населення Ісландії вірить в існування ельфів. Ці уявлення настільки поширені, що навіть будівництво доріг планують навколо валунів, у яких, імовірно, мешкають казкові істоти. Не дивно, що існує окрема школа, де вивчають таємничих ельфів.
Навчальний заклад розташований у місті Рейк’явік. Студентам пропонують 5-годинний екстерн-курс, який включає тур місцями, де «дійсно» проживають ельфи. Завершальним етапом занять є вручення диплома, котрий засвідчує, що «Ви – офіційний експерт з ельфів».
Зверніть увагу, що видається диплом міжнародного зразка, який визнається не лише в Ісландії, а в будь-якій іншій країні світу.
Школа Санта Клаусів. Якщо хочете спробувати себе в ролі Санти, який вислуховує нескінченні побажання дітей, Школа Сант Чарльза Говарда стане в нагоді. Це найстаріша освітня установа, присвячена традиції, образу та історії сивобородого дідуся. Студентам надається можливість прослухати низку цікавих курсів, зокрема: «Зовнішній вигляд Санти», «Радіо- і теледосвід», «Звички оленів» тощо.
Школа пропонує річне навчання й триденний курс. Щоб поринути в чарівну атмосферу вишу, «абітурієнт» повинен написати переконливе есе.

13 химерних навчальних дисциплін
Ельфійська мова «Володаря перснів». Мові, яку вигадав Дж. Р. Р. Толкін, у Вісконсінському університеті присвячений цілий навчальний предмет. Студенти дізнаються про фонетичні, граматичні та інші особливості квенья і сіндарін, а також досліджують неологізми, котрі міцно закріпилися в лексиконі сучасної англійської.
Гаррі Поттер і вік ілюзії. Якщо ти маг, але бажаєш стати чарівником – приготуйся до розчарування. Вивчаючи зазначену вище дисципліну в Даремському університеті, заклинань не опануєш й у квідич грати не зможеш. Однак за один-два семестри навчишся аналізувати забобони, котрі виникли в суспільстві через книги Дж. Роулінг.
Зомбологія. З тривогою переглядаєш кінострічки про живих мерців, які атакують мирне населення? В Університеті Балтімора можна вивчати предмет, що підготує тебе до зомбі-апокаліпсису! Замість практичної – малюєш комікс, замість іспиту – пишеш сценарій фільму жахів. Ідеальний шанс використати «лайфхаки» з «Ходячих мерців» на практиці.
Сімпсони й філософія. У Каліфорнійському університеті студенти мають змогу побачити своїх улюблених героїв «Сімпсонів» з іншого боку – очима Ніцше, Платона та решти відомих філософів. Можливо, зачіска Мардж – символ деградації суспільства?.. Якщо хтось відволікатиме тебе від перегляду улюбленого мультсеріалу – тепер матимете переконливу відмовку: «Шукаю зерно істини!»
#SelfieClass. Офіційна назва навчальної дисципліни в Університеті Південної Каліфорнії – «Письмо і критичне мислення», але студенти називають її інакше. А все тому, що одне з завдань курсу – зробити 5 власних селфі та в формі есе відповісти на запитання: «Як ваше фото відображає вашу особистість?».
Як перемогти в конкурсі краси. Секрети індустрії прекрасного відкривають в Оберлінському коледжі. На лекціях слухачам розповідають про історію конкурсів краси в США та інших державах світу, а ще – як відповідати сучасним еталонам.
Леді Гага та соціологія слави. Аби читати лекції з цього предмета в Університеті Південної Кароліни, викладачеві довелося відвідати 30 концертів співачки. Ось що ми називаємо гідним науковим дослідженням! Здебільшого його студенти аналізують шлях виконавиці до слави, але не впускають нагоди порухатися під улюблені хіти у спеціальній залі. Якщо ж викладач називає студента маленьким монстром – немає про що хвилюватися, це натяк на автоматичний залік.
Концепт ожиріння. Студенти Університету Джорджа Вашингтона вивчають концепт ожиріння через сферу кіно, літератури та антропології, а також історії реальних людей, які страждають від цієї проблеми. Мабуть, після 18.00 кількість вилазок на кухню серед слухачів зменшиться.
Як дивитися ТБ. На одному з курсів Державного університету міста Монтклер студентів навчать правильно дивитися ТБ – раціонально фільтрувати почуту/побачену інформацію. Отож, бали до сесії можна заробляти просто протираючи штани на дивані. Ідеально!
Марнування часу в Інтернеті. Студентам, які вивчають цю дисципліну, підручники не потрібні. Достатньо мати ноутбук, WiFi та бажання активно користуватися соцмережами. Уся комунікація з лектором теж проходить в онлайн-режимі: чати, розсилки тощо. Викладачі Пенсильванського університету переконані: все, що ми репостимо, копірайтимо чи пишемо від себе, так чи інакше розвиває креативність і є новим видом літературної діяльності.
Вчимося з YouTube. Такий предмет запропонували ввести в Коледжі Пітзера. Сьогодні YouTube – унікальна платформа, з якої можна почерпнути багато корисного. Дехто навіть називає його «постмодерністським телебаченням». Студенти переглядають різноманітні тематичні відео, коментують їх, а також створюють власні. Звісно, готуватися до занять треба ретельно: записів із позначкою «Не намагайтеся повторити це вдома» доведеться уникати.
Вражаючий світ бульбашок. Каліфорнійський технологічний інститут знає, що круто, а що – ні. Бульбашки – це круто. Саме тому про них створили окремий курс.
Мистецтво прогулянок. Студентам Центрального коледжу неабияк пощастило. Прочитавши твори В. Вордсворта, Ч. Діккенса, Л. Толстого й інших відомих майстрів слова про філософські прогулянки садами чи парками, необхідно перевіряти їх «цілющу силу» на практиці. Погода сприяє тому, аби й ми з вами трішки «повчилися», чи не так?


Немає коментарів:

Дописати коментар