пʼятницю, 24 червня 2016 р.

Всеукраїнський фестиваль «Козацький гарт»


У нашого народу – велика історія. Однією з таких трагічних, але водночас героїчних сторінок історії України є доба козацтва. Так, події Національно-визвольної війни під проводом Б. Хмельницького не оминули і нашу Рівненщину. Це стосується битви під Берестечком 1651 року.
Доторкнутись до славних сторінок історії часів козаччини мали змогу учні Людинської школи, які захищали честь нашого району на обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «Козацький гарт». Нашу команду підготував вчитель фізичної культури Ютовець Юрій Павлович.
 На фестивалі у с. Пляшева взяли участь 9 районних команд  Рівненської області. Відкриттям фестивалю став урочистий мітинг, на якому господарі свята привітали учасників і гостей. Цьогоріч на урочистостях був присутній письменник Рівненщини Микола Тимчак, який привітав усіх присутніх своїми поезіями.
Відразу після мітингу, який відбувся біля Георгіївського собору, гості вирушили до пам’ятника козакам та селянам-повстанцям, де всі присутні звернулися словами присяги до захисників України всіх поколінь та часів. Учні шкіл Радивилівського району підготували для всіх гостей подорож у часі. На зустріч прийшли герої-захисники України від часів Київської Русі до нинішніх героїв-воїнів АТО. Вистава вражала своїм патріотизмом та не залишила байдужим нікого із присутніх на святі.
Після урочистого підняття Державного Прапора України розпочалися змагання між районними командами. А ввечері була проведена акція «Свічка пам’яті», де згадали щирими словами подяки усіх загиблих воїнів України.
Для всіх бажаючих була організована пізнавальна екскурсія до унікального Георгіївського собору, в підземеллі якого зберігаються перенесені рештки загиблих козаків та селян, до Михайлівської церкви, у якій, за повір’ям, молився перед битвою Богдан Хмельницький.
Другий день змагань для наших учнів виявився більш вдалим. Наша команда отримала перемогу у конкурсі знавців історії; у змаганнях з човникового бігу та перетягуванні каната піднялися на другу сходинку п’єдесталу. Не залишив нікого байдужим і запальний патріотичний танець у виконанні нашої шкільної команди, що дало змогу вибороти 3 місце на конкурсі презентацій.
В загальному заліку команда учнів Людинської школи вперше  зайняла третє загальнокомандне місце на обласному етапі Всеукраїнського фестивалю «Козацький гарт», з чим ми щиро всіх вітаємо.
Наші учні, наше майбутнє мають шанувати святі місця нашої України, де вся земля полита кров’ю її захисників та мають стати справжнім героїчним продовженням козацької слави. Саме такі подорожі допомагають побачити і зрозуміти суть справжніх українців.
Л.Г. Котяй, заступник директора
з виховної роботи Людинської ЗОШ.


Немає коментарів:

Дописати коментар