пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Шануймо звичаї свої

Ось і минулися Зелені свята. Традиція їх святкування була перейнята ще у давніх слов’ян-язичників. Життя наших пращурів завжди було поєднане з природою. З глибини тисячоліть, із вуст в уста, від матері до доньки передавалося унікальне дійство водіння Куста, що проводилося в час найбільшого розквіту й буяння природи. Основне завдання обряду полягало в закликуванні щедрого врожаю.
Осередком збереження цього рідкісного явища є село Сварицевичі. Мешканці села напередодні свята старанно прикрашали свої домівки та подвір’я гіллям дерев та лепехою, запасалися смачним частуванням, щоби кустовий гурт не оминув їх обійстя. Адже, «кого Куст минає, той щастя не має».





Самобутність цього обряду зацікавила й дослідників-науковців. Минулої неділі відомий ентнограф, мистецтвознавець, дослідник, науковий консультант фільму “Спадок нації” (до речі, матеріали до цього фільму знімали й у нашому районі) Олексій Доля разом із тележурналісткою, лауреатом  ХV Міжнародного телефестивалю в Барі (Чорногорія) Наталкою Фіцич відвідали святкування Трійці в с. Сварицевичі й фільмували обряд водіння Куста для свого нового проекту.
Цьогоріч церемонію нарядження Куста доручили фольклорному дитячому колективу “Струмочок”. Дівчатка завзято обрали та нарядили найкращу серед гурту дівчину, примовляючи при цьому “полішуцькою” діалектною мовою народні приказки й побажання. На завершення вбирання дівоча ватага на чолі із «кустянкою» вирушили з обрядовими піснями до осель сварицевичан, несучи їм віншування багатого урожаю та достатку. 
Хоч і прадавній обряд з тисячолітньою історією дійшов до наших днів, та все ж таки не оминув його і вплив сучасності. За певних обставин при приведенні дійства не було дотримано місця й часу. Адже, одягання Куста розпочиналося у лісі спозаранку, а за його вишиту крайку затикали стільки гілок, зілля та трав, щоб неможливо було впізнати односельчанку. Та й відвідували не одну показову господу. Закінчували водити Куст за селом, знімаючи з його гілочку за гілочкою, примовляючи побажання на щастя та добробут.
На свято Трійці традиційним у нашому районі стало проведення фестивалю народного мистецтва “Водіння Куста”, до участі в якому долучаються фольклорні колективи, ансамблі та солісти-вокалісти; троїсті музики та окремі виконавці на народних інструментах; колективи народної хореографії; театри мініатюр; читці.
Мета фестивалю полягає у відродженні та збереженні традицій і обрядів, що побутували на Поліссі; пропагуванні культурних здобутків рідного краю; збереженні діалектної мови. 
В рамках фестивалю було проведено виставку вишитих рушників, що гармонійно розташувалася поблизу сцени.
Цієї святкової неділі своєю творчістю із мешканцями Сварицевич та гостями свята поділилися 16 учасників фестивалю: 8 колективів, 2 дуети та 6 сольних виконавців.
Першим подарував глядачам своє виконання народний аматорський хоровий колектив “Родослав” м.Дубровиця, перейняли естафету виступу народні аматорські ансамблі “Берегиня” с. Крупове, “Родінонька” с. Бережки, ансамбль автентичної пісні с. Кураш та господарі свята — родинний ансамбль сім’ї Чудіновичів. Розбавив однотипність виступів народний аматорський ансамбль народних інструментів викладачів Дубровицької дитячої музичної школи з інструментально-вокальними номерами.
Музичні барви своєї творчості розкрила присутнім знана й шанована по всьому району родина Ковальчуків. Але це був не єдиний сімейний дует. Пісня про матір, виконана Валентиною та Володимиром Корольковими, розлилася між гіллям дерев й покрила усіх ніжною пеленою почуттів.
Хвилини насолоди подарували сольні виконавці В.Котяш, Л.Легка, В.Місюра та О.Холодько, презентуючи кращі твори свого репертуару. Молоді вокалістки вразили всіх своєю талановитістю, чарівністю та красою.
Прискіпливо присутні вглядалися до танцівниць із хореографічного колективу «Перлина», що ритмічно та плавно виконали український танок «Плескач».
Єдиним представником гумористичного жанру був читець А.Черевко, котрий майстерно розважив глядачів, струсонувши їх щирим сміхом. Народний аматорський родинний фольклорний ансамбль сім’ї Олексієвців с. Залужжя продовжив забавляти глядачів народними частівками, в яких неодноразово жартома згадувалися господарі свята – сварицевичани.
Прекрасним фіналом став виступ учасників чоловічого квартету “Мелодія”. Їх потужні голоси оксамитово-шовковим звучанням зачарували навіть найвибагливіших слухачів.
По завершенню районного фестивалю народного мистецтва «Водіння Куста» всі учасники отримали  подяки й сувеніри на згадку та щирі слова побажань здоров’я, добра та достатку.
Отож бо,
Куст із Кустом,
А жито з ростом,
Щоб вам жито водилося,
І в коморі плодилося!
Відділ культури і туризму Дубровицької РДА.



1 коментар:

  1. Життя іноді може бути веселим, одна хвилина прекрасна, а наступна - зовсім інша. Ми з чоловіком прожили дуже красиве життя до несподіваного хаосу, життя без вад і недовіри, поки у нас не було проблем з підтримкою наших дітей, він перестав платити і знайшов пригоду за межами флірту зі своїм заповітним подружжям. все, що я страждав. і для того, над чим я працював над непотрібним задоволенням, я відчував у собі цю порожнечу, я не мав уявлення, як допомогти мені з’єднатися з ним, тому що він не повернувся додому, пізно просидів, пив, курив, займався різними речами, які він ніколи не робив зробив. Але завдяки людині, яка принесла радість і стабільність у мій дім, доктор Егвалі, людина добрих справ, настільки справжній і поступливий, бо я намагався і мав довіру. Поговоріть з ним про те, що вас турбує, і ви будете раді, що це зробили. WhatsApp або Viber +2348122948392 або електронною поштою dregwalispellbinder@gmail.com

    ВідповістиВидалити